De gemiddelde prijs voor rouwboeketten ligt tussen de €25 en €50 euro. Een nabestaande boeket geeft u aan iemand die een dierbare is kwijt geraakt. Woorden schieten vaak tekort, bloemen kunnen die leegte opvullen. Het is een mooie manier om emoties te uiten en uw medeleven te tonen.
U kunt bij het bestellen van een rouwboeket of rouwstuk dat u wilt laten bezorgen een bedrukt lint of een rouwkaart (Euro 2,95) bestellen. Hieronder staan enkele voorbeelden van teksten die u op het lint of op de rouwkaart kunt laten zetten. De teksten kunt u invullen bij het bestellen van een lint of rouwkaart.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Wit: reinheid, maagdelijkheid, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid en eenvoud. Paars: spiritualiteit, koninklijkheid, sensualiteit, wijsheid en aanzien. Roze: onschuld, lieflijkheid, romantiek, ingetogenheid, blijdschap, zachtheid en tederheid. Rood: liefde, hartstocht, moed en passie.
Ons advies is om de bloemen te laten bezorgen voor het moment van afscheid nemen. Is er geen gelegenheid tot afscheid nemen, dan is bezorging een dag voor de uitvaart voldoende. Wilt u langer dan 2 dagen voor de uitvaart de bloemen laten bezorgen, dan is het belangrijk dat een rouwstuk bijgevuld wordt met water.
Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield.
De witte roos wordt echter ook al lange tijd gebruikt bij begrafenissen. Andere betekenissen van de witte roos zijn namelijk eerbied en herinnering. Om hun dierbare te eren, respecteren en herinneren wordt er door nabestaanden vaak een witte roos neergelegd op de kist van de overledene.
De meest gebruikte bloemen op een begrafenis of in een rouwboeket in deze landen zijn: witte rozen, rode anjers of paarse eustoma. Paarse bloemen staan voor waardigheid en rouw, de eustoma voor dankbaarheid. De rode anjer heeft zowel in het bijgeloof als in het christelijke geloof een belangrijke betekenis.
Eén van de populairste bloemkeuzes voor een uitvaart. Lelies staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene. Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid. Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld.
Rouwstukken blijven enkele dagen mooi, omdat ze in oase gestoken zijn en de bloemen zo worden voorzien van water. Een biedermeier is een rond rouwstuk, gemaakt in een bolle vorm. Het wordt vaak besteld door familie, vrienden, collega's en andere mensen die dichtbij de overledene stonden.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
Verschillende teksten voor een begrafenis en crematie
Het is bijvoorbeeld af te raden om de zin “Rust zacht” te gebruiken voor iemand die gecremeerd wordt. Voor een begrfenis kan je wel een rust zacht tekst gebruiken. Sowieso is het belangrijk om goed op te letten en je tekst nog even te laten nalezen.
Vechten hoeft niet meer, rust nu maar uit. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon uw eigen tekst laten drukken op een rouwlint. Wij maken u erop attent dat op 1 sleep (lint) ongeveer 30 karakters gedrukt kunnen worden. De rouwlinten kunnen zowel bij een rouwboeket als bij een rouwstuk geleverd worden.
Op het tweede rouwlint plaatst u de namen van de personen namens wie het rouwboeket wordt neergelegd. Legt u een boeket neer namens uw familie? Dan is het gebruikelijk om eerst de namen van de man en vrouw te noemen, gevolgd door de namen van de kinderen.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
Na de dienst mag de familie de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.
Solidago. Deze bloem geeft steun in een moeilijke tijd en is daarom ook een attent gebaar naar de nabestaanden. Je kunt jezelf natuurlijk ook trakteren op een troostend boeket met de Solidago erin.
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
Bloemen vergaan, stenen blijven bestaan
Door daar een steentje aan toe te voegen, geeft je aan dat je verder verder wilt bouwen op die goede daden. Hoe dan ook, de steentjes zijn een tastbaar teken van respect en liefde voor de overledene en het weghalen ervan is dan ook een schending van het graf. Laten liggen dus.
7 rozen = Ik ben gek op je. 9 rozen = Eeuwige liefde. 10 rozen = Je bent perfect.