Waarschijnlijk niet, want goud is zwaar. Om precies te zijn: 19 keer zo zwaar als water, waardoor goud zwaarder is dan lood en kwik.
Misschien dat je het de volgende keer een zo kunt proberen: wat is er zwaarder, een kilo lood of een kilo osmium? Het antwoord is nog steeds hetzelfde: allebei even zwaar. Maar dan kun je er in ieder bij zeggen dat de dichtheid van osmium maar liefst het dubbele is dan dat van lood.
Wolfraam is het enige metaal dat soortgelijke eigenschappen heeft als goud, zodat vervalsing van niet ondenkbaar is. Een belangrijke overeenkomst van goud en wolfraam is dat de soortelijke massa nagenoeg gelijk is. Ter illustratie, een liter goud heeft een gewicht van 19.320 gram en wolfraam een gewicht van 19.300.
Een lood was ongeveer 15 gram maar na de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1816 werd de aanduiding 'Nederlands lood' gebruikt voor 10 gram, tot de afschaffing van dit stelsel in 1870.
Gemaakt Een copernicium-atoom is 277 keer zo zwaar als een waterstofatoom. Het atoomnummer van het element is 112; het symbool wordt Cn. Het werd bij experimenten in 1996 voor het eerst vervaardigd.
Goud heeft een soortelijk gewicht van 19,3 in zijn pure vorm en voelt dus zwaarder aan als puur zilver wat een soortelijk gewicht heeft van 10,5. Het soortelijk gewicht kan ook gebruikt worden om te testen of iets zilver of goud is.
Samen met rode granaat vormt omfaciet het bijzonder mooie gesteente eclogiet. hierbij ook nog enige kwarts gevormd. Eclogiet ontstaat op diepten van minimaal 35 km. Het is het zwaarste gesteente op aarde.
Wat is zwaarder: een kilo veren of een kilo lood? Iedereen heeft wel eens van dit gezegde gehoord. Het antwoord is: het weegt allebei een kilo en is dus net zo zwaar. Het werkelijk gewicht is tenslotte een kilo.
Lood, een zwaar metaal, is schadelijk voor het milieu. Om die reden is het gebruik ervan teruggedrongen, maar het gebruik is in de bouw in Nederland (weer) toegestaan vanwege de recycleerbaarheid.
1 m3lood heeft een massa van 11360 kg : de dichtheid van lood bedraagt 11360 kg/m.
Copernicum is het zwaarste element dat tot nu toe ontdekt is, het is wel gemaakt door wetenschappers en komt van nature niet voor op aarde. Van de elementen die wel van nature op aarde voorkomen is uranium de zwaarste.
Lithium is het lichtste metaal dat we kennen en de grondstof voor accu's en batterijen.
Van alle edelmetalen (Au, Ag, Pt, Rh, Pd, Ir) is iridium het zeldzaamste, zwaarste, duurzaamste, en meest corossiebestendige. Zelfs Aqua Regia (zoutzuur/salpeterzuur), het 'koningswater' dat goud doet oplossen, heeft geen effect op iridium. Iridium is één van de zeldzaamste metalen ter wereld.
Goud is een zeer dicht edelmetaal. Het is ruim 19 keer zo zwaar als water en zelfs zwaarder dan lood. Zilver weegt een stuk lichter dan goud en is iets lichter dan lood.
Een zwaar metaal (meestal gebruikt in de vorm zware metalen) is een lid van een groep metalen met hoge atoommassa, en met name worden hiervan de leden met een grote giftigheid bedoeld.
Bij 4°C is 1 liter water precies 1 kg (999,972 gram om exact te zijn). Bij temperatuurverhoging zet water iets uit en wordt dus iets lichter per liter. Bij 20°C weegt 1 liter nog 998 gram.
1 liter olie weegt 850 gram.
De soortelijke dichtheid van universele (potgrond) is 360kg/m3. 10 liter is 0.01 m3 dus als we dit berekenen komen we uit op 360 X 0.01 en dat maakt dat 1 zak potgrond van 10 liter, 3.6 kilo weegt.
Lood is erg milieuonvriendelijk, maar gelukkig wel goed recyclebaar. Schroothandelaren zijn daarom blij wanneer ze van dit materiaal iets op kunnen kopen. Heb je lood over, gooi het dan zeker niet weg maar breng het langs bij een handelaar en verdien er zelfs nog een leuk bedragje aan.
Een liter water is vrijwel 1 kg. We kunnen ook zeggen, dat de dichtheid van water 1,0 kg/dm^3 is.
Het grootste hunebed
Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar. De grootste steen weegt meer dan 20 ton en dan te bedenken dat deze zo'n 150.000 jaar geleden met een ijstijd hierheen is geschoven, helemaal vanuit Zuid-Finland.
Vroeger dachten de mensen dat de hunebedbouwers reuzen moesten zijn geweest. Dit dachten zij omdat de zwerfkeien super zwaar waren en het niet menselijk leek om deze keien te verplaatsen. Huynen is een oud-Nederlands woord voor reuzen, daar komt de naam hunebed vandaan.
Hoe deden ze dat? Het grootste hunebed van Nederland, D27, ligt in Borger. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. De enorme keien werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen.