Witzaad word ook wel platzaad of kanariezaad genoemd, heeft geen witte kleur, zoals de naam doet vernoemen, maar is een lichtbruinige zaadsoort. Witzaad zit bomvol koolhydraten en gezonde vetten. Dit zorgt voor een goede conditie van vogels. Ook bevat witzaad extra leucine en arginine.
En nu specifiek, wat zit er dan in vogelvoer? Vogelvoeders die te koop zijn bevatten vaak een mix van verschillende zaden, noten, vruchten, granen en insecten. Denk hierbij aan zonnebloempitten, pinda's of bijvoorbeeld meelwormen.
Bedek het zaad met een beetje grond. Nu alleen nog wachten tot de eerste groene puntjes boven de grond komen. In de zomer word je verrast met bloeiende bloemen. Zijn de planten uitgebloeid, laat de zaden dan rijpen en je hebt je eigen vogelzaad.
Grote parkieten zaad
Het grof parkietenzaad word aangevuld met zaden als gebroken/gepelde haver. Zonnebloempitten, pompoen pitten, saffloor, boekweit, tarwe, paddy, hennepzaad, dari en diverse onkruidzaden. Dit maakt het een zeer diverse mengeling.
Het GroenRijk Strooivoer is een rijk zadenmengsel met niet te grote zaden (grote korrels zijn niet geschikt voor tuinvogels) in een perfecte mix van allerlei soorten zaden. Er zitten ook zonnebloempitten, stukjes pinda en gebroken maïs in. Die soorten zijn heel belangrijk voor een goed percentage vetten.
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Beaphar Xtra Vital Parkietenvoer
Beaphar heeft zichzelf ook al jaren bewezen als uitstekend merk voor parkietenvoer. Ze hebben een speciale mix ontwikkelt voor dwergpapengaaien en grote parkietsoorten. Met deze mix geef je vogel een premium voeding met uitgebalanceerde zaden en granen.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Het beste antwoord. De brede blaadje is waarschijnlijk, Boekweit, de smallere blaadjes is mogelijk Gierst.
Fruit. Ongebrande (en ongezouten) pinda's altijd in pindasilo's. Vetproducten voor tuinvogels (echter niet in de zon hangen) - zelf vetbollen maken is niet moeilijk. Broodkruimels, maar niet teveel (want te zout)
Hennepzaad staat goed aangeschreven als vogelvoedsel. Het is niet alleen vetrijk zaad, het bevat ook hoogwaardige eiwitten wat de paringsdrift bij vogels kan opwekken. Ondanks dat hennep een bijzonder goede voedingsbron voor vogels is, is het toch aan te raden hennep met mate te geven.
Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart bijgegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt.
Zaden of pellets? Zoals alle vogels eten grasparkieten dolgraag zaden. Dit is de absolute basis van hun dieet, en een goed en kwalitatief basismengsel is dan ook cruciaal. Kies daarom altijd voor een premium voer, dat een mengsel bevat van trosgierst, gierst, haver en graszaden.
Je parkiet moet elke dag meerdere soorten eten hebben om uit te kiezen. Als algemene regel voer je elke dag zaden en pellets aan je parkiet. Fruit, groente en zacht voer moet om de dag aan hem gevoerd worden. Ei of kaas moet eens per week of zelfs eens per twee weken gevoerd worden.
5 tips om vogels te voederen
Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Honing verstrekken aan onze vogels betekent ook de medicinale stoffen van de planten waaruit de honing is gewonnen benutten. Honing van paardenbloemen, als voorbeeld, bevat veel eiwitten wat het broeden bevordert. Zo heeft iedere honing zijn werking op het lichaam.
Gevaar op verstrikking
Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting. Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken.
Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.