Waarom is zwerfafval een probleem? Zwerfafval wordt gedefinieerd als 'afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn of door indirect toedoen of nalatigheid van mensen op die plaatsen is terecht gekomen'.
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Afval tast het milieu ook indirect aan. Wat niet rechtstreeks uit afval wordt gerecycled of teruggewonnen, is een verlies aan grondstoffen en andere input die in de keten wordt gebruikt, dus bij productie, transport en consumptie van het product.
Fysieke omgeving De fysieke omgeving is van invloed op het zwerfafval gedrag; hoewel de sociale invloeden het meest bepalend zijn. De invloed van de fysieke omgeving wordt vooral bepaald door aanwezigheid van afvalbakken in parken, of er kinderen spelen en of er dieren leven.
Zwerfafval komt voor in verschillende grootte en materialen. Hoe kun je voorkomen dat er zwerfafval in de natuur terecht komt? De meest simpele tip: gooi je afval in de afvalbak! Voorkomen is beter dan genezen dus gooi geen afval in de natuur.
Dit zie je bijvoorbeeld aan de plekken waar je zwerfvuil aantreft: het meeste zwerfafval vind je op parkeerplaatsen langs de snelweg, bij stations en openbaar vervoerhaltes en bij winkelstraten in de stad.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
De Rijksoverheid stelt geld beschikbaar voor projecten die de afvalstromen in rivieren gaan stoppen. Dit is onderdeel van de bredere aanpak om plastic zwerfafval tegen te gaan. Maatregelen uit de Europese Single-use plastic richtijn (SUP-richtlijn), zoals een verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten.
Binnen no-time wil je een prikstok (vuilgrijper), om zo veel vaker of af en toe de buurt schoon te houden tijdens een schoonmaakactie.
De toename van ruimteafval dat rond de aarde zweeft zou wel eens tot een politieke rel of zelfs een gewapend conflict kunnen leiden. Wetenschappers waarschuwen dat zelfs kleine stukjes puin genoeg vaart hebben om militaire satellieten te beschadigen of zelfs vernietigen.
Afval ontstaat als je iets niet meer kan gebruiken, je gooit dat dan weg. Iedereen heeft afval. Afval is bijvoorbeeld: kauwgom, een lege vulling, een leeg pakje drinken, een blikje enz. Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel afval wij hebben, we hebben veel meer afval dan de mensen vroeger.
Meer dan 100 miljoen dieren sterven jaarlijks door Plastic.
Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar. Kauwgom: 20 - 25 jaar. Aluminium blikje: tot 1 miljoen jaar.
Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.
De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.
Zwerfafval (op land) is al het afval dat op straat of in de natuur rondslingert. Het is daar bewust of onbewust door mensen weggegooid achtergelaten of beland op plekken die daar niet voor bestemd zijn.
Gemiddeld bestaat zwerfafval voor 80 procent uit plastic. Dit is veruit het belangrijkste materiaal dat in het milieu wordt aangetroffen, gevolgd door metaal, glas, textiel, papier en bewerkt hout. Het grootste aandeel plastic wordt aangetroffen in oppervlaktewater (95 procent), gevolgd door kustwater (83 procent).
De totale jaarlijkse kosten van zwerfafval in Nederland bedragen circa 250 miljoen euro, waarvan bijna 80% (bijna € 200 miljoen) door de gemeenten wordt gedragen en 20% (ruim € 55 miljoen) door overige partijen, zoals beheerders van autowegen, waterwegen en OV-bedrijven (zie Figuur I).
Verantwoordelijkheid. De gemeente draagt wettelijk de verantwoordelijkheid om de stad schoon te maken en Stadsbeheer zet zich hiervoor dagelijks met honderden medewerkers in. Jaarlijks wordt er ongeveer 13 miljoen kilo afval van straat gehaald.
De politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren beboeten burgers die blikjes, flesjes of ander afval op straat gooien. De boete bedraagt 140 euro, behalve indien de verdachte jonger dan 16 jaar oud is, dan wordt de boete gehalveerd.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
De wettelijke definitie van afvalstoffen luidt: 'Alle stoffen, preparaten of andere producten, waarvan de houder zich met het oog op de verwijdering van ontdoet of wil ontdoen. '