De lekkerste groenten in februari
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Wat kan je het hele jaar door zaaien? Met de juiste kennis en planning kun je gedurende alle seizoenen gewassen kweken. Je kunt verschillende soorten gewassen kweken zoals bladgroenten, kruiden, radijsjes, wortelen, kool, uien en sjalotten; afhankelijk van de beschikbare ruimte en de juiste omstandigheden.
Kiemgroente. Is de honger naar vers groen heel groot dan kan je alvast aan de slag met verschillende kiemgroente. Dit kan je doen met erwten, radijsjes, waterkers, sojascheuten, mosterd, broccoli, basilicum, selder, prei, luzerne en racketsla.
Met een koude bak verleng je het moestuinseizoen en kan je vroeger aan de slag gaan. Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
Wat kunt u al zaaien in januari? U kunt bijvoorbeeld al beginnen met het binnenshuis of in een verwarmde kas zaaien van bloemkool zaden, raapstelen, radijsjes (hoewel deze ook redelijk vroeg direct naar buiten kunnen), Diverse veldsla zaden soorten en Spinazie zaden.
Pepers en paprika's
Pepers en paprika's kun je prima zaaien in februari, maar je hebt in deze periode absoluut een verwarmde kweekbak nodig. Veel zaden ontkiemen pas bij een temperatuur van 25 ºC, en sommige peperzaden hebben zelfs meer dan 25 ºC nodig.
Je kunt nu zaaien: worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten (eerst nacht in lauw water weken) en peulen, stengelui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille, tijm.
Zaai met een dichtheid van ongeveer 0,6 tot 1,2 gram per vierkante meter. Gemiddeld is 1 gram per vierkante meter prima. Kies een plek in de volle zon. In de halfschaduw redt bijenvoer zich ook prima.
Knolselder, selder, knolvenkel en Chinese kool verdragen enkele graden vorst maar moeten bij strenge vorst geoogst worden. Witte selder is gevoeliger dan groene selder en snijselder. Sommige harde slasoorten verdragen een lichte vorst (-3, -4°C). Ook hier helpt afdekken.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
De grond in je moestuin is heel belangrijk. Dat geldt voor elke moestuin, maar zeker voor een Makkelijke Moestuinbak. Je moestuinbak is maar 20 cm diep en zo'n bak komt propvol met groentes te staan. De aardemix moet dus top zijn.
Gebruik bij voorkeur voor organische meststoffen, zoals compost, mest en natuurlijke meststoffen met de juiste verhouding van stikstof, fosfor en kalium (NPK) die aansluit op de behoeften van je gewassen in verschillende groeistadia.