Meerdere uitroeptekens En dan bedoelen we ook echt spaarzaam. Het is goed om enthousiasme te tonen in je tekst, maar als je hierin doorslaat gaan lezers zich ergeren.
Een uitroepteken (exclamation point) is een leesteken dat je aan het einde van een zin plaatst om een woord of zin te benadrukken. Andere leestekens die je plaatst om het einde van een zin aan te duiden zijn een punt en een vraagteken.
Veel uitroeptekens zijn storend tijdens het lezen. Meerdere uitroeptekens achter elkaar zijn onnodig – ook bij het gebruik van één uitroepteken is duidelijk dat de zin een uitroep is of dat je blij of enthousiast bent.
en het uitroepteken (!).
Soms wordt het uitroepteken in het midden van een zin tussen haakjes gezet om verbazing, verwondering, kritiek of ironie uit te drukken.
Of je nou een boek, blog of gedicht schrijft: wees spaarzaam met uitroeptekens. En dan bedoelen we ook echt spaarzaam. Het is goed om enthousiasme te tonen in je tekst, maar als je hierin doorslaat gaan lezers zich ergeren. Gebruik nooit meer dan één uitroepteken.
Het beletselteken wordt ook gebruikt wanneer in een citaat een stuk tekst is weggelaten; de puntjes staan dan tussen ronde of vierkante haakjes. In het onderzoek van Laansma en Bakker wordt gesteld dat er sprake is van 'een significante positieve samenhang tussen de variabelen problematisch eetgedrag […]
Je plaatst een zinseindeteken, zoals een punt, uitroepteken of vraagteken, bij een citaat tussen aanhalingstekens binnen de aanhalingstekens.
Het beletselteken bestaat uit drie puntjes en geeft meestal aan dat een zin wordt onderbroken of ineens afgebroken. Een andere naam voor het beletselteken is gedachtepuntjes.
Leestekens zijn tekens die een tekst makkelijker leesbaar maken. Voorbeelden zijn de punt, de komma, de dubbele punt, het vraagteken en het uitroepteken.
@, uitgesproken als at of apenstaartje, is een symbolische afkorting van at of at the cost of (uit het Engels). Oorspronkelijk werd het gebruikt voor rekeningen, bijvoorbeeld: "7 widgets @ £2 ea. = £14". Het staat dus eigenlijk voor het Latijnse ad of het Franse à.
Maar nu zoek ik een uitroepteken en een vraagteken dat ondersteboven staat. Volgens deze site: www.hekta.nl/info/asci.nl moet ik dan alt 191 en alt 161 gebruiken.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
Het uitroepteken is waarschijnlijk van Latijnse afkomst. Mogelijk was het oorspronkelijk io, een uitroep van vreugde. Dit werd later kortweg i en nog later zette men de punt ook onder de i. De bovenste punt viel in de loop van de tijd weg, waardoor !
De interrobang (weergegeven als ‽) is een combinatie van een vraagteken en een uitroepteken.
Leestekens zijn tekens die je bij het schrijven gebruikt om een tekst begrijpelijker te maken, bijvoorbeeld een punt of een komma. Als je iets vertelt, kun je met pauzes, intonatie of gebaren duidelijk maken wat je bedoelt. In geschreven taal doe je dit met punten, komma's, vraagtekens en andere leestekens.
De stip op het WhatsApp-symbool op je apparaat heet een meldingsstip. Deze functie is door je telefoonfabrikant toegevoegd om activiteit in WhatsApp aan te geven. Denk aan een ongelezen bericht of een gemiste oproep.
Een dubbele punt gebruiken we vóór een opsomming, een citaat, een verklaring, aankondiging, omschrijving, toelichting, conclusie of gedachte. Er komt geen spatie vóór een dubbele punt, wel erna.
Als de puntjes tussen haken staan, moet er wél een punt achter worden gezet. En eindigt de zin met een uitroepteken of vraagteken?Dan komt deze direct na de drie puntjes, dus zonder spatie.
Ze hebben verschillende functies: ze kunnen onder andere citaten weergeven, ironie aangeven en woorden in zelfnoemfunctie markeren. Dubbele aanhalingstekens worden vrijwel alleen gebruikt om citaten weer te geven.
Diakritische tekens kunnen in verschillende talen een verschillende status hebben: Een letter met een diakritisch teken is een aparte letter met een eigen plaats in het alfabet van de desbetreffende taal.
Je hebt ook nog drie puntjes op je hand wat staat voor 'tres puntos', wat staat voor 'dood aan de koeien', oftewel de politie. Of eentje met 5 puntjes, waarbij het middelste puntje tussen de anderen zit: jij in de gevangenis.
Aanhalingstekens geven aan dat woorden letterlijk geciteerd worden. Ze worden ook gebruikt om de betekenis van een woord of uitdrukking te omschrijven.
Hoe heten de twee puntjes op een klinker, zoals in föhn en financiën? De puntjes op de o van föhn zijn een umlaut.De puntjes op de e van financiën zijn een trema. Een trema geeft het begin van een nieuwe lettergreep aan, bijvoorbeeld in financiën, coördinatie en reünie.