Heeft een wijn geen houtrijping dan zal deze vrijwel altijd gerijpt hebben in roestvrijstalen tanks. Steeds vaker kiezen wijnmakers om houtgerijpte wijnen te blenden met wijnen uit een rvs tank.
Daarnaast laten houten vaten in beperkte mate zuurstof door, waar de wijn dus tijdens de rijping mee in aanraking komt.Dit zorgt ervoor dat de smaak van de wijn zich verder ontwikkelt en soepeler wordt. Ook ontwikkelen de eventuele tannines in de wijn zich gedurende de houtrijping.
Houtgerijpt vs Stalen Tanks
Chardonnay houdt van hout, als eigenlijk enige witte druivenras. Want lang niet alle druiven hebben voldoende body en structuur om op eikenhouten vaten te rijpen.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Realiteit: Sulfieten zijn niet universeel schadelijk. Ze vervullen in feite belangrijke functies bij het maken van wijn, zoals het voorkomen van bederf, oxidatie en microbiële contaminatie. Hoewel sulfietgevoeligheden voor sommige mensen echt zijn, kan de meerderheid van de mensen wijnen met sulfieten consumeren zonder nadelige effecten .
Wijnen met minimale sulfieten
Als u uw inname van sulfieten laag wilt houden, kijk dan naar de etiketten van de wijn voordat u drinkt. In de Verenigde Staten moet op het etiket van wijnen die 10 of meer delen per miljoen (ppm) sulfieten bevatten, worden vermeld dat ze sulfieten bevatten .
De reactie op sulfiet kan mild zijn maar ook heel heftig (tot anafylaxie). Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. Mensen die gevoelig zijn voor sulfiet kunnen ook last krijgen van een astma-aanval, angio-oedeem, buikpijn, diarree, braken, duizeligheid en contact dermatitis.
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate.
Pinot Noir bevat een gezonde dosis van verschillende antioxidanten, waaronder anthocyanen en procyanidinen, waardoor het een van de beste rode wijnen is om cholesterol te verlagen. Vier ons Pinot Noir levert ook ongeveer 640 microgram resveratrol, wat meer is dan de meeste rode wijnen.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Spreek je uit als: sjar-do-neh
Deze druif met groene schil wordt gebruikt om een breed scala aan witte en mousserende wijnen te maken, variërend van de voortreffelijk knapperige en minerale wijnen van Chablis tot de tropische smaken van warme klimaatwijnen uit gebieden zoals Marlborough, Nieuw-Zeeland.
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Omdat houten vaten erg kostbaar zijn is een houtgerijpte wijn vaak duurder dan een wijn zonder houtrijping. Daarom is het zogenaamde “theezakje” geïntroduceerd. Dit is een grote zak met houtsnippers, de chips, die in een rvs vat met wijn gedompeld wordt om zo op een goedkopere manier de houtgeur aan een wijn te geven.
Veel wijnexperts beschouwen pinot noir als de gezondste rode wijn omdat het de hoogste concentratie resveratrol bevat. Pinot noir bevat ook minder calorieën dan andere rode wijnsoorten en veroorzaakt mogelijk minder snel brandend maagzuur dankzij het relatief lage tanninegehalte.
Rode wijn zorgt juist voor stijging van je bloeddruk. Uit een Deense studie naar de relatie tussen alcoholinname en bloeddruk bij ruim 100.000 mensen blijkt dat de veronderstelling dat rode wijn de bloeddruk bij vrouwen verlaagt niet opgaat. Integendeel: alle soorten alcoholhoudende dranken verhogen de bloeddruk.
Wijn maakt niet dik
Dit blijkt uit een studie van 13 jaar op 19.200 Amerikaanse vrouwen, uitgevoerd in een ziekenhuis in Boston. Het onderzoek bevestigt dat er geen duidelijke link is tussen alcoholconsumptie en gewichtstoename.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Rode wijn is goed voor je darmbacteriën. Alcohol is niet goed voor je gezondheid. Toch hoor je steeds weer over de positieve effecten van met name rode wijn. Een groep Spaanse wetenschappers heeft nu ook vastgesteld dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn goed is voor je darmmicrobiota.
Drink meer water
Probeer dagelijks 1 tot 2 liter (6 tot 8 glazen) water of andere suikervrije dranken te drinken. Suikerhoudende dranken en alcohol worden het best vermeden om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder een hoog cholesterolgehalte.
Het is ook bekend dat sulfieten een bepaalde ontstekingscel activeren, wat leidt tot de productie van zuurstofradicalen. Daarom worden sulfietniveaus in het lichaam nauwlettend gereguleerd. Sulfieten worden in verband gebracht met zowel beroepsziekten als overlijden.