Juist is: 'Die heeft te veel gegeten. ' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel.Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Tekort, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'hoeveelheid die ontbreekt, nadelig saldo'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een tekort, het tekort. Het tegengestelde van het tekort is het teveel. Er is ook een groot tekort aan huisartsen.
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
Wanneer is tenminste juist en wanneer ten minste? Tenminste als één woord betekent 'althans, in ieder geval'. Ten minste als twee woorden betekent 'op z'n minst, minstens'. Als tenminste 'althans, in ieder geval' betekent, is het één woord.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
'Tot' is dubbelzinnig. 'Tot 3 mei' kan betekenen dat 3 mei inbegrepen of niet inbegrepen is. Om misverstanden te voorkomen, kunnen we '3 mei inbegrepen' het beste weergeven met 'tot en met 3 mei'.
(11a) Het heeft niet zoveel te betekenen. In alle bovenstaande gevallen is de schrijfwijze zo veel dus ook juist. Zeker als zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
' 'Hoe ver is het naar het station? ' heeft de voorkeur. Bij hoe( )ver geldt het volgende betekenisverschil: als een afstand bedoeld is, is hoe ver juist; in meer figuurlijke zin is hoever één woord.
Wanneer is tenslotte juist en wanneer ten slotte? Ten slotte is juist als 'tot slot' bedoeld is. Tenslotte (zonder spatie) heeft de betekenis 'per slot van rekening'. Tenslotte is juist als 'welbeschouwd, per slot van rekening, immers' bedoeld is.
Zo lang wordt in twee woorden geschreven als de mate waarin iets lang is, uitgedrukt wordt. Als bijwoord van tijd ('ondertussen') en als voegwoord ('gedurende de tijd dat') wordt zolang aan elkaar geschreven.
Het werkwoord tekortschieten wordt in één woord geschreven.
Ook de vervoegde vormen schrijven we in één woord, tenzij de delen (tekort en schieten) gescheiden worden door andere woorden (bijvoorbeeld: dat ik tekort ben geschoten), of de volgorde ervan gewisseld is (bijvoorbeeld: ik schoot tekort).
Beide spellingen zijn mogelijk. Zo ver wordt in twee woorden geschreven als er een afstand in ruimte of tijd mee wordt uitgedrukt. De afstand kan ook minder letterlijk zijn, vaak wordt zo ver dan als twee woorden geschreven, maar aaneenschrijven is ook correct.
Je wilt en je wil zijn allebei correct.
In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.
Zoveel mogelijk is een onbepaald telwoord waarmee je aangeeft dat iets in de maximale mate gebeurt, bestaat of plaatsvindt. Zo veel mogelijk is een onbepaald telwoord waarmee je aangeeft dat iets in de maximale mate gebeurt, bestaat of plaatsvindt.
Na 10:00 uur wordt het 11:00 uur 's ochtends. Het is dus half 11 's ochtends.
De schrijfwijze hangt af van de betekenis. We schrijven hoe lang los als het verwijst naar de lengte van iets. Gaat het om de duur van iets, dan schrijven we hoelang aaneen.
terugvinden = terugvinden werkw. Uitspraak: [təˈrʏxfɪndə(n)] Verbuigingen: vond terug (verl. tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft teruggevonden (volt.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Soms schrijven mensen 'opzoek' terwijl ze 'op zoek' bedoelen. Als je iets opzoekt, mag het aan elkaar. Maar ben je op zoek naar iets of iemand, dan moet er een spatie tussen.
Wat is juist: ookal of ook al? Ook al is juist, bijvoorbeeld in: 'Ook al ben ik nog zo moe, ik dek 's avonds altijd alvast de ontbijttafel. ' Ook al vormt weliswaar een vast geheel, maar wordt los geschreven.
Vanaf in vanaf 1 augustus betekent: 'te beginnen met (bij)'; 'van de genoemde tijd af te rekenen'. Dat betekent dat de bepaling die na vanaf komt (in dit geval: 1 augustus) bij de reeks (in dit geval: de dagen) moet worden gerekend die er logischerwijs op volgt.
Het woord euro en het euroteken (€) zijn in alle contexten bruikbaar. In financiële teksten (boekhouding, facturen, jaarverslagen) komt naast die aanduidingen soms ook de internationale ISO-muntcode EUR voor. Als u euro voluit schrijft, zet u het woord achter het bedrag: 200 euro.
Vanaf betekent immers inclusief die 'vanafprijs'. Als die niet geleverd kan worden, is dat dus ook niet de werkelijke vanafprijs.