Gevaarlijk zijn de beten niet, vervelend wel. Om ze te vermijden, kun je die paar weken in mei en juni beter geen moerassige gebieden bezoeken, of je lichaam bedekken of insmeren met deet. “Andere middeltjes werken niet. De knutten komen af op jouw temperatuur en adem.
volwassen knutten en steekmuggen niet houden van wind, koud en regen. Wel van broeierig, klam, warm weer.
De knutten leven een jaar en brengen een groot deel daarvan onder water door. Daar groeien ze als eitje uit tot larf en ontpoppen zich tot bijtende vliegjes.
Knutten kunnen zorgen voor vervelende steken, wat overlast kan veroorzaken. Toch wordt hier in Nederland zelden melding van gemaakt. Er zijn veel soorten knutten, maar enkel de vrouwtjes van het geslacht Culicoides steken mensen. Deze beten kunnen enorm jeuken.
Knutten in september/oktober
En van de mug is bekend dat zij houden van vochtige gronden om eitjes te leggen. Aan het einde van het seizoen zijn de weilanden vochtiger en valt er ook meer regen waardoor er plassen ontstaan. Ideaal voor de knutten om eitjes in te leggen.
Kenmerken. Deze zeer kleine steekvliegjes zijn slechts 1 tot 4 millimeter. Ze hebben korte poten, donkere vlekjes op de vleugels en stekende monddelen.
Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knut- tensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, ge- volgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
Knijten zijn bijna onzichtbare mugjes die in de avonduren plaatselijk voor heel wat last kunnen zorgen en bijzonder hard steken. Ze leven enkel buitenshuis en zijn niet te verwarren met de bekende dondervliegjes. Vooral op zwoele vochtige dagen en bij windstil weer steken ze de kop op.
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Fruitvliegjes, vliegen, mieren, muggen, spinnen en zelfs schimmels kunnen bestreden worden met azijn als bestrijdingsmiddel. Hoewel het ongedierte hiermee bestreden kan worden, betekent het niet dat ze voor altijd weg blijven.
De geur van citroen vinden muggen niet aantrekkelijk. Een plant als citroengras is daarom perfect voor je terras. Met je eigen kruiden in pot heb je ze ook altijd vers bij de hand.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Knijten leven in nat slib en komen voor in moerassen en getijdengebieden. Het zijn slechte vliegers en ze kunnen zich niet ver verplaatsen (meestal maximaal 200 meter). Op grotere afstand van de Schelde zijn er zelden problemen mee.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Deze volwassen dieren leven 1-2 maanden.
Wat ze wél kunnen concluderen op basis van hun experimenten, is dat de muggen na het waarnemen van CO2 een sterke voorkeur krijgen voor langere golflengten van licht die in onze perceptie dus overeenkomen met kleuren zoals oranje en rood.
Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren kunnen een aantal dagen bestaan.
Knut is een Scandinavische jongensnaam. Het betekent `knoop`.
Wist u trouwens dat de mariniers in Engeland ook last hebben van mietsen. Zij hebben ook van alles geprobeerd om die stekende kleine krengetjes te weerstaan. Hun oplossing? Geen citronella, geen DEET, geen wierookstokjes, maar een deodorant met de naam 'Avon'.