De maximale entreeprijs is €28 voor volwassenen. Dit seizoen zijn kinderkaartjes €15! Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis toegang. Koop je kaartjes met korting online; aan de kassa betaal je de reguliere prijs.
Een bezoeker is gemiddeld 4 uur in het park aanwezig. Het is dus zeker de moeite waard om ook na 12 uur het park te bezoeken.
In het nieuwe dwergapengebied vind je loslopende dwergapen, zoals de rode titi's, witgezichtsaki's en een zilver-oeistiti.De doodshoofdaapjes zijn heel nieuwsgierig. Ze lopen los door het gebied waar jij als bezoeker ook doorheen loopt! Je kunt veel apen dus van super dichtbij bekijken!
Aangezien vrijwel alle apensoorten in het tropisch regenwoud leven, heeft Apenheul zijn binnen- en buitenverblijven ingericht alsof het een woud is. Touwen en touwladders functioneren als lianen, rekken als takken, enzovoort.
Apen leven voornamelijk in warmere streken, die veelal begroeid zijn met bomen. In de tropische regenwouden komen de meeste soorten voor. De meeste apen zijn dan ook goede klimmers, die een groot gedeelte van de dag in bomen doorbrengen.
Als het aan Apenheul-directeur Roel Welsing ligt, gaat het Apeldoornse dierenpark in de toekomst ook in de wintermaanden open. Nu is het park - op zakelijke bijeenkomsten na - nog gesloten van november tot en met maart. Vóór de coronacrisis werd er al gewerkt aan een plan voor een winteropenstelling.
Apenheul heeft als missie om liefde en respect voor dieren en natuur te stimuleren bij alle bezoekers. Helaas worden veel apensoorten die je in ons park kan bewonderen, in het wild met uitsterven bedreigd. Dit geldt trouwens ook voor heel veel andere diersoorten.
Openingsdata en -tijden
Apenheul is voor dagbezoek weer geopend van 22 maart t/m 10 november 2024. Vanaf eind februari kun je weer tickets bestellen voor het leukste dagje uit tussen de apen! Voor zakelijke evenementen zijn wij het gehele jaar geopend op reservering.
Met zo'n 300 apen en andere dieren is het in Apenheul nooit saai.
Wat absoluut noodzakelijk is, is dat ze het wandelgebied overdekt maken. Op sommige plaatsen hebben ze dit gedaan en op een regenachtige dag als vandaag zou dat veel prettiger zijn.
In Apenheul ontdek je zo'n 35 verschillende apensoorten, waarvan vele soorten ook los tussen de gasten kunnen lopen. Heb je zelf geen goed afsluitbare tas?Dan krijg je bij binnenkomst in Apenheul een speciale 100% aapvrije tas.
Apenheul is een rookvrij park. Er zijn een paar uitzonderingen. Bij enkele horeca- punten zijn kleine rookzones ingericht.
Het lokken, aaien en voeren van de apen is niet toegestaan in Apenheul. Het is ook strikt verboden om voorwerpen naar de dieren en/of in de dierverblijven te gooien.
Het Apenheul-idee
Het principe is simpel: mensen beleven meer plezier aan dieren als die het naar hun zin hebben. De dieren moeten hun eigen gang kunnen gaan én zichzelf zijn. Dus geen apen in kooien of achter tralies, maar in grote, natuurlijke buitenverblijven in een bosrijke omgeving.
Waar komen de apen vandaan? In Apenheul krijgen we vaak de vraag waar onze apen vandaan komen. Ze komen bijna allemaal uit andere dierentuinen. Steeds meer diersoorten – en meer dan de helft van alle apensoorten - worden met uitsterven bedreigd.
Tijd om twee leuke buren in Apenheul in het zonnetje te zetten: slingerapen en capibara's! Slingerapen zijn niet meer weg te denken uit ons park, ze leven al sinds 1972 in Apenheul.
Mensen vinden dit vies, maar het is wel degelijk natuurlijk gedrag. Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen.
Als de dieren groter groeien gaan ze vaak onvoorspelbaar gedrag vertonen en kunnen ze gaan bijten. Daarnaast hebben apen soortgenoten nodig. Vroeg of laat gaat het altijd mis als je een aap in huis haalt, dus begin er alsjeblieft niet aan.
Voor zijn baanbrekende Het uitdrukken van emoties bij mens en dier uit 1872 gebruikte Darwin ook zichzelf, zijn kinderen en de droef afhangende oren van zijn hond als materiaal....
Nummer 1: Apenheul
Zelfs als er kleine babyaapjes zijn, kun je deze van heel dichtbij bewonderen. Een aantal keren per dag zijn er in het park voederpresentaties. Je kunt dat zien hoe de apen gevoerd worden en krijgt uitleg over de apen. Ga met korting naar de Apenheul.
Uiteindelijk is het aantal betalende bezoekers uitgekomen op 298.000. Dit is ruim 16% meer dan in 2020 (256.000), maar 36% minder dan het jaar 2019 (465.000).
De apen staan bekend om hun rijke seksleven. De dieren doen het niet alleen voor de voortplanting, maar ook om conflicten op te lossen en spanningen te verlagen. Mannetjes doen het met mannetjes. Mannetjes met vrouwtjes en vrouwtjes met vrouwtjes.