OKteHuur BV heeft het exploiteren van ok's als corebusiness en kan daarmee efficiënter en goedkoper 'opereren' dan ziekenhuizen. Daar ligt de gemiddelde dagprijs al gauw tussen 9000 en 10.000 euro. Ziekenhuizen hebben vaak grotere gebouwen en meer overhead, wat het tarief van een operatie duurder maakt.
Waarom is het zo koud op de OK? Bacteriën houden niet van lage temperaturen. Daarom is de temperatuur op de OK ongeveer 17 graden. Dat kan best koud zijn als u stil op de operatiekamer ligt.
OK in dagbehandeling
Hier ziet u stap voor stap hoe een operatie in het Dagcentrum eruitziet. Op de trolley rijdt u naar de voorbereidingsruimte voor de operatiekamer (de zogenaamde holding).
Op de operatiekamer zijn de anesthesiemedewerker, de anesthesioloog, de operatieassistenten, de chirurgen en de arts-assistent aanwezig. De anesthesioloog bereidt u voor op de narcose. U krijgt een infuus en wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor. De chirurg controleert vervolgens weer uw gegevens (safety check).
Het operatieteam bestaat uit: Het anesthesiologisch team: het anesthesiologisch team bestaat tenminste uit een anesthesioloog (al dan niet in opleiding, AIOS) en een anesthesiemedewerker (al dan niet in opleiding).
Duwen gaat voor trekken. Draai en duw niet gelijktijdig, loop met het draaiende bed mee (je rug merkt direct het verschil)
Het operatieteam bestaat uit de operateur, de anesthesioloog, een anesthesiemedewerker en vaak twee operatieassistenten. Daarnaast kunnen er artsen in opleiding tot specialist en coassistenten bij uw operatie aanwezig zijn. Het is best koud op de operatiekamer, rond de 18 graden Celsius.
Het operatieteam bestaat uit verschillende disciplines: chirurgen, operatieassistenten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en bij hartoperaties ook klinisch perfusionisten.
Als je opereert ben je heel intensief met dat werk bezig. Fysiek moet je goed in elkaar zitten om dit te kunnen. Een operatie van 3 of 4 uur is kort voor ons. Soms begin je om 08.00 uur en kom je pas om 18.00 uur weer de operatiekamer uit.
Bij een operatie gebruiken chirurgen tientallen apparaten: tangen, klemmen, scalpels enzovoort. Die moeten voor een operatie worden gesteriliseerd, en tijdens de operatie houdt een assistent in de gaten wat wanneer gebruikt wordt. Daarvoor is het belangrijk dat het aantal instrumenten wordt geteld.
Op het operatiecomplex van Ziekenhuis Amstelland zijn zes operatiekamers, waarvan meestal vijf in gebruik. De OK medewerkers werken nauw samen met de en de recovery. De recovery is de uitslaapkamer, waar patiënten na hun operatie worden opgevangen.
“Aan het begin van de narcose geven we altijd wat extra zuurstof, zodat we rustig de beademingsbuis kunnen inbrengen. Hetzelfde gebeurt aan het eind. Dan heeft de patiënt een buffertje bij het wakker worden.”
Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Wij raden u aan om de eerste 24 uur na de operatie thuis te blijven en regelmatig te rusten. U zult mogelijk een aantal dagelijkse werkzaamheden niet kunnen verrichten.
De langste operatie ooit vond plaats in Singapore. Chirurgen van het Singa- pore General Hospital ver- klaarden in 2001 een Siamese drieling uit Nepal te hebben gescheiden in een 103 uur durende opera- tie. zen, zenuwen en bloedvaten. Dat kan nog uren duren.
Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
uw verzekeringsbewijs. telefoonnummers van 2 contactpersonen. overzicht van de medicijnen die u gebruikt (verkrijgbaar bij uw apotheek) naam en adres van uw apotheek.
Als u naar het ziekenhuis komt voor een dagopname of dagbehandeling, gaat u op de dag van uw behandeling weer naar huis. U komt in het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of een eenvoudige operatie. Uw opname kan een uur duren, maar ook een hele dag. Voor de dagopname heeft u een gesprek met uw arts gehad.
Hoe ziet je dagelijks werk eruit? 'Als ik 's ochtends op mijn werk kom, maak ik samen met mijn collega's de operatiekamer (OK) gebruiksklaar. We halen de benodigde apparatuur op en testen deze, controleren de instrumentensets en leggen alles klaar. Vervolgens verdelen we de taken voor die dag.
Je kunt veel uitdaging halen uit het werk als operatieassistent, doelen voor jezelf stellen en de lat hoger leggen. Zo zien wij het als een sport om de gedachte van de chirurg te lezen; vooruit te denken en te weten wat de volgende stap is bij een operatie.
Duur van de opleiding
De opleiding tot operatieassistent is een inservice-opleiding op hbo niveau, dit is een combinatie van leren en werken. De opleiding duurt twee jaar en tien maanden. Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding, deze wordt niet automatisch verlengd na diplomering.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.