Witte thee Ben je op zoek naar een gezonde theesoort met een zachte smaak? Witte thee spant de kroon op vlak van puurheid. Deze unieke theesoort zit boordevol antioxidanten en polyfenolen die ontstekingen verminderen.
Groene thee
Groene thee is een van de gezondste theesoorten van allemaal. Er zitten ontstekingsremmende eigenschappen in, die virussen tegengaan en bacteriën doden. Dankzij de vele antioxidanten helpt een kopje ook bij stress en vermoeidheid en kan het je vetverbranding stimuleren.
Deze verbindingen bezitten antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het moduleren van ontstekingspaden en beschermen tegen cellulaire schade. Enkele populaire soorten thee die bekend staan om hun ontstekingsremmende effecten zijn groene thee, witte thee, kurkumathee en gemberthee .
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Boost van immuunsysteem
Gember thee bevat verschillende antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ziekteverwekkers en infecties.
Voor artritis raden experts ongeveer 250 mg gember aan, drie of vier keer per dag . Hoewel dat minder is dan wat in onderzoeken wordt gebruikt, is het het beste om te beginnen met een kleinere dosis, misschien 200 mg per dag, en deze geleidelijk op te bouwen. Neem niet meer dan vier gram (4.000 mg) per dag.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Probeer eens thee te maken met citroen, gember en kurkuma ; deze ingrediënten zijn niet alleen lekker, maar hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Kurkuma bevat bijvoorbeeld curcumine, wat helpt bij het verlichten van gewrichtspijn en het verminderen van ontstekingen. De gember en citroen kunnen ook helpen bij de spijsvertering.
Sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook vezels, kalium, calcium, B-vitamines, koper en ontstekingsremmende fytochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden.
De helende kracht van groene thee is gekoppeld aan catechine, een antioxidant in theebladeren. Het helpt je cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen die uit de hand lopen en reageren met andere moleculen in je lichaam. En dat alles, plus groene thee smaakt ook nog eens verdomd goed.
KRUISBLOEMIGE GROENTEN zijn niet alleen extreem gezond, ze zijn ook ideaal om ontstekingsreacties in je lichaam tegen te gaan. Voorbeelden zijn: broccoli, spruitjes, bloemkool, kool en rucola. Deze groenten zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je huid én gewrichten!
Thee is een van de meest bestudeerde dranken als het gaat om de voordelen voor artritispatiënten. Groene, zwarte en witte thee zijn allemaal rijk aan polyfenolen – verbindingen uit planten die een sterke ontstekingsremmende werking hebben. De hoogste polyfenolgehaltes vind je in groene en witte thee.
Dat komt door de kurkuma die je terugvindt in golden milk. Dat werkt ontstekingsremmend. Kurkuma wordt, volgens dit artikel, niet zo goed opgenomen in het lichaam, daarom wordt het vaak gecombineerd met peper.
Matcha is namelijk de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.
Jasmijnthee bevat een aantal gezonde voedingsstoffen en antioxidanten die bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Naast vitamine C en polyfenolen bevat jasmijnthee ook cafeïne, theanine, calcium, magnesium, ijzer en kalium. Veel studies hebben aangetoond dat jasmijnthee gunstig kan zijn voor de gezondheid.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Veel voedingsmiddelen bestrijden ontstekingen in uw lichaam. Deze omvatten vette vis (zoals zalm), vers fruit en bladgroenten, om er maar een paar te noemen. U kunt ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen gebruiken, zoals kurkuma, gember of knoflook. Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen en te voorkomen .
Omega-3-vetzuren
Eén vorm van deze krachtige ontstekingsbestrijders is te vinden in vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines, tonijn, gestreepte baars en ansjovis. U kunt profiteren door de vis te eten of door visoliesupplementen te nemen. Vegetariërs en veganisten hebben ook opties.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Ontstekingen kunnen bestreden worden met ontstekingsremmende middelen. Vaak worden deze al toegepast voordat de oorzaak van de ontsteking weg is, om de symptomen (waaronder pijn) weg te nemen. Ontstekingsremmers (anti-inflammatoire preparaten) worden ook wel antiflogistica genoemd.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Ontstekingsremmend
Gember bevat belangrijke fytonutriënten, ook wel gingerolen genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking hebben . Als je gemberthee drinkt, kan dit bijdragen aan een gezond microbioom.
Het is een erkend gastroprotectief middel dat wordt gebruikt voor zijn hepatoprotectieve, nefroprotectieve en digestieve werking. Gember werkt ook als antibacterieel middel tegen Helicobacter pylori en Staphylococcus aureus, als antiviraal tegen het herpes- en griepvirus, en als schimmelwerend middel.
Uit menselijke proeven is ook gebleken dat de lichaamstemperatuur stijgt bij gebruik van gembercapsules [12–14], brood [15] of thee [16]. Gember heeft echter een scherpe smaak en smaakt onaangenaam wanneer het in hoge doses wordt gebruikt.