Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar.
Een keramische kookplaat gebruikt veel energie om de kookzones op te warmen. Daarnaast blijft het apparaat nog geruime tijd warm als je klaar bent met koken. Hierdoor verliest het apparaat ook veel energie. Een keramische kookplaat verbruikt 225 kWh per jaar en kost ongeveer € 67,50 per jaar.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh stroom wanneer er op inductie wordt gekookt (Milieu Centraal).
Gemiddeld genomen kost één uur koken op inductie tussen de € 0,35 en € 0,55. Deze bedragen hangen echter af van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan de warmtestand, het vermogen van jouw inductieplaat en de huidige stroomprijs per kWh (kilowattuur).
Wat is zuiniger: keramisch of inductie? Een inductiekookplaat is sneller warm en zuiniger dan een keramische kookplaat. Het koken van 1 liter water gaat ongeveer 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt.
“Het verschil zit hem in de techniek van opwarmen en de efficiëntie”, legt De Jongh uit. ”Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar.Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar.
Over het algemeen zijn inductiekookplaten energiezuiniger dan elektrische kookplaten. Wij geven prioriteit aan het aanbieden van duurzame kookplaten aan mensen wereldwijd die lang meegaan en minder verbruiken.
Inductie zal 200 kWh aan stroom verbruiken. In januari 2024 kost dit gemiddeld 0,36 euro per kWh. Dit komt dus uit op een verbruik van 72 euro. Koken op gas is dus goedkoper, maar een verschil in verbruik van 14 euro per jaar vinden we verwaarloosbaar.
Kwalitatieve inductiekookplaten zijn duur. Goedkopere apparaten zijn niet zo efficiënt of geweldig als iedereen zegt. Het komt neer op het simpele feit dat koperen spoelen bij betere merken dichter op elkaar zijn gewikkeld, waardoor een superieur magnetisch veld ontstaat .
Kleinere keukens of ruimtes met beperkte elektrische capaciteit kunnen de 1200-watt inductiekookplaat een praktische oplossing vinden. Omgekeerd kunnen grotere keukens met speciale elektrische circuits de mogelijkheden van een 1800-watt inductiekookplaat volledig benutten.
Wanneer er op dit moment geen perilex stopcontact in je keuken aanwezig is of wanneer je woning niet over een 3x25 ampère-aansluiting beschikt dan is een 1-fase inductie kookplaat de beste keuze.
Elektrische inductiekookplaten concentreren de hitte en zijn goedkoper in gebruik. Kookplaten zijn energieverslindend. Ze zijn het beste voor snel koken en het opwarmen van vloeistoffen zoals soep. Langdurig koken is goedkoper in de oven, maar veel goedkoper in de slowcooker.
Inductie is namelijk het zuinigste en duurzaamste fornuis. Toch zijn er nog een aantal tips waarmee jij tijdens het koken kan besparen op energie.
Als u bewust met uw energieverbruik omgaat, moet u er rekening mee houden dat keramische kookplaten ongeveer 50% meer energie verbruiken dan inductiekookplaten om dezelfde kookresultaten te bereiken.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.
In tegenstelling tot traditionele verwarmingselementen, die vaak metaal gebruiken, bieden keramische elementen een betere warmteverdeling en zijn ze energiezuiniger.
Als u van koken houdt en uw kookplaat veel gebruikt, dan kunt u er goed voor kiezen om iets meer uit te geven aan een inductiekookplaat. Als de prijs echter een cruciale factor is, dan is een keramische kookplaat een geweldige keuze . Budgetvriendelijke glaskeramiek of hoogwaardige inductie, de keuze is aan u!
Inductie verwarmt een pan door middel van magneten. De pannen die je op inductie wilt gebruiken hebben dus een magnetische bodem nodig. Pannen gemaakt van rvs of gietijzer zijn in bijna alle gevallen magnetisch. Op de verpakking of op de bodem van de pan kun je handig terugvinden of deze geschikt is voor inductie.
Terwijl de meeste kookplaten een standaarddiepte van 50 cm en een hoogte van 5 cm hebben, kan de breedte variëren tussen 60-90 cm . U moet dus een kookplaat kiezen met een breedte die geschikt is voor de plek waar u hem plaatst.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Omdat inductiekookplaten van glas zijn, is er een kans dat ze krassen of breken . Zoek naar siliconenmatten om het glazen blad te beschermen en te voorkomen dat pannen wegglijden.
Wat is goedkoper, inductie of gas? Het antwoord op deze vraag klinkt misschien wat vreemd: hoewel gas in 2023 een goedkopere energiebron is dan elektriciteit, is koken op inductie uiteindelijk voordeliger dan koken op gas.
Enkele merken inductiekookplaten en fornuizen die u online kunt kopen zijn Pigeon, Prestige, Philips, Flipkart SmartBuy en nog veel meer. Deze apparaten stellen u in staat om te koken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een groot schoonmaakproces als u klaar bent. Dit komt omdat deze apparaten gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn.
Is een heteluchtoven beter dan een conventionele oven? Circulerende lucht transporteert warmte sneller dan stilstaande lucht, waardoor heteluchtovens energiezuiniger zijn . Dit zal niet alleen uw CO2-voetafdruk verkleinen, maar ook de omvang van uw rekeningen verminderen.
Elektrisch koken is beter voor het milieu dan koken op gas. Een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis. Het eten is een stuk sneller klaar dan bij koken op gas, zeker met een inductiekookplaat. U heeft meer keuze uit kookplaten dan bij een gasfornuis.