Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Zweefalg groeit alleen, als er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van zweefalgen tegen. Zorg ook, dat er in je vijver niet teveel vissen zitten.
De zweefalgen ontstaan door:
Te weinig CO2 in de vijver. Onvoldoende zuurstofplanten in het water. Het water is te zacht.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Biotex. De enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groenen aanslag. Je kunt de biotex verdunnen met wat lauw water dit over het terras gieten. Ga dit vervolgens te lijf met de bezem en schrob al het groen van je terras.
Vervuiling weghalen kan bijvoorbeeld met een zwembadrobot of een vijverstofzuiger. Het is raadzaam om de vijver in ieder geval na de winter een keer grondig te reinigen om het vuil dat zich in de winter heeft opgehoopt te verwijderen. Op de wanden kun je een klein beetje groene aanslag gerust laten zitten.
Waterpest ( Elodea): Waterpest is een uitstekende zuurstofplant en mag in feite ook niet in de vijver ontbreken. Aarvederkruid (Myriophyllum): wanneer deze plant goed groeit zal hij bij de waterspiegel kleine bloempjes geven. De plant geeft tevens stofjes af aan het water die algenremmend zijn.
Zweefalgen zijn kleine algen die je vaak niet eens ziet met het blote oog. Zweefalgen zie je wel zodra ze in grote aantallen aanwezig zijn in de vijver. Ze zijn net als draadalgen een onderdeel van je vijver en zijn niet schadelijk.
Bij langdurige aanwezigheid van zweefalgen, zullen uw zuurstofplanten verslijmen en dood gaan, hetgeen het probleem alleen maar erger zal maken. Ook is door zweefalgen groen en troebel water een indicatie dat de waterkwaliteit niet in orde is. Dit laatste is wel iets waar uw vissen slecht tegen kunnen.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Groen water voorkomen
Dus geen planten die onder water leven maar juist planten zoals drijfplanten, waterlelies en moerasplanten. Bedek het wateroppervlak voor 30-40% met planten, zodat die de voedingsstoffen absorberen en algen geen kans meer krijgen.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.
Laat de schoonmaakazijn zo'n 15 tot 20 minuten intrekken. Neem daarna een sponsje en schrob tot de vlekken verdwenen zijn. Of tot je armen het niet meer uithouden.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Groene aanslag verwijderen met biotex kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tegels en met name hout enorm glad worden, met alle gevolgen van dien.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.