Van de dertien duurste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld staan er vijf in Japan en op nummer 11 zien we restaurant Ciel Blue met een gemiddelde prijs van € 505 per persoon. Volgens Michelin Guide heeft Nederland twee restaurants met drie Michelin-sterren, 18 met twee sterren en 93 restaurants met één ster.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
De moderne elegantie van het restaurant en de superbe opmaak van de borden plezieren evenzeer het oog. n Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken.
Het in het Hotel Okura gevestigde restaurant biedt onder meer een zesgangenlunch aan voor €60. Je krijgt dan bijvoorbeeld sashimi van zalm en zeebaars, nigiri sushi en misosoep, en optioneel kreeft of wagyuvlees (rund). Er is ook een à-la-cartemenu, met prijzen variërend van €10 tot €82 per gerecht.
Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt. White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden.
De uitgaven kunnen per bezoeker flink verschillen. De echte Hollanders lukt het om de kosten van een etentje buiten de deur te beperken tot onder de 20 euro. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant.
De Amsterdamse restaurants De Juwelier, Zoldering, Lars Amsterdam en De Kas hebben maandag voor het eerst een Michelinster gekregen. Flore ontving zelfs uit het niets twee Michelinsterren en daarnaast een groene ster voor duurzame inspanningen, net als De Kas en Bolenius.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Boekingsdagen: Te reserveren op woensdag en donderdag (i.c.m. diner) en op vrijdag en zaterdag (i.c.m. lunch of diner). Kosten: Vanaf € 612,50 per persoon op basis van twee personen.
Nieuwkomers met één ster zijn Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, Atelier in Gulpen, Alma in Oisterwijk, Vigor in Vught, 't Ganzenest in Rijswijk (Zuid-Holland), Noor in Groningen, Lars Amsterdam, Zoldering, Restaurant De Kas en De Juwelier, alle vier in Amsterdam.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Goed en slecht nieuws voor restaurants in onze regio bij de jaarlijkse bekendmaking van de Michelinsterren. Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam.
Acht keer sterverlies in 2022
Bord'Eau, Amsterdam. Vermeer, Amsterdam. Soigné, Bussum. Basiliek, Harderwijk.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Een Nederlands gezin met minderjarige kinderen is maandelijks gemiddeld 492 euro kwijt aan boodschappen, laten cijfers van het CBS zien. Een gezin met meerderjarige kinderen rekent elke maand iets meer af, namelijk 503 euro. En een stel zonder kinderen? Dat heeft aan 391 euro per maand genoeg.
Iedereen moet eten, en volgens het Nibud geeft de gemiddelde alleenstaande ongeveer € 180 tot € 210 per maand aan boodschappen uit. Dit bedrag kan afhankelijk van jouw leeftijd, inkomen, geslacht, eetgewoonten en waar jij woont, variëren.
Het Nibud doet onderzoek naar onze huishoudportemonnee.
Op hun site vind je een tabel met de minimale kosten voor gezonde voeding per persoon per dag. Volgens deze tabel eet ik gemiddeld voor €6,04 per dag en mijn twee kinderen in de leeftijd 9 tot 13 jaar €5,59 p.p. Totaal €17,22 per dag en dus €120,54 per week.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.