Xylomaris is een geneesmiddel voor de neus (een decongestivum) en bevat het alfa- sympathicomimeticum xylometazoline. Xylometazoline heeft vaatvernauwende eigenschappen en vermindert dus de zwelling van het slijmvlies in de neus.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.
Neusdruppels/neusspray 1 mg/ml: 2–4 druppels of één verstuiving in elk neusgat, max. 3×/dag. Maximaal 3 toedieningen per neusgat per dag. Houd tussen twee toedieningen een tussenperiode van 8–12 uur aan.
Door de zoutoplossing wordt het slijm dunner en kan samen met korsten en vuil beter afgevoerd worden. Hoe vaak mag u spoelen? Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u 2 keer per dag spoelen. Bij veel slijm en korsten mag u ook vaker spoelen, maar niet vaker dan 6 keer per dag.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De vetten in de zalf hebben een verzachtende werking en de zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Belangrijk. Belangrijk is het dus om de Otrivin® niet langer dan 7 dagen te gebruiken. Als je toch verslaafd bent geraakt, is het belangrijk om er zo snel mogelijk mee te stoppen.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Stomen maar
Een van de oudste methodes om van overtollig slijm af te raken is door middel van stoom. Door je gezicht boven een kom heet water te houden wordt het snot beter vloeibaar. Doe dit drie tot vier keer per dag voor ongeveer een kwartier per keer.
Het spoelen van de neusholten doet u met een ruime hoeveelheid "zout water". Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
medicijn. U kunt uw neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing. Ook kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline of langduriger een ontstekingsremmende neusspray gebruiken.
Het is van belang het slijmvlies van de neusholte zo gezond mogelijk te houden, zodat het slijmvlies van de buis van Eustachius minder zwelt. Uw arts geeft u vaak een neusspray die ontstekingen remt (corticosteroïd neusspray). Ook kan het helpen de neus te spoelen met zout water (zie ook spoelinstructies).