Hiervoor heb je meestal weer twee weken de tijd. De passeerdatum is de datum waarvóór je de hypotheek moet inschrijven bij de notaris. Dat doe je meestal zodra de koop definitief is en je de sleutel krijgt. Bij de meeste hypotheekverstrekkers heb je voor het passeren drie tot vier maanden de tijd.
De goedkeuring voor de hypotheekofferte duurt 1 tot 4 weken. Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wanneer je ondernemer bent, duurt de beoordeling door de hypotheekverstrekker meestal langer dan wanneer je in loondienst bent.
Heb je een offerte (renteaanbod) voor een hypotheek ontvangen? Meestal moet je deze binnen 2 weken tekenen. En na het tekenen van varieert de geldigheid van 2 tot 9 maanden. De overdracht van de woning moet binnen drie maanden na ondertekening bij de notaris plaatsvinden.
Na het tekenen van de hypotheekofferte breekt de passeerdatum aan. Voor deze datum moet je naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. De hypotheek voor een bestaande woning moet uiterlijk binnen 6 maanden passeren.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.
Het geld van de notaris ontvang je binnen enkele dagen na het passeren (juridische levering) van je huis. Na ondertekening moet de notaris eerst nog controles uitvoeren voordat je het geld ontvangt.
Na het verlopen van de geldigheidsduur van de hypotheekofferte kun je een nieuwe hypotheekofferte aanvragen bij je hypotheekverstrekker. Hiervoor moet je opnieuw alle documenten aanleveren en je krijgt dan te maken met de nieuwe hypotheekrentes die op dat moment gelden.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Tweede keuring oftewel finaal akkoord
Tijdens de tweede keuring loopt de geldverstrekker je hele dossier nogmaals na. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat ze de hypotheek aan jou kunnen verstrekken. Als de geldverstrekker helemaal tevreden is, dan geven ze finaal akkoord af en kan jij naar de notaris!
Hypotheekofferte is bindend en 14 dagen bedenktijd
Vanaf de dag waarop je het bindend aanbod krijgt, heb je 14 dagen bedenktijd om het aanbod te accepteren. Tijdens de bedenktermijn kan de kredietgever het aanbod niet intrekken of wijzigen.
Deze datum verschilt per hypotheekverstrekker en ligt tussen de 2 en 7 maanden. Voor deze datum moet de hypotheek passeren bij de notaris. Als je hypotheekofferte verloopt en je moet een nieuwe offerte aanvragen, heb je de kans dat je een hogere rente moet betalen voor je hypotheek.
Passeerdatum is een term die doorgaans wordt gebruikt om aan te geven wanneer een hypotheek of eigendomsakte bij een notaris wordt getekend. De notariële term is passeren.
Soms worden alle aangeleverde documenten in één keer goedgekeurd, maar soms wil de hypotheekverstrekker nog aanvullende documenten ontvangen. Over het algemeen kun je stellen dat een hypotheekaanvraag meestal binnen twee tot zes weken helemaal rond is.
Hypotheekverstrekkers kijken eerst wat op basis van uw inkomen de maximale maandelijkse hypotheeklasten zijn. Vervolgens kijken zij naar eventuele lopende schulden. Denk aan een persoonlijke lening, een autolening, een roodstand van uw creditcard en ook de mogelijkheid om rood te staan op uw betaalrekening.
Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je bruto jaarinkomen. Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maxiaal 4,5 keer je inkomen zijn.
De hypotheekaanbieder wil zeker weten dat het opgegeven rekeningnummer van jou is. Daarom willen ze een kopie van je bankafschrift, waarop duidelijk je naam en adres staan. Het afschrift mag niet ouder zijn dan een maand en het mag ook geen printscreen zijn.
Banken zijn streng in het controleren van de werkgeversverklaring en eisen een nieuwe als iets niet goed of niet volledig is ingevuld. Om dat extra werk te voorkomen is het belangrijk dat je werkgever de verklaring volgens de richtlijnen invult. Zorg er dus voor dat je werkgeversverklaring goed is ingevuld.
Bindende offerte
Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod, dit is de eigenlijke offerte. Deze offerte ontvang je dus achteraf. Als de klant de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond.
De hypotheekverstrekker wil betaald worden voor het extra risico. Maar in hypotheekvoorstellen op basis van aflopende, bestaande hypotheekleningen, wordt bij het opnieuw vaststellen van de rente niet gekeken naar de hoogte van de lening ten opzichte van de woningwaarde.
Kortingen op hypotheekrente. Geldverstrekkers zijn wettelijk verplicht sinds 2013 om iedereen die voldoet aan dezelfde voorwaarden en kenmerken dezelfde rente aan te bieden. Het is dus niet meer mogelijk om te onderhandelen over de hoogte van de hypotheekrente.
Vanaf het moment dat de woning te koop wordt gezet duurt het gemiddeld 4,1 maanden tot het tekenen van de koopovereenkomst ('verkooptijd'). Daar komt nog eens gemiddeld 3,1 maanden bij tot de overdracht bij de notaris ('overdrachtsperiode').
Goed nieuws: als je een woning met overwaarde verkoopt, dan hoef je over die overwaarde geen belasting te betalen.
De nota van afrekening toont je alle bedragen die gemoeid zijn met het kopen of verkopen van je woning. Op deze nota kun je als koper of verkoper het volgende tegenkomen: De koopsom en alle bijbehorende kosten die te maken hebben met de eigendomsoverdracht.