De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
De koude kas wordt gewoonlijk helemaal niet verwarmd, hoewel tuiniers hem dikwijls juist zo verwarmen dat de temperatuur boven het vriespunt blijft. De minimum-nachttemperatuur van de koele kas is 4,5°C, van de gematigde kas 10° C en van de warme kas 16° C.
Tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en meloenen zijn gewassen die je goed in een kas kunt telen. Deze vruchtgewassen zijn namelijk allemaal warmteminnend, wat betekent dat ze een bepaalde warmte nodig hebben om te kunnen groeien en om vruchten aan te maken/rijpen.
Zorg dat u wel kunt blijven ventileren (tijdens vorstvrije periodes met weinig wind). Een koude kas die u alleen vorstvrij wilt houden (minimaal 2 °C), hoeft u alleen tijdens vorstdagen en nachten te verwarmen. Dan is een eenvoudig verwarmingsapparaat voldoende, dat u zelf kunt bedienen.
Een tuinkas goed isoleren kan als volgt: we brengen noppenfolie aan langs alle wanden en zelfs aan het dak. Daarnaast kan nog een schermdoek aangebracht worden, dat 's nachts kan worden dichtgeschoven. Het nadeel van (isolatie) noppenfolie tegen het dak van de tuinkas is dat er al gauw te weinig licht binnenkomt.
Elektrische kachels worden het meest gebruikt. Elektrische verwarming is een makkelijke manier om een kas snel te verwarmen. De elektrische kachel vraagt vrij weinig onderhoud, is goedkoop in aanschaf en is veilig voor gebruik bij planten. Door de thermostaat van de kachel is de hoeveelheid warmte goed regelbaar.
Kas. In een kas kunnen aardbeien perfect gekweekt worden. De temperatuur en rustperiode is zeker in een verwarmde kas helemaal naar eigen wens te regelen. Alleen wat het zonlicht betreft moet rekening gehouden worden met de behoeftes van de plant.
De ideale plaats voor een kas is zonnig en beschut. Bij voorkeur met de voorgevel op het zuiden gericht, onder een bladverliezende boom om de sterkste zonnestralen in de zomer te temperen. Trick van Hanna: 'Ik gebruik vlieseline als plafond, want hoewel de bomen schaduw geven, wordt het 's zomers erg warm in de kas.
Wat kun je in februari in de moestuin zaaien? In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika's, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien.
Een onverwarmde kas/serre wordt meestal gebruikt om voor kas- of serredruiven, maar is ook bruikbaar om andere fruitsoorten in te leiden. FRUITSOORTEN. Druiven, aardbeien, passievruchten, vijgen, kiwi's, perzik, nectarine en vroege pruimen. De eerste 3 fruitsoorten zijn op gemakkelijk op een beperkte plaats te houden.
Een kas die niet verwarmd wordt heet een koude kas. Deze koude tuinkas biedt bescherming tegen regen en wind. Hierdoor kan een tuinkas uw moestuin seizoen aanzienlijk verlengen en kunt u het hele jaar door bepaalde gewassen in uw kas zaaien. Een warme kas is een geïsoleerde tuinkas met verwarming in de winter.
Wanneer? In de kas kun je het beste in de ochtend water geven. Doe dit op een zonnige dag, zodat de planten gedurende de dag droog de nacht in gaan. Vermijd het geven van water op natte, warme dagen: bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid kunnen schimmelziekten zich razendsnel ontwikkelen.
Zaai regelmatig kleine beetjes slasoorten, radijs, mosterdsoorten, rucola, tuinkers, kroten (rode bieten), andijvie en peterselie. Zaai ook sperziebonen, komkommers, augurken, knolselderij en suikermaïs. Vanaf eind april kan je radijs, sla en tuinkers oogsten en de tomaten uitplanten.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
Met een koude bak zaai je al vanaf februari 'buiten' bloemen en groenten. Niet alleen biedt de bak bescherming bij slecht weer, ook de grond warmt er sneller op. Groenten die je vanaf eind februari in de koude bak kunt opkweken zijn sla, worteltjes, radijs en spinazie.
De kas witten met kassenwit
Om je zaaigoed en planten te beschermen tegen direct zonlicht en om een te hoge temperatuur in de kas te voorkomen zijn er diverse oplossingen. De meestgebruikte oplossing is het witten van de ruiten dit is een zeer populair schermmiddel bij tuinliefhebbers over de hele wereld.
De meest gangbare temperaturen voor een kas zijn: 7-13 graden: koud. 13-16 graden: gematigd. 18 graden: warm.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Extra voeding voor je aardbeien
Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Naast centrale verwarming zijn er ook andere technieken waarmee kassen verwarmd kunnen worden, waaronder een warmtekrachtinstallatie, heteluchtverwarming en elektrische verwarming.
Driedubbel glas isoleert maar liefst twee keer zo goed als dubbel glas, onder meer door de aanwezigheid van meer spouwen tussen de verschillende ruiten. Hierdoor komt kou van buiten minder makkelijk binnen en ga je ook condensvorming in je serre effectief tegen.
Zorg dat u de tuinkas plaatst op een vrij zonnige plek in uw tuin of moestuin. Te weinig zonlicht kan namelijk een negatief effect hebben op het kweken van uw gewassen. Let dus goed op eventuele schuttingen, bomen en gebouwen die het zonlicht kunnen beperken.