Een grove indeling: Veel mest: kolen, courgette, prei, aardappels. Gemiddelde mest: tomaten, pepers, paprika, snijbiet, spinazie, aardbeien, winterpostelein, knoflook. Weinig/geen mest: wortel, radijs, ui, biet, raapsteel, rucola, pluksla.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen. Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Daarnaast zijn er ook planten die juist minder goed voor elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.
Afrikaantjes komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn gewend om dus in de volle zon te staan. Ze doen het ook prima in de halfschaduw, maar ze groeien het beste wanneer ze lekker veel zonuren kunnen maken.
Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen. Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien. Je kan ze ook schuin planten en het bovenste deel omhoog laten steken.
Kies zo mogelijk voor een noord-zuid oriëntatie van je teeltrijen, zo krijg je de zon de hele dag overal in de moestuin. De meeste groenten hebben heel wat zon nodig. Tuinen met veel schaduw (van muren of van bomen) zijn niet geschikt voor een moestuin.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
De komkommerplant is eenjarig, onderschat haar groeikracht niet! Zelf planten we in de kas altijd twee planten: niet omdat we aan één plant niet genoeg hebben hoor, maar als je maar één plant hebt en die gaat dood….. dan heb je niets meer (hebben wij eens in een jaar ervaren).
Reken 1m2 per plant en zorg voor een zonnige plaats. Bouw een klimrek van bijvoorbeeld oude stokken of takken van minimaal 1,50 meter. Door de bladeren op te binden krijgen ze meer ruimte. Tijdens het groeien heeft je komkommerplantje eerst nog niet zo veel water nodig.
Door neusrot gaan de vruchten van de courgettes vanaf de bloesemzijde rotten. Neusrot wordt veroorzaakt door schommelingen in de vochtigheid van de grond. Geef regelmatig en gelijkmatig water en mulch de planten om de bodemvochtigheid te behouden.
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
Courgetteplant snoeien? Ondanks dat het een eenjarige plant is, doe je er toch goed aan om de onderste bladeren weg te snoeien. Zo blijft de plant gezond en steekt 'ie zijn energie in de vruchten. Ook beschadigde bladeren verwijder je.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.
Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden. Verder werken afrikaantjes goed tegen aaltjes (kleine wormpjes die de wortels van planten aanvreten). Supernuttig dus, die stinkertjes! Afrikaantjes kweken:Tagetes patula zaaien in de volle grond kan van april tot eind juni.