Als je echt ziek bent op maandag is het dus handig om je leidinggevende al op zaterdag of zondag op de hoogte te brengen van je ziekte. Zeg dat je geveld bent door de koorts, hoopt dat je maandag helemaal uitgeziekt bent, maar dat zij/hij weet dat je dus niet woest aan het feesten bent. Dan sta je al 2-0 voor.
Je moet je eigenlijk ziek melden op het moment dat je weet dat je ziek bent. Maar meld je in ieder geval ziek, zo lang mogelijk voordat je op je werk wordt verwacht. Word je bijvoorbeeld op maandagavond ziek en moet je dinsdagmiddag werken, bel dan dinsdagochtend. Je kan altijd onverwacht ziek worden.
Hoofdpijn kan een symptoom zijn van griep of een andere besmettelijke ziekte die het rechtvaardigen om thuis te blijven van het werk, maar er zijn ook veel niet-besmettelijke oorzaken. Een zeurende of hevige hoofdpijn kan je ervan weerhouden om je werk goed te doen en het kan een goede reden zijn om je ziek te melden.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
Je tijd nemen
Zeg dan zeker niet direct ja. Neem rustig je tijd en geef aan dat je hier later op terug komt. Beter nog: vraag wanneer je collega of leidinggevende antwoord van je verwacht, zodat je weet wanneer je op het verzoek moet terugkomen. Vervolgens kun je rustig je tijd nemen om je antwoord te formuleren.
Opdat het om een geldige ziektemelding gaat, moet de werkgever de melding ook effectief hebben ontvangen. De rechtspraak lijkt daarbij geen moer te geven om de manier waarop de ziektemelding werd gecommuniceerd. Ook een telefonische ziektemelding of een ziektemelding via WhatsApp kan dus rechtsgeldig zijn.
Overspannen en ziekmelden op werk
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Zorg dat je ziek klinkt.
Oefen dit eerst hardop zodat het overtuigend klinkt. Als je wilt dat je stem extra schor klinkt kun je tien seconden heel hard in je kussen schreeuwen voordat je belt. Maar je krijgt er wel keelpijn van, dus zorg dat het het waard is. Je kunt ook proberen een beetje warrig te klinken.
Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen. We spreken van frequent verzuim als iemand zich minimaal 3 keer per jaar ziek meldt.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Cynischer over het werk. Vaker geïrriteerd zijn. Steeds meer lichamelijke klachten hebben. De werknemer meldt zich steeds vaker ziek.
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Je beter melden is daarom een vereiste. In elk bedrijf moet je je terugkeer melden bij je leidinggevende. Vaak moet je deze mail ook naar het secretariaat van je afdeling, je office manager of HR sturen. Check vooraf even bij je leidinggevende wat de regels van betermelding in jouw bedrijf zijn.
Allereerst komt vaak de vraag naar voren of een ontslag op staande voet per e-mail of WhatsApp rechtsgeldig kan worden gegeven. Om hier direct een antwoord op te geven, ja dat kan.
U blijft ziek gemeld, tot u beter wordt gemeld. U bent beter als u weer 100% uw eigen werk kunt doen. Werkt u nog niet al uw uren, of doet u nog niet al uw taken? Dan bent u nog niet beter.
Hier moet je wel antwoord op geven:
- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
Vertel uw huisarts waar u last van heeft. U bespreekt samen uw situatie, bijvoorbeeld wat u zelf kunt doen en welke behandeling of zorg mogelijk is in uw situatie. Stel vragen. Vragen die kunnen helpen zijn de 3 goede vragen, bijvoorbeeld 'wat zijn de voordelen en nadelen van een behandeling?'
Is je werknemer een dag afwezig wegens ziekte of een ongeval? Dan is hij niet verplicht om een medisch attest voor te leggen. En dit kan tot drie keer per kalenderjaar. Die vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.
De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.