Als je hond eenmalig hoest (bijvoorbeeld door verslikken) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je hond naar de dierenarts te gaan. Als je hond echter plots bijzonder heftig hoest/kokhalst, of naast het hoesten ziek oogt of benauwd is dan is het wel verstandig om je hond snel te laten onderzoeken.
Therapie bij de hoestende hond
We proberen altijd de onderliggende oorzaak van het hoesten aan te pakken, dit is veel effectiever dan bv de hoest onderdrukken. Medicijnen die vaak gebruikt worden zijn: antibiotica, ontstekingsremmers, steroïden, hartmedicatie, vochtafdrijvers, inhalatie medicatie.
Irritatie en ontstekingen
De meest voorkomende hoest is de kennelhoest. Het slijmvlies in de keel en het strottenhoofd zijn ontstoken en de hond krijgt last van een droge, harde en krampachtige hoest, met gevolg dat hij gaat kokhalzen. De hond raakt hees en de keel is gevoelig bij aanrakingen.
Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad.
Een hoestdrank die de keel verzacht kan de hond enige verlichting bieden van de klachten. Dit middel kan bij de dierenarts, maar ook bij een drogist worden aangeschaft. De dierenarts kan slijmoplossende middelen met bijvoorbeeld broomhexine voorschrijven.
Honden zijn over het algemeen veilig met kleine hoeveelheden honing. Omdat honing erg veel calorieën bevat, kan het ook gevaarlijk zijn voor honden. Pets Web MD stelt dat te veel suiker obesitas, diabetes, gewichtstoename en tand- en tandvleesproblemen zoals gaatjes en bederf kan veroorzaken.
Gewoon bisolvon of tijmsiroop. Suikervrij. Kinderdosering aanhouden. Er is ook een befaamd recept met ui in omloop, maar hoestdrank van de drogist werkt net zo goed.
Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met kennelhoest? In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer uw hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts.
Het kan gepaard gaan met een verminderd uithoudingsvermogen, sloomheid en een slechte eetlust. Soms is hijgen de enige klacht, maar een dier kan ook ernstig benauwd zijn en blauwe slijmvliezen hebben. Meer dan de helft van de honden met longontsteking heeft geen koorts.
Wat je hond nodig heeft als hij verkouden is:
Warmte en rust – vermijd stress. De hond moet goed slapen. Maak alleen korte wandelingen, zodat de hond zijn behoefte kan doen. Creëer een warm plekje voor hem, bijvoorbeeld door een warmtelamp op zijn hondenbed te plaatsen (houd rekening met de minimale afstand).
Hoe gevaarlijk is kennelhoest? Als onze honden verkouden worden en de kennelhoest oplopen, zijn we al snel geneigd om te denken dat ze een gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte hebben. Maar de ziekte is niet levensgevaarlijk bij gezonde honden en dus niet dodelijk.
In principe is een hond in staat om zelf te genezen van de hondenhoest en is er geen medicatie nodig. Heeft uw hond last van een hoestprikkel? Een hoestdrank of tabletten helpen bij het afnemen van de hoestprikkel.
Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft? Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje.
Voor de meeste honden is kennelhoest lastig, maar niet gevaarlijk. Hoe ernstig de ziekteverschijnselen bij je hond zullen zijn en hoe hoog het risico is, hangt vooral af van zijn weerstand. In zeldzame gevallen kan de ziekte bij honden leiden tot een ernstige longontsteking.
Ja hoor, gewoon de tijmsiroop die wij ook gebruiken. Hier 1x kennelhoest gehad en gaf toen 2x per dag een half theelepeltje meen ik. Scott likt t lepeltje zo af. Ik gaf er ook echinacea capsules van Bloem bij.
Een verkoudheid bij je hond vaststellen en behandelen
En dat kan van een paar dagen tot een paar weken duren. Zo stel je vast of je hond een verkoudheid heeft: Een hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, klinkt meestal hoog en klinkt alsof er iets vastzit in de keel van je hond.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Kennelhoest of hondenhoest is een zeer besmettelijke infectie van de luchtpijp en de grote luchtwegen (bronchiën) in de longen van de hond. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten virussen en de bacterie Bordetella Bronchiseptica.
Iedereen is wel eens verkouden, ook een hond. De luchtwegen zijn dan besmet met een virus en/of een bacterie. Kennelhoest komt veel voor, ook bij gevaccineerde dieren. Net als bij verkoudheid bij de mens, wordt uw hond ziek, omdat hij in contact is geweest met andere (een beetje) zieke honden.
Dierenartsen gebruiken het geneesmiddel Amoxicilline (een penicillinederivaat dat veel gebruikt wordt bij velerlei infecties) in combinatie met clavulaanzuur om de Bordetella bacterie die kennelhoest veroorzaakt te bestrijden.
Hond en kat. Orale toediening van 0,3 - 1 mg broomhexinehydrochloride per kg lichaamsgewicht tweemaal daags, gedurende 5 - 7 dagen.
Meet de hoeveelheid af met maatbekertje of maatlepel. Denk eraan dat de drank meestal veel suiker bevat. Pastille: langzaam in de mond laten smelten of erop zuigen. Gebruik de pastille met tussenpozen van 3 tot 4 uur.
Meestal verloopt een kennelhoest infectie vrij mild. De klachten bestaan vooral uit hoesten, dat erger wordt als ze zich druk maken. Het hoesten verdwijnt over het algemeen weer na zo'n 2 weken.