Extramurale zorg betreft de zorg aan cliënten die niet in een instelling verblijven. Het is zorg die de cliënt op afspraak bij de zorgaanbieder krijgt, of die de zorgaanbieder bij de cliënt aan huis levert.
Een cliënt ontvangt intramurale zorg wanneer deze minimaal 4 etmalen per week onafgebroken in de instelling verblijft. Bij extramurale zorg verblijft de cliënt niet minimaal 4 etmalen per week in een instelling, maar ontvangt de cliënt zorg aan huis of op afspraak bij de zorgaanbieder.
Extramurale zorg wordt ook wel eerstelijnszorg genoemd. Dit is een vorm van zorg waarbij er geen verwijzing van een arts nodig is. Het is zorg aan patienten die niet in een instelling verblijven maar op afspraak bij een zorgaanbieder krijgen (of die een zorgaanbieder bij een patient thuis levert).
Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De thuiszorg behoort tot de extramurale zorg of eerstelijnsgezondheidszorg. Thuiszorg levert verschillende soorten dienstverlening.
Ambulante zorg wordt ook wel extramurale zorg (buiten de muren) genoemd en houdt in dat iemand die zorg nodig heeft, zelf naar een specialist gaat.
In de langdurige zorg wordt onderscheid gemaakt tussen extramurale en intramurale zorg. Extramurale zorg betreft de zorg aan cliënten die niet in een instelling verblijven. Het is zorg die de cliënt op afspraak bij de zorgaanbieder krijgt, of die de zorgaanbieder bij de cliënt aan huis levert.
U kunt een beroep doen op extramurale zorg als u door bijvoorbeeld ziekte of een handicap niet langer zelfstandig kunt functioneren. Ook als u tijdelijk extra ondersteuning wilt, bijvoorbeeld tijdens een revalidatie, kunt u gewoon thuis de benodigde zorg ontvangen.
Semimurale zorg is een tussenvorm van zorg en valt tussen extra- en intramurale zorg in. Het houdt in dat patiënten niet volledig zelfstandig kunnen wonen, zoals bij extramurale zorg het geval is, maar ook niet hoeven te worden opgenomen in een zorginstelling. Dit laatste is intramurale zorg.
Thuiszorg lever je – zoals de naam al zegt – bij de cliënt thuis. Dit kan in de wijk, maar ook intramuraal onder één dak binnen een Vitalis Wijk-locatie. Thuiszorg is een bijzondere manier om je vak uit te oefenen: je stapt in het dagelijks leven van mensen en hebt met veel verschillende mensen persoonlijk contact.
Intramurale zorg betreft de zorg die cliënten ontvangen gedurende een onafgebroken verblijf in een instelling. Het gaat om zorg in een verpleeghuis of verzorgingshuis, instelling voor gehandicapten of instelling voor cliënten met langdurige psychische problemen.
Extramurale zorg = extramurale zorg is zorg die aan u verleend wordt buiten het ziekenhuis of zorginstelling. Deze zorg omvat bijvoorbeeld zorg van huisartsen, niet in een ziekenhuis werkende specialisten, verloskundigen, fysiotherapeuten, thui...
Wat is intramurale zorg
Bij deze vorm van zorg is er, in tegenstelling tot de extramurale zorg, meer kans op langere wachtlijsten omdat er in deze zorginstellingen uiteraard voldoende plaats moet zijn. De term intramurale zorg is vrij breed.
De Transmurale Zorgbrug slaat een brug tussen professionals in ziekenhuizen en professionals in de eerstelijnszorg. Zij ondersteunt in de begeleiding van kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer thuis komen.
Dagbesteding wordt zowel intramuraal als extramuraal aangeboden. Dagbesteding vervult in eerste instantie een functie voor de persoon zelf. Dagbesteding geeft plezier, dagritme, structuur, ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en zingeving.
Letterlijk betekent transmuraal “door de muren heen”. Het gaat dus om zorg die zich niet tot één zorgactor beperkt. Voor u het UZA binnenstapt, bent u meestal al bij uw huisarts of een andere specialist langs geweest.
Ook de langdurige intramurale geestelijke gezondheidszorg (ggz) valt vanaf 1 januari 2015 niet meer onder de AWBZ. Intramuraal betekent dat mensen verblijven in een zorginstelling en daar hun zorg en ondersteuning krijgen.
Wanneer valt een voorziening onder de Wmo en wanneer onder de Wlz? Mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, zowel thuiswonend maar ook als ze bijvoorbeeld in een verpleeghuis wonen, kunnen ook in aanmerking komen voor maatwerkvoorzieningen op grond van de Wmo (rolstoel, regiotaxi e.d.).
Thuiszorg vanuit de Wmo en zorgverzekering
Begeleiding in het dagelijks leven valt dan onder de Wmo. Huishoudelijke hulp valt dan onder de Wmo. Wijkverpleging is verpleging en verzorging thuis bij een kwetsbare gezondheid (vanwege een medische aandoening). Dit valt onder de zorgverzekering.
Bij Wmo-ondersteuning en wijkverpleging woont u altijd thuis (= zelfstandig) of in een kleinschalig wooninitiatief.De Wlz geeft recht om in een zorginstelling te gaan wonen. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg. Verhuizen naar een instelling is niet altijd verplicht.
Transmurale zorg betekenis
Transmurale zorg houdt in dat zowel intramurale als extramurale zorg wordt geleverd. Dit vindt plaats op regionaal en lokaal niveau. Deze vernieuwende vorm van zorg wordt voornamelijk toegepast bij chronisch zieken en bij revalidatieprocessen.
Nuldelijnszorg is de zorg door mantelzorgers, vrijwilligers en familie. Eén op de vijf mensen geeft in de loop van zijn leven gedurende enige tijd mantelzorg. Dat betekent dat veel patiënten op enig moment mantelzorg geven of ontvangen.
Ambulante hulpverlening houdt in dat je hulp krijgt voor je psychische klachten of verslaving in de vorm van een aantal korte behandelsessies (therapie). Je wordt niet opgenomen in een ziekenhuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en na elke sessie ga je gewoon weer naar huis.
Ouderen zorg is er in diverse vormen. Een aantal voorbeelden zijn wijkverpleging, thuiszorg, revalidatie in een verpleeghuis, huisvesting en zorg in een verzorgingshuis, mantelzorg door een naaste, begeleiding bij dementie, dagbesteding om eenzaamheid tegen te gaan of terminale zorg in de laatste levensfase.