De kosten van een IVF behandeling kunnen per kliniek verschillen. Over het algemeen kun je uitgaan van een totaalbedrag tussen de € 5.000 en € 6.000. Dit bedrag omvat de kosten voor onder andere de consulten, bloedscreening, stimulatie, echo's, punctie, IVF laboratorium kosten, terugplaatsing, en nazorg.
Vergoeding ivf
De kosten van de eerste 3 ivf- of ICSI-behandelingen per doorgaande zwangerschap worden vanuit het basispakket vergoed. Een doorgaande zwangerschap is een zwangerschap van minimaal 10 weken vanaf het moment van de eicelpunctie. Een poging betekent een geslaagde eicelpunctie.
Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen vergoedt meer IVF-pogingen dan de eerste drie, namelijk PNOzorg, VVAA en ONVZ. Je krijgt bij deze verzekeraars een volledige vergoeding voor de kosten van een vierde IVF-poging als je jonger bent dan 43 jaar.
Die 500 euro bevat het totaal van remgelden, het materiaal voor de eicelaspiratie en voor de embryotransfer. Voor buitenlandse patiënten liggen de kosten rond 3.200 euro. Daarbovenop komt nog het bedrag voor de medicatie. Zonder tussenkomst van de mutualiteit zou ivf meer dan 5.500 euro per poging kosten.
Een behandeling bestaat uit één hormonale stimulatie en het plaatsen van één of twee embryo's. Zijn er meer geschikte embryo's, dan kunnen deze worden ingevroren voor eventuele latere plaatsing in een volgende cyclus. Gemiddeld bestaat een ivf-traject in Nederland uit 2,1 ivf-behandelingen.
In de praktijk hanteren beroepsbeoefenaren verschillende leeftijdsgrenzen en dit weerspiegelt zich onder andere in het beleid van de IVF klinieken waar de maximumleeftijd voor toelating tot diagnostiek en (eventueel) behandeling varieert van 40 tot 45 jaar.
Maar bij een paar waarbij zowel de man als de vrouw normaal vruchtbaar zijn, is de kans niet hoger dan 25-40% per eisprong. De kans op zwangerschap hangt af van de leeftijd van de vrouw. Bij een vrouw van 25-35 jaar is de kans op zwangerschap 30% per keer.Bij een vrouw van 35-40 jaar is de kans 15-20%.
Wachttijd voor een behandeling
Voor een behandeling zoals ovulatie inductie, IUI, KID, IVF of ICSI zijn op dit moment in de meeste gevallen GEEN wachttijden, maar zijn uiteraard wel cyclusafhankelijk.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Wanneer kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling? Redenen voor IVF zijn bijvoorbeeld: niet goed werkende eileiders, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.
De kans op een doorgaande zwangerschap na een vruchtbaarheidsbehandeling was in 2017 in het Radboudumc het grootst. Zowel voor de reguliere IVF, ICSI als de cryo behandelingen behaalde het Radboudumc dat jaar de beste cijfers van alle fertiliteitklinieken in Nederland.
De kosten zijn alleen aftrekbaar in uw belastingaangifte als er een medische reden voor de ivf-behandeling is. En de leeftijd van de behandelde persoon speelt een rol. Ivf is in twee gevallen niet (of beperkt) aftrekbaar.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
Bij de 3e poging mag u 2 embryo's laten terugplaatsen. Bent u 38 jaar of ouder? Dan plaatst de arts bij alle pogingen 1 of 2 embryo's terug.
Ivf wordt in principe niet categorisch geweigerd bij alleenstaande vrouwen. 'Sommige alleenstaande vrouwen kunnen prima een kind opvoeden. Maar bij hen spelen soms wel psychosociale problemen. In dat geval zal dat worden onderzocht.
Wat als mijn 6 terugbetaalde IVF/ICSI-pogingen opgebruikt zijn? Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is.
Doordat de eierstokken zelf niet verdoofd kunnen worden, kan het aanprikken van de follikels in je eierstokken pijnlijk zijn. De ene prik is vervelender dan de ander. Onze patiënten beschrijven het als een soort stekende 'elektrische schokjes'. Sommigen vergelijken het met menstruatiekrampen.
Als gevolg van de IVF-behandeling is er een klein risico op een infectie in of bij de eierstokken. Bij klachten als toenemende buikpijn, abnormale afscheiding, koorts en/of een ziek gevoel is het belangrijk contact op te nemen met je arts.
Een IVF-behandeling duurt gemiddeld twee maanden, inclusief voor- en nabehandeling. Na een IVF-behandeling kan de cyclus gedurende één maand ontregeld zijn.
De innesteling in de baarmoeder vindt 3 tot 5 dagen na de terugplaatsing plaats. Zoals al eerder gezegd, wordt geprobeerd met IVF- of ICSI-behandelingen een niet aanwezige kans of een verlaagde kans op zwangerschap te creëren. De kans op zwangerschap wordt door vele factoren beïnvloed.
Gemiddeld duurt deze cyclus 28 dagen. In de eerste cyclushelft komt onder invloed van follikelstimulerend hormoon (FSH) in één van de eierstokken een eiblaasje (follikel) met daarin een eicel tot rijping. In het groeiende eiblaasje wordt vrouwelijk hormoon (oestrogeen) gemaakt.
Bij ivf draagmoederschap wordt een al gevormd embryo in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Zij draagt de zwangerschap uit. Zo kan een vrouw, die zelf niet zwanger kan worden, toch een kind met eigen genen krijgen. Sinds 2019 staat deze behandeling ook open voor homoparen met een eiceldonor.
Oorzaken van een mislukte ivf-behandeling
De belangrijkste oorzaak van het mislukken van de behandeling is het niet innestelen van het teruggeplaatste embryo. Het is niet precies bekend welke factoren een rol spelen bij het innestelen van een embryo en waarom de ene vrouw wel zwanger wordt na ivf.
Omdat er bij een IVF-behandeling al zo vroeg getest wordt, is in deze groep het risico groter dat er kort na een positieve zwangerschapstest alsnog bloedverlies optreedt en de zwangerschap eindigt in een (vroege) miskraam.