Uw huisarts kan bij kaalheid minoxidil-lotion voorschrijven. U smeert deze lotion twee keer per dag op de hoofdhuid die kaal wordt. Minoxidil heeft (enig) effect bij ongeveer 1 van de 6 mensen. Na 6 maanden is pas te zien of het smeren heeft geholpen.
Kaal worden kan ook het gevolg zijn van lichamelijke of psychische stress. Hoge koorts of infecties, maar ook alcoholmisbruik, medicatie of een ijzertekort kunnen ervoor zorgen dat de haarwortel stopt met groeien en zich versneld terugtrekt in de rustfase van de haargroeicyclus.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Om haaruitval te stoppen kun je een lotion, een shampoo of een complete behandeling gebruiken. Onze absolute toppen om haartuitval te stabiliseren en haargroei te stimuleren is Minoxidil van Linn Pharma. Je kunt er hier alles over lezen: Minoxidil. Als het om gebruiksgemak, gezondheid en resultaat gaat, is Revivogen.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Dun, fijn haar: om de dag. Ja, je moet het wassen zo lang mogelijk uitstellen, maar wanneer je echt dun en fijn haar hebt, is het nou eenmaal zo dat je haar sneller vet oogt en zwaar en futloos lijkt door ophoping van haarproducten.
Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen. Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
"We hebben gemiddeld zo'n 100.000 haren op ons hoofd. De hoeveelheid haar die je hebt is erfelijk bepaald.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Te vaak wassen
Veel mannen wassen dus ook elke dag hun haar. Dit is absoluut niet goed voor je haar. Het kan er op lange termijn zelfs voor zorgen dat je meer last van haaruitval krijgt. Elke keer als je je haar wast zal de vettige natuurlijke laag van je haren verwijderd worden.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt – de inhammen, de kruin – , wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen is dat ruim 40 procent.
Het is normaal om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen. Maar als je meer haar verliest dan dat, kun je last hebben van haaruitval.
Een voor veel mensen bekend verschijnsel is een onverwachte overmatige haaruitval. Er is dan mogelijk sprake van tijdelijk haarverlies of 'effluvium'. De haaruitval vindt dan plaats over de hele hoofdhuid en niet, zoals bij alopecia areata, pleksgewijs. Men spreekt dan van 'alopecia diffusa'.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Shampoo kan een oorzaak zijn van haaruitval. Het gaat hier vaak om het gebruiken van de verkeerde shampoo. De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
Zuivelproducten bevatten calcium en dit mineraal stimuleert de haargroei. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne.