De standaardwaarden voor kikkererwten, bereid worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie kikkererwten, bereid komt overeen met 75 gram.
Er zitten 84 kilocalorieën in 1 opscheplepel (60 gram) kikkererwten in blik/glas.
410 g • Uitlekgewicht 240 g.
Peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen. Gebruik 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Deze hoeveelheid verdubbelt zich na weken en koken.
Eet ongeveer 1 portie vis, peulvruchten, ei of vlees per persoon per keer avondeten. Dan blijf je binnen de gezonde hoeveelheid. Vraag je je af hoeveel 1 portie eigenlijk is? Houd rekening met ongeveer 100 gram vlees/vis en minimaal 60 gram peulvruchten.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Hoe vaak peulvruchten eten? Het advies is om 1 keer in de week peulvruchten zoals kikkererwten te eten.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn kikkererwten in blik of pot net zo gezond als gedroogde kikkererwten, ze zijn misschien alleen net iets minder lekker dan als je ze zelf weekt en kookt.
De kikkererwten in pot en blik zijn al gekookt en kun je daarom direct eten of verwarmen in het eten. De gedroogde variant kun je niet zo eten, rauwe kikkererwten bevatten namelijk de giftige stof lectine. Deze stof kan zorgen voor een ontregeling van de darmen en beschadiging van de nieren.
In 1 opscheplepel (60 gram) kikkererwten in blik/glas zit: 84 kcal energie. 1,5 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Kikkererwten voedingswaarde
Energie: 138 kcal (calorieën) Eiwitten: 7,6 gram. Koolhydraten: 15,9 gram. Vetten: 3 gram.
Kikkererwten zijn de perfecte vleesvervanger. Naast dat ze veel eiwitten bevatten – 7,5 gram bereid/20 gram gedroogd – zijn ze ook rijk aan ijzer, kalium, calcium, magnesium en vitamine B. Gekookt of verwerkt in een heerlijke salade. Verse spinazie is veelzijdig en goed voor 2,5 gram aan eiwitten per 100 gram.
Houd 100 gram pasta per persoon aan. Breng 1 liter water aan de kook. Voeg de pasta en eventueel wat zout toe en kook deze in 4 minuten beetgaar.
Goed voor je darmen
Over vezels gesproken: voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels ondersteunen je darmen. Bovendien hebben kikkererwten bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.
Waarom zijn kikkererwten goed voor je gezondheid:
Kikkererwten zitten volgepakt met vitamines, mineralen en vezels. Ze bevatten onder andere veel antioxidanten. De antioxidanten vitamine E, koper, mangaan en zink uit kikkererwten helpen bij het wegvangen van vrije radicalen in je lichaamscellen.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
1. Vlees vervangen door peulvruchten. Peulvruchten zijn verschillende soorten bonen zoals witte bonen, kidneybonen en kapucijners, maar ook kikkererwten, linzen en erwten behoren tot de peulvruchten. Om 100 gram vlees te vervangen kun je 75 gram peulvruchten gebruiken.
Het heeft niet zijn voorkeur, maar als je weinig tijd hebt kun je ook kikkererwten uit blik gebruiken. ,,Maar kook die even kort, zodat ze zachter worden.” Bakpoeder toevoegen tijdens het koken kan helpen om de kikkererwten nog zachter te maken.
Kikkererwten staan ook bekend om hun hoge vezel- en eiwitgehalte, , wat bijdraagt aan verzadiging en spieropbouw. Ze bevatten ook diverse vitaminen en mineralen, zoals vitamine B6, ijzer en magnesium. Kikkererwten kunnen worden gebruikt om hummus te maken, geroosterd als snack of toegevoegd aan verschillende gerechten.