Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Goedkoper verpakt
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
€ 2,99. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
Verse eieren koop je natuurlijk gewoon rechtstreeks bij de boer. Dit kan vaak via een eierautomaat bij de boer bij jou in de buurt. Maar ook in bijna alle boerderijwinkels verkopen ze eieren.
Eigenlijk heeft de boer in de hele keten van de productie van het eieren een relatief zwakke positie. Het zou heel goed kunnen dat de extra marge die op het ei zit, waardoor het ei duurder is, bij een andere ketenpartner terechtkomt die veel meer macht heeft in de keten.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
De hogere prijs voor eieren is het gevolg van de toenemende aandacht voor dierenwelzijn. Die aandacht leidde in eerste instantie tot een toename van de verkoop van scharreleieren. Inmiddels groeit vooral de productie van vrije uitloop- en biologische eieren.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Als je ze in de supermarkt hebt gekocht, kun je ze zo lang bewaren als de THT-datum op de doos aangeeft. Vaak zijn eieren al één à twee weken oud voordat ze in de supermarkt staan.
Vlak bij het brood en naast de pakjes voor het maken van cake en appeltaart en dergelijke.
Bij bio-eieren heeft alles te maken met de manier waarop de kippen leven en de diervriendelijke aanpak van de pluimveeboer: Iedere dag mogen de kippen vrij naar buiten, vanaf uiterlijk 11u tot zonsondergang. Daartoe zijn er voldoende uitgangen voorzien in de stal.
Boeren zien maar weinig terug van de prijs die consumenten aan kip uitgeven. Van de gemiddelde kiloprijs van 8,17 euro krijgen slachterijen gemiddeld 4,40 euro en boeren 0,89 euro, meldt het CBS. Het prijsverschil wordt verklaard doordat vleeskuikens in de keten bewerkt worden tot kipfilet.
De dubbeldooiers zijn beschikbaar in de eierautomaat zolang de voorraad strekt.
Small staat voor een gewicht tussen 43 en 53 g. Medium betekent dat het ei van 53 tot 63 g weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 g. Extra large eieren tot slot wegen meer dan 73 g.
Kloppen. Eieren kun je zowel met een vork als een garde loskloppen. Let wel op dat je het mengsel bij het loskloppen met een garde niet 'overklopt'. Dit creëert een schuimige laag die niet gelijkmatig bakt met de rest van het mengsel.
We hebben bij Lidl vier soorten eieren: scharrel, vrije uitloop, biologisch én het duurzame Kipster-ei! Daarnaast hebben we producten die ei bevatten, zoals mayonaise, koekjes en broodsalades. Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
Lidl heeft als enige Kipster-eieren in het schap. Je kunt ook eieren kopen van een lokale boer of andere producenten die niet aan de supermarkt leveren.