Bulgarije en Roemenië zijn de goedkoopste landen om een drankje te kopen. Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden. In België is drank iets duurder. Daar betaal je iets meer dan het Europese gemiddelde.
In Nederland zijn voedingsmiddelen iets goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijs van sigaretten ligt iets boven en die van alcohol iets onder het gemiddelde. In de meeste populaire vakantielanden zijn de boodschappen duurder dan in Nederland, maar alcohol en sigaretten zijn vaak goedkoper.
Sigaretten, drank en benzine zijn in Duitsland en België goedkoper, maar je maakt wel reiskosten. Winkelen bij de buren loont als je niet te ver van de grens woont en gewoonlijk flinke hoeveelheden inslaat.
In zowel het geval van bier, wijn en sterke dranken komt de Sligro vaak als goedkoopste uit de vergelijking. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze op ieder moment wel ergens een aanbieding voor hebben. Zonder de aanbieding zijn de verschillen tussen de Sligro, Gall&Gall en Makro iets kleiner.
Waarom kopen we in het buitenland? Simpel: deze producten zijn er sowieso goedkoper. Daarbij komt dat de accijnzen op wijn en bier in ons land hoger zijn. Wie boodschappen in het buitenland doet, is voor die producten dus goedkoper uit.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
De gemiddelde alcohol prijs in Polen is lager dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld goedkoper in Polen en kost ongeveer: 26 EUR (68 PLN).
DUITSLAND: het andere buurland is Duitsland. Daar vonden we wel witte rum van Bacardi in de lokale supermarkt Real. Met 12,99 euro per fles bespaar je er ook weer 5,51 euro in vergelijking met ons land.
Kan je al na 8 uur alcohol kopen? Voor alle winkels en horeca-afhaalpunten die alcohol verkopen, geldt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Bestellen van alcohol online mag wel na die tijd. Je mag dit alleen tot 6.00 uur niet laten bezorgen.
Dat komt doordat alcohol niet is opgenomen in de Opiumwet. In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die door de overheid als 'drugs' worden beschouwd en daarom illegaal zijn.
Als u sterke drank verkoopt, moet uw personeel 16 jaar of ouder zijn. Een leidinggevende moet minimaal 21 jaar zijn. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn.
Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden, met prijzen van respectievelijk 77 en 52 procent boven het gemiddelde. De prijs van een drankje in Nederland ligt precies op het gemiddelde, net als in Italië. In België is drank iets duurder. Daar betaal je 6 procent meer dan het Europese gemiddeld.
In Praag betaal je gemiddeld van 1,63 euro voor een flesje bier. Daarmee is de hoofdstad van Tsjechië de goedkoopste plaats in Europa om een biertje te pakken. Ook andere alcoholische dranken zijn er goedkoop. Voor een glas wijn tel je gemiddeld 2,04 euro neer, voor een wodka orange betaal je gemiddeld 3,67 euro.
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.
Lloret de mar is daarnaast ook niet duur om naartoe te reizen, om er te verblijven in een villa of vakantiehuis, maar ook het eten & drinken in Lloret de Mar is alles behalve duur! Het antwoord op de vraag “is Lloret de Mar duur”? is dus eigenlijk heel simpel! Lloret de Mar is namelijk goedkoop!
Is drank goedkoper in Frankrijk? De gemiddelde alcohol prijs in Frankrijk is hoger dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld duurder in Frankrijk en kost ongeveer: 18 EUR.
Een pakje sigaretten en een fles wijn zijn ca. 1 euro goedkoper in Duitsland. Bij sterke drank zijn de verschillen groter: een fles whisky kan in Duitsland zeven tot acht euro goedkoper zijn. Wie de supermarktinkopen combineert met een lunch of een diner verdient nog meer.
De gemiddelde alcohol prijs in Luxemburg is lager dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld goedkoper in Luxemburg en kost ongeveer: 16 EUR.
De prijzen in Oostenrijk liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -1%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (18% goedkoper), levensmiddelen (18% duurder), geïmporteerd bier in horeca (0% duurder), sigaretten (20% goedkoper) en openbaar vervoer (22% goedkoper).
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.