Geschiedenis. De volgorde van de 26 letters is standaard (in kapitalen): A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z. Deze volgorde houdt misschien verband met het feit dat de letters vroeger ook wel als cijfers werden gebruikt.
De letter W is de 23e letter in het moderne Latijnse alfabet.
De letter X is de 24e letter in het moderne Latijnse alfabet.
a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z.
Ga naar Start > Sorteren.Stel Sorteren op inalinea's en tekst.Kies Oplopend (A naar Z) of Aflopend (Z naar A).Selecteer OK.
De alfabetische volgorde komt grotendeels uit de oudheid, toen de letters ook als cijfers dienden. De volgorde houdt mogelijk ook verband met astronomie en astrologie. We weten niet precies waarom de letters precies in deze volgorde staan, maar wellicht was het een ezelsbruggetje voor astrologische namen en begrippen.
Oplopend sorteren: Hierbij worden de gegevens in alfabetische volgorde (A‑Z) of oplopend op numerieke waarden gesorteerd. Aflopend sorteren: Hierbij worden de gegevens in omgekeerde alfabetische volgorde (Z‑A) of aflopend op numerieke waarden gesorteerd.
Het langste échte alfabet (voor elke klinker en medeklinker één teken) is het Armeense alfabet met 38 letters. Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat.
De letter Y (y) is de vijfentwintigste letter uit het moderne Nederlandse alfabet. In het Nederlands wordt de letter onder andere i-grec, Griekse ij en ypsilon genoemd.
In dat alfabet geschreven noemt men de taal meestal Osmaans (Turks: Osmanlıca). Het Turks alfabet bevat 29 letters. De letters Ç, Ğ, İ, Ö, Ş en Ü komen niet voor in het Nederlands alfabet, maar de Ö en Ü worden wel gebruikt in het Nederlands.
De letter N is de veertiende letter in het moderne Latijnse alfabet.
In het Engeland van de vroege middeleeuwen werd het Romeinse alfabet gebruikt. In dat alfabet ontbreekt de letter W. Om het probleem op te lossen, schreven de middeleeuwers de W-klank als een dubbele U: UU. Erg praktisch vonden de inwoners van het oude Engeland die dubbele U niet.
Zie ook V (doorverwijspagina) voor andere betekenissen die aan de letter zijn gegeven. De letter V is de 22ste letter van het moderne Latijnse alfabet. Deze letter heeft, evenals de letter F en de Griekse letter Ypsilon (Υ, υ) de Semitische wâw als oorsprong.
Er worden bepaalde symbolen gebruikt voor de nummers 1 tot en met 9. Voor de tientallen 10 tot en met 90 worden weer andere symbolen gebruikt, en zo ook voor de honderdtallen 100 tot en met 900. Opvallend is dat er geen 0 bestaat in dit systeem, om de reden dat niets niet iets kon zijn.
De ∑ is officieel een letter van het Griekse alfabet. In de loop van de jaren is de sigma in de wiskunde het symbool van Som geworden. Lange reeksen kunnen hierdoor ingekort worden.
Wat is het verschil tussen Latijn en Grieks? Er zijn allerlei grotere en kleinere verschillen te benoemen tussen de twee klassieke talen. Het grootste misverstand dat er bestaat, is dat Latijn makkelijker zou zijn. Dat klopt niet: Grieks en Latijn zijn anders, maar gelijkwaardig.
Het langste Engelse woord is ook het langste woord ter wereld, met bijna 190.000 letters. Het is de scheikundige naam voor titine, het grootst bekende eiwit. Het langste woord in het Engels woordenboek is echter het 45-letterwoord "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis", waarmee een longziekte wordt aangeduid.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
Tekst sorteren
Selecteer een cel in de kolom die u wilt sorteren. Ga op het tabblad Gegevens in de groep Sorteren en filteren op een van de volgende manieren te werk: Als u snel wilt sorteren in oplopende volgorde, klikt u op. (Sorteren van A naar Z).
Geschiedenis. De volgorde van de 26 letters is standaard (in kapitalen): A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
Klik op de pijl die naast de kolomletter verschijnt en kies een van de sorteeropties: Oplopend sorteren: Hierbij worden de gegevens in alfabetische volgorde (A‑Z) of oplopend op numerieke waarden gesorteerd.