Megger analyse: Wat je moet weten Als je geïnteresseerd bent in een Megger, kost een zo goed als nieuw exemplaar gemiddeld € 295, terwijl gebruikte exemplaren een gemiddelde prijs van € 220 hebben.
Een Megger test is een elektrische test, te gebruiken om de isolatieweerstand van elektrische systemen en apparatuur te meten. Het is een belangrijke test om de kwaliteit van isolatiematerialen te beoordelen en eventuele isolatielekken op te sporen.
Die waarde is goed want je moet boven de 0,25MΩ hebben.
Plaats de positieve en negatieve sondes van de Megger op de twee geleiders of terminals tussen welke u de isolatieweerstand test. Als u isolatieweerstand tegen de grond probeert, plaatst u de positieve sonde op de gronddraad of de geaarde metalen verbindingsdoos en de negatieve sonde op de geleider of de aansluiting.
Megger (Megaohm meter)
Een Megger of isolatieweerstandsmeter bevat een generator die een hoge meetspanning opwekt, meestal 500 volt of meer.
Volgens de wet moet de weerstand op een installatie minimaal 1000 Ohm per volt aan bedrijfsspanning zijn. Voor een installatie met een enkele fase van 230V, moet de isolatieweerstand dus minimaal 230.000 Ω of 230 kΩ zijn. Bij krachtgroepen met 3 fasen is de minimale isolatieweerstand trouwens ook 230 kΩ.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
gemeten door het toestel
Typisch voor 230/400 V circuits (uitgezonderd SELV en PELV) verplicht de IEC 60364-6 norm dat de isolatieweerstand gemeten wordt met een testspanning van 500 V d.c. en de minimum aanvaardbare waarde is 0.50 MΩ.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
De kenmerken van een kortsluiting is dat er geen spanning staat over het kortgesloten gedeelte en dat de kortsluiting een weerstand heeft van nagenoeg 0 Ω.
Meet met een DC voltmeter de spanning tussen (AC) PE en DC (+) en tussen (AC) PE en DC – en noteer beide voltages. 6. Je zult zien dat één of meerdere metingen geen 0 Volt geven, deze strings hebben een isolatiefout.
Meggeren is een werkwoord dat is afgeleid van het meten van de weerstand die isolatiemateriaal biedt tegen elektrische stroom met behulp van een isolatieweerstandsmeter (van het merk Megger).
Om de lekstroom te meten kan je een ampere meter (multimeter) tussen je aarde draad plaatsen. Je meet dan de stroom die dus via je je apparaten lekt naar de aarde. Je kan heel makkelijk meten welke apparaten er lekken door ze in of uit te schakelen.
Een weerstand heeft een waarde van 1 ohm als een spanning van 1 volt over de component leidt tot een stroom van 1 ampère.
Bij de impedantie meting worden enkele electroden aangebracht op de huid.Er wordt vervolgens een zeer lage dosis, niet voelbare, electrische stroom gemeten. Door de verschillen in geleiding tussen vetweefsel, spierweefsel en vocht, kan men een idee krijgen van de vet- en spiermassa in het lichaam.
Isolatieweerstand is niet alleen de meting van de weerstand tussen twee aders in een kabel. Het gaat ook om de oppervlakteweerstand van de isolator, afhankelijk van de reinheid van de oppervlakte. Naast de weerstand tussen de aders van de kabel is ook de weerstand tussen elk van de aders en de aarde van belang.
De aardingsweerstand of spreidingsweerstand moet lager liggen dan 30 Ohm.
Met behulp van de isolatieweerstandsmeting wordt getest of de ohmse isolatieweerstand boven de grenswaarde ligt die in de norm is vastgelegd. De test wordt uitgevoerd om te controleren of er te hoge lekstromen optreden ten opzichte van de aarde of tussen elektrische leidingen.
Pak een multimeter en meet op je stopcontact tussen fase en randaarde; je moet dan ongeveer 230 volt meten. Meet vervolgens tussen fase en nul en je moet hetzelfde meten. Meet je tussen nul en randaarde moet je (bijna) nul volt meten. Meet je dit niet dan is de randaarde niet aangesloten.
De doorsnede van de aarddraad dient bij tussenliggende diameters (25 mm² en 35 mm²) minimaal hetzelfde zijn als 16 mm².
Zij komen in een sterpunt bijeen. Het stopcontact is in een dergelijk net verbonden met de nul en een van de drie fasedraden. Tegenwoordig is de spanning tussen fase en nul ongeveer 230 volt, maar tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw kwam in een aantal Nederlandse steden 127 volt voor.
Wat die frequentie is kan met behulp van de NEN 3140 worden vastgesteld. Normale aardlekschakelaars moeten in maximaal 300 ms uitschakelen als de nominale aanspreekstroom naar de aarde vloeit. Deze meting kan uitgevoerd worden met een aardlekschakelaartester.