Fietsen, wandelen, varen, kanoën en kajakken, vogels observeren, wild spotten, mountainbiken, noem maar op: er is overal wat te doen in Nederland en in de natuurparken en nationale parken is heel veel te zien en te ontdekken.
Kabouterpaden zijn leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ze gaan getooid met rode puntmuts en rugzakje buiten op zoek naar kaboutersporen en voeren opdrachten uit. Bij het voltooien van het Kabouterpad ontvangen ze een Kabouterdiploma. Alle materialen mogen ze daarna mee naar huis nemen.
Een boswachter is iemand die waakt en zorgt voor een natuurgebied. Een van de taken van een boswachter is het rondleiden van bezoekers en het verzorgen van de natuur en dieren. Je kan boswachter worden door een opleiding te volgen.
Hoe word je een Boswachter? Een studie die is aan te raden als je Boswachter wilt worden is Bosbouw of een (andere) studie waarin natuur en ecologie centraal staan. Een mogelijkheid op HBO niveau is de studie Bos- en Natuurbeheer met majors in onder andere Bosbouw en Natuur- en Landschapstechniek.
Denk bijvoorbeeld aan eekhoorns, egels en vleermuizen. Er zijn nu volop nootjes te vinden in het bos, die de egels en eekhoorntjes dankbaar verzamelen en opslaan voor hun wintervoorraad. De herfst is ook een echte oogsttijd. Onder andere peren, appels en walnoten zijn nu op hun best.
Staatsbosbeheer zet zich in voor de kwaliteit van de leefomgeving voor mensen, planten en dieren, om die te beleven, beschermen en te benutten. We beheren ruim 273.000 ha natuur in Nederland en betrekken mensen bij natuur die hen raakt.
Dan moet je als boswachter weten wat je moet doen. Eerst moet je een vmbo-diploma halen op een groene school. Daarna kun je 3 of 4 jaar naar een mbo voor de opleiding bos- en natuurbeheer. Voor een hbo-opleiding kun je bijvoorbeeld terecht bij hogeschool Van Hall in Velp.
Het ANB verwacht dat elke kandidaat natuurinspecteur, boswachter of beleidsadviseur beschikt over: een getuigschrift 'Natuurmanagement - basis'; een diploma van het hoger secundair onderwijs; een rijbewijs B.
Van de 486 boswachters zijn er maar 63 vrouwelijk. Toch is er een duidelijk opgaande lijn. Zo sterk zelfs, dat er binnenkort aanpassingen in de dienstkleding komen. Van der Es: ,,Staatsbosbeheer heeft een tijdlang een vacaturestop gehad, maar sinds drie jaar komen er heel veel jonge mensen bij.
Er is geen plannetje nodig. Afstand: 40.000 kaboutervoetjes. Eekhoorn Kwip staat centraal binnen het verhaal van de tocht. Kwip is het huisdier van een heuse kabouterfamilie.
Wildplukken wordt over het algemeen gedoogd, zolang je een kleine hoeveelheid plukt voor eigen gebruik. Staatsbosbeheer geeft hierbij als richtlijn ongeveer 250 gram, een klein champignonbakje. Pluk daarnaast maximaal een tiende van wat er groeit, zodat de soort zich kan blijven voortplanten.
Wat mag je niet plukken? Pluk nooit willekeurige wilde planten. Ze kunnen zeldzaam zijn, of giftig. Pluk ook nooit “gewoon voor de lol”, maar pluk met een reden: ik pluk bijvoorbeeld jaarlijks vlierbloesem om siroop te maken, maar ik pluk nooit meer dan ik nodig heb voor 1 pan siroop.
Plukken kan gevaarlijk zijn
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit. "En paddenstoelen zijn gewoon mooi om te zien voor natuurliefhebbers."
Eetbare boombladeren
Jonge dennennaalden (van de licht groene toppen, voor thee) en jong blad van linde (voedzaam), ruwe berk (beetje bitter, pluk april-mei), meidoorn (UK: bread and cheese tree, ooit dagelijks voedsel) en beuk kan als groente door de sla (ook voor thee).
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.