Kosten individuele asielzoeker
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar.
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt wie een asielvergunning krijgt. Op de website van de IND staan de voorwaarden voor een asielaanvraag.
Dat een asielzoeker opnieuw een aanvraag kan indienen volgt uit de internationale asielwetgeving en verdragen. Daarin staat dat iemand niet mag worden teruggestuurd naar een land waar hij of zij gevaar loopt. Daarom is er geen beperking op het aantal in te dienen asielaanvragen.
Asielzoekers ontvangen een financiële toelage om boodschappen mee te doen. Meestal besteden ze het geld in winkels in de buurt van het azc. Op die manier profiteert de plaatselijke middenstand van extra omzet.
De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Marokko reist waarmee u zich kunt identificeren. Bij vertrek uit Marokko moet uw paspoort ook nog geldig zijn. Heeft u de Nederlandse nationaliteit en u blijft minder dan 90 dagen? Dan heeft u geen visum nodig voor het reizen naar Marokko.
Nederlanders die voor Nederland of voor de Caribische landen naar het buitenland reizen, krijgen een diplomatiek of dienstpaspoort. Zij kunnen een diplomatiek of dienstpaspoort aanvragen bij Werken voor Nederland, Wereldwijd (3W).
Bent u Nederlander en wilt u trouwen in Marokko? Als u nooit in Nederland gewoond heeft, kan de ambassade in Rabat een verklaring van huwelijksbevoegdheid opstellen. Door het coronavirus is het aanvragen van een consulaire verklaring bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk.
Moet ik mijn paspoort of identiteitskaart meenemen tijdens reizen naar het buitenland? U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
Paspoort weigeren of ongeldig verklaren
Dit is mogelijk wanneer u bijvoorbeeld: 3 keer binnen 5 jaar zonder goede reden uw paspoort of identiteitskaart als vermist opgeeft; uw paspoort of identiteitskaart opzettelijk beschadigt; fraude pleegt met uw paspoort of identiteitskaart.
Vanaf 1 oktober 2021 kunt u dat alleen met een geldig paspoort naar het VK reizen. Dit geldt voor alle landen van het VK. Dus voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Kijk voor meer informatie over reizen naar het VK vanaf 2021 op de website van de Britse overheid (Engels).
Paspoort weigeren of ongeldig verklaren
Dit is mogelijk wanneer u bijvoorbeeld: 3 keer binnen 5 jaar zonder goede reden uw paspoort of identiteitskaart als vermist opgeeft; uw paspoort of identiteitskaart opzettelijk beschadigt; fraude pleegt met uw paspoort of identiteitskaart.
Fraudeurs die identiteitsfraude plegen, misbruiken vaak persoonlijke gegevens van anderen. Is er een identiteitsbewijs van u gestolen? Dan kan iemand bijvoorbeeld een lening aanvragen met een kopie van uw paspoort of rijbewijs. Of uw handtekening vervalsen.
De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs.
Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen. De identificatieplicht betekent dat u zich in bepaalde situaties moet identificeren.
In Nederland worden examens voor rijbewijzen afgenomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Een rijbewijs kan worden aangevraagd bij de burgemeester van de woonplaats waarin de aanvrager woont.
Rijbewijs afgegeven buiten EU, EER of Zwitserland
Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie. Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig. U vraagt een Nederlands rijbewijs aan bij uw gemeente.
Invordering rijbewijs en rijontzegging buitenland
Een buitenlandse politieagent mag uw rijbewijs in beslag nemen en u een rijontzegging opleggen. De rijontzegging geldt alleen in dat land. De rijontzegging geldt niet in Nederland. Als het rijbewijs in beslag is genomen, mag u niet rijden in Nederland.
Is uw rijbewijs afgegeven in een land binnen de EU, EER of Zwitserland? Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U hoeft daarvoor niet opnieuw rij-examen te doen. U vindt meer informatie over omwisseling van buitenlandse rijbewijzen op de website van de RDW.
Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie.
Vanaf 1 december 2019 mogen veel 75-plussers onder bepaalde voorwaarden blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Dit mag tot 1 jaar nadat het rijbewijs is verlopen. In dit geval spreken we van een administratieve verlenging. Deze administratieve verlenging wordt opgenomen in het Rijbewijzenregister.