Wat is Zolderspek?

Zolderspek krijgt zijn krachtige smaak door gepekelde varkensbuik tot wel 6 weken te roken op beuken-, eiken- en dennenhout.Aan de houtsnippers worden jeneverbessen, dennenappels en boskruiden toegevoegd. Na het roken hangt het zolderspek 8 tot 9 maanden te rijpen en ontwikkelt in die tijd de unieke smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op charcuterie.nl

Wat is het verschil tussen spek en bacon?

Zeg bacon en je denkt aan spek

Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op keurslager.nl

Wat voor soorten spek zijn er?

Verschillende soorten spek.
  • Vet Spek/ Lardo. Vet spek is spek van de rug van het varken en heeft, de naam zegt het al, weinig vlees en vooral veel vet. ...
  • Kinnebakspek. Kinnebakspek is afkomstig van de varkenskop. ...
  • Ontbijtspek. ...
  • Pancetta. ...
  • Zeeuws spek. ...
  • Bacon. ...
  • Zuurkoolspek. ...
  • Breydelspek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hesseling.nl

Wat is het verschil tussen ontbijtspek en katenspek?

Hoewel ze voor veel dezelfde gerechten worden gebruikt verschillen ze in structuur, smaak en vetgehalte. Katenspek: gesneden uit het buikspek van het varken. Katenspek wordt gerookt en daarna gekookt. Zeeuws spek: gesneden uit het buikspek van het varken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Wat is het verschil tussen speklap en buikspek?

Van de buik komt het buikspek, waarvan bijvoorbeeld ook de speklap gesneden wordt of waar gedroogd en gezouten) ontbijtspek van gemaakt kan worden. Buikspek is er meer of minder doorregen. Oftewel: de verhouding tussen het vet en het vlees kan (sterk) variëren. Als het vrijwel alleen maar vet is, heet het vetspek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlees.nl

Bizarre vorm van voodoo: ‘Babylijkjes verstopt in poppen’

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat is gezonder bacon of spek?

Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alweereennieuwemoederblog.nl

Kun je ontbijtspek rauw eten?

Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meatfish.nl

Is speklap hetzelfde als bacon?

De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op keurslager.nl

Kun je pancetta rauw eten?

Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is pancetta in het Nederlands?

Pancetta is Italiaans voor spek. Het wordt gemaakt van buikspek in combinatie met kruiden. Deze Italiaanse specialiteit is een echte smaakmaker op de borrelplank, door de pasta carbonara, in de salade of op brood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Is ontbijtspek buikspek?

Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op miljuschka.nl

Waarom is spek zo zout?

Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Is bacon rauw vlees?

Bacon bestaat uit stukken vlees die gesneden worden van de karbonadestrook van het varken, een strook vlees op de rug van het dier. Het vlees bevat een strook spek. Om bacon te verkrijgen wordt het vlees geconserveerd (gezouten, gedroogd en mogelijk ook gerookt).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is Zuurkoolspek gerookt?

Zuurkoolspek van intramusculair vet. Deze spek wordt gesneden uit de buik van het varken. In tegenstelling tot spekblokjes wordt de zuurkoolspek niet gerookt maar alleen gepekeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgnatuur.nl

Waarom heet een spekje?

De cake zou deze naam hebben gekregen omdat bij het snijden van deze lekkernij het mes door de koek glijdt als door spek. Ook wordt gezegd dat plakjes spekkoek eruit zien als plakjes doorregen spek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Is katenspek rauw vlees?

Katenspek is gekookt en gerookt doorregen spek van een varken. De naam katenspek verwijst naar de katen waarin het spek te drogen werd gehangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slagerijhermanns.nl

Wat lijkt het meest op pancetta?

Pancetta is gekruid Italiaans spek dat je tegenwoordig ook in de supermarkt vindt. Het bestaat uit min of meer gelijke delen vet en mager vlees. Als alternatief kun je kleine blokjes mager gerookt spek of plakjes ontbijtspek gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op smulweb.nl

Is pancetta gezond?

Gezondheid

In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Pancetta gesneden. Pancetta gesneden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thequestionmark.org

Wat is het verschil tussen coppa en pancetta?

Een bekende variant is de Pancetta Coppata, waarbij de nek (coppa) ingerold wordt in buikspek (pancetta). Pancetta heeft een opvallend zachte smaak. De Italiaanse keuken gebruikt pancetta vaak als smaakmaker van allerlei (regionale) vleesgerechten. Het heeft een milde, zachte en toch kruidige smaak met zoete tonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op concarne.nl

Welk vlees is speklap?

Voor een speklap gebruikt de Keurslager buikspek. Het is mooi doorregen en wordt verwerkt tot onder meer de traditionele 'speklap', ontbijtspek, katenspek, pancetta en Zeeuws spek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op keurslager.nl

Kun je katenspek bakken?

Leg het spek in een pan met antiaanbaklaag en zet op een middelhoog vuur. De middelhoge temperatuur zorgt dat het vet langzaam smelt, waardoor het spek in z'n eigen vet bakt en extra veel smaak heeft. Leg de speklapjes naast elkaar en zorg dat ze niet overlappen. Zo worden ze egaal gebakken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkervanbijons.be

Waar kan ik buikspek kopen?

Buikspek kopen bij www.aalvink.nl

Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aalvink.nl

Kan ontbijtspek op brood?

Ontbijtspek is gepekeld buikspek van het varken dat na te zijn gepekeld, gedroogd en gerookt in dunne plakken wordt gesneden. Deze plakken zijn ongeveer 20 cm lang en 8 cm breed. Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe maak ik knapperige bacon?

Zo doe je het:
  1. Verwarm je oven voor op 200°C.
  2. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier.
  3. Leg de plakjes spek naast elkaar, waarbij je wat ruimte tussen de plakjes open laat.
  4. Laat ongeveer 20 minuten bakken voor lekker knapperig spek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op okay.eu

Wat in plaats van bacon?

7 x verschillende soorten spek
  • Bacon, pancetta, lardo en Zeeuws spek: wij zijn er dol op! Maar wat is nu precies het verschil?
  • Buikspek. Buikspek is een verzamelnaam voor verschillende soorten spek, afkomstig van de buik van het varken. ...
  • Bacon. Te beginnen met bacon. ...
  • Ontbijtspek. ...
  • Pancetta. ...
  • Zeeuws spek. ...
  • Lardo. ...
  • Kinnebakspek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Is Jandia leuk?
Volgende artikel  
Hoe gebruik je de tram?