Slechts €7,79 per kilo! Met de bijgeleverde portioneringszakjes bepaal je zelf hoeveel verse kip je direct gebruikt en wat je voor later invriest. GRATIS thuis bezorgd! Kippendij is de wat vettere variant van de kipfilet, heeft meer smaak en is minder snel droog.
Een kipdijfilet komt uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Het verschil tussen kipdijfilets en kipfilets is niet alleen het deel van de kip. Kipdijfilets hebben een donkerdere kleur dan kipfilet en houden deze kleur vast bij het garen.
Kipdijfilet is afkomstig van het bovenste gedeelte van de kippenpoot, de kippendij. Het wordt met of zonder bot verkocht. Het vlees van de kippendij is wat donkerder van kleur dan kippenborstfilet en zit er vaak nog wat vet aan.
Kippendijen of kipbraadsticks zijn de biefstuk van de kip. Niet gek dus dat kippendijen veel gebruikt worden in de keuken. Kippendijen zijn te koop met en zonder bot. Het bot wat de kippendijen bij elkaar houdt, zorgt ervoor dat het vlees heel mals en sappig is.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Liefhebbers zeggen nog wel eens dat zij dijfilet lekkerder vinden dan de kip(borst)filet. De bereidingstijd van beide vleessoorten is ongeveer 15 minuten. Om en om bakken in een koekenpan en vervolgens op een laag vuur met deksel erop nagaren.
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Hoelang Kipdij bakken? Liefhebbers zeggen nog wel eens dat zij dijfilet lekkerder vinden dan de kip(borst)filet. De bereidingstijd van beide vleessoorten is ongeveer 15 minuten. Om en om bakken in een koekenpan en vervolgens op een laag vuur met deksel erop nagaren.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Maak met een mes een kleine maar diepe snee in het vlees, als de sappen die daaruit lopen helder zijn is de kip gaar. Deze manier is wel een stuk minder nauwkeurig. Je checkt alleen of het vlees gaar is, het kan ook zijn dat de borst té gaar is.
Borstfilet. Aan de voorkant van de kip vinden we twee sappige borstfilets. Volgens velen is dit het beste deel van de kip, omdat het vlees hier licht, stevig en mager is. Bovendien kunnen borstfilets in vele situaties gebruikt worden en zijn ze daarom ook populair bij veel (vak) mensen.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
1 stuk (125 gram) kipfilet, 100% bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Gemiddeld gewicht 100 gram/stuk.
Om de kipfilet te snijden, maak je een insnijding langs het borstbeen en snijd je de filet los langs het wensbeentje. Snijd de filet eerst los aan de punt van het borstbeen en snijd dan verder los langs het borstbeen.
Ook aan de kip zitten biefstukken. Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
Lekker kippetje
Ook bij vettere stukken kip kun je meer verkleuring zien, wat roze of bruin. Is de kerntemperatuur hoog genoeg, dan loop je absoluut geen risico op een salmonella-besmetting.
Het verschil tussen kippenhaas en kipfilet is dat de eerstgenoemde afkomstig is van het in stukken snijden van een hele kippenborst, terwijl de laatstgenoemde slechts uit één deel daarvan wordt gesneden.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
De truc is simpel. Wanneer, je de kip aansnijd, zal er wat vocht ontsnappen uit het kippenvlees. Het is belangrijk dat het vocht uit het vlees helder ziet. Is het vocht nog wat roze of rood van kleur, braad of bak de kip dan nog wat langer om veilig te kunnen eten.
Het kippenhaasje is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees van onze kip. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in vele recepten. Maar één van mijn lievelingsgerechten is gepaneerde kippenhaasjes.
Het haasje van de kip is het binnenste deel van de kipfilet en is erg mals. Naturel variant waardoor je het zelf naar smaak kunt marineren! Marineer de haasjes in sojasaus, ketjap en een beetje honing, rijg de haasjes aan een stokje en bak op de BBQ.