Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven. Daarbij is EPS druk- en vormvast.
Elk bolletje bestaat uit 98% lucht en maar 2% polystyreen. Stilstaande lucht is de beste isolator, daardoor werkt piepschuim zo goed als isolatiemateriaal. Piepschuim isolatieplaten zijn zeer licht en compact.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Levensduur spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
Luchtspouw: noppenfolie breng je nooit direct tegen de vloer aan. Door minstens twee centimeter open te houden tussen het folie en de onderkant van de vloer isoleert deze beter. Stilstaande lucht is namelijk de beste isolator. Isolatiewaarde: noppenfolie zal je geen grote winst opleveren.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.
Eén laag is reeds voldoende en zorgt voor thermische en akoestische isolatie. Met een lambda-waarde van 0,026 W/mK, is PUR-schuim één van de best isolerende materialen. Hoewel PUR-schuim iets duurder is in aankoop dan andere isolatiematerialen, zal dit kunnen uitgespaard worden op uw energiefactuur.
Tempex is een andere benaming EPS (Geëxpandeerd polystyreen) en wordt in de volksmond vooral piepschuim genoemd. Tempex EPS is een veelzijdig materiaal wat op veel uiteenlopende manieren wordt gebruikt. De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding.
Heeft u niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om uw dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde. Heeft u meer ervaring met isoleren dan kunt u ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.