Zolderspek krijgt zijn krachtige smaak door gepekelde varkensbuik tot wel 6 weken te roken op beuken-, eiken- en dennenhout.Aan de houtsnippers worden jeneverbessen, dennenappels en boskruiden toegevoegd. Na het roken hangt het zolderspek 8 tot 9 maanden te rijpen en ontwikkelt in die tijd de unieke smaak.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Hoewel ze voor veel dezelfde gerechten worden gebruikt verschillen ze in structuur, smaak en vetgehalte. Katenspek: gesneden uit het buikspek van het varken. Katenspek wordt gerookt en daarna gekookt. Zeeuws spek: gesneden uit het buikspek van het varken.
Van de buik komt het buikspek, waarvan bijvoorbeeld ook de speklap gesneden wordt of waar gedroogd en gezouten) ontbijtspek van gemaakt kan worden. Buikspek is er meer of minder doorregen. Oftewel: de verhouding tussen het vet en het vlees kan (sterk) variëren. Als het vrijwel alleen maar vet is, heet het vetspek.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.
Pancetta is Italiaans voor spek. Het wordt gemaakt van buikspek in combinatie met kruiden. Deze Italiaanse specialiteit is een echte smaakmaker op de borrelplank, door de pasta carbonara, in de salade of op brood.
Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.
Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.
Bacon bestaat uit stukken vlees die gesneden worden van de karbonadestrook van het varken, een strook vlees op de rug van het dier. Het vlees bevat een strook spek. Om bacon te verkrijgen wordt het vlees geconserveerd (gezouten, gedroogd en mogelijk ook gerookt).
Zuurkoolspek van intramusculair vet. Deze spek wordt gesneden uit de buik van het varken. In tegenstelling tot spekblokjes wordt de zuurkoolspek niet gerookt maar alleen gepekeld.
De cake zou deze naam hebben gekregen omdat bij het snijden van deze lekkernij het mes door de koek glijdt als door spek. Ook wordt gezegd dat plakjes spekkoek eruit zien als plakjes doorregen spek.
Katenspek is gekookt en gerookt doorregen spek van een varken. De naam katenspek verwijst naar de katen waarin het spek te drogen werd gehangen.
Pancetta is gekruid Italiaans spek dat je tegenwoordig ook in de supermarkt vindt. Het bestaat uit min of meer gelijke delen vet en mager vlees. Als alternatief kun je kleine blokjes mager gerookt spek of plakjes ontbijtspek gebruiken.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Pancetta gesneden. Pancetta gesneden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een bekende variant is de Pancetta Coppata, waarbij de nek (coppa) ingerold wordt in buikspek (pancetta). Pancetta heeft een opvallend zachte smaak. De Italiaanse keuken gebruikt pancetta vaak als smaakmaker van allerlei (regionale) vleesgerechten. Het heeft een milde, zachte en toch kruidige smaak met zoete tonen.
Voor een speklap gebruikt de Keurslager buikspek. Het is mooi doorregen en wordt verwerkt tot onder meer de traditionele 'speklap', ontbijtspek, katenspek, pancetta en Zeeuws spek.
Leg het spek in een pan met antiaanbaklaag en zet op een middelhoog vuur. De middelhoge temperatuur zorgt dat het vet langzaam smelt, waardoor het spek in z'n eigen vet bakt en extra veel smaak heeft. Leg de speklapjes naast elkaar en zorg dat ze niet overlappen. Zo worden ze egaal gebakken.
Buikspek kopen bij www.aalvink.nl
Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af.
Ontbijtspek is gepekeld buikspek van het varken dat na te zijn gepekeld, gedroogd en gerookt in dunne plakken wordt gesneden. Deze plakken zijn ongeveer 20 cm lang en 8 cm breed. Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren.