Wat is
Watervrees = watervrees (ook wel hydrofobie (Grieks `hudor` (water) + `phobos` (angst) of aquafobie (Latijn `aqua` (water) + Grieks `phobos` (angst)) is een specifieke fobie, een pathologische angst voor water, aan water gerelateerde acti... Crull, Petrus Hofstede = (Pieterburen 1797 - Meppel 1871) Medicus.
Zorg dat je kind de controle heeft: laat hem de douchekop vasthouden of de hoogte van het badwater bepalen. Gebruik in plaats van de douchekop een gietertje bij het wassen van het haar van je kind, als je kind de douche eng vindt. Lees je kind voor uit boekjes waarin een kind in bad gaat of doucht.
Je kunt ze daar een beetje mee helpen, want vrienden of klasgenoten kunnen het vies vinden. Dagelijks douchen is niet altijd echt nodig. Het kan zelfs onprettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Uiteraard moet je kind zich wel dagelijks wassen, bijvoorbeeld met een washandje bij de wastafel.
Omdat baby's hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn.
Hoe lang mag een baby in het water blijven? Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar in het algemeen is een halfuurtje in het zwembad zeker voldoende. Let vooral goed op eventuele blauwe lipjes, blauwe nageltjes of rillingen. Als dit het geval is, ga dan uit het water en warm je baby op.
Watervrees (ook wel hydrofobie (Grieks "hudor" (water) + "phobos" (angst) of aquafobie (Latijn "aqua" (water) + Grieks "phobos" (angst)) is een specifieke fobie, een pathologische angst voor water, aan water gerelateerde activiteiten als zwemmen of soms andere vloeistoffen.
Thalassofobie vertoont overeenkomsten met aquafobie (watervrees) en bathofobie (dieptevrees). Waar aquafobie de angst voor water zelf inhoudt en bathofobie voor de diepte ervan, gaat het bij thalassofobie om hoe water eruitziet: uitgestrekt, donker en diep. Het is niet altijd even duidelijk waar de angst vandaan komt.
Thalassofobie is de angst voor open water, en dan met name de zee of oceaan. Iedereen ervaart deze fobie anders. Sommige mensen hebben angst voor zwemmen in open water of in de natuur, op een boot zitten of wanneer ze naar de bodem van een zwembad moeten zwemmen.
Heb je nooit leren zwemmen en dan raden wij het volgen van een zwemles altijd aan. Tijdens een zwemles voor volwassen leer je de basisprincipes van het zwemmen en kun je, door veel te oefenen, de zwemslagen steeds beter uitvoeren.
Zorg dat je de angst die hij nu heeft, erkent en niet bagatelliseert. Toon er begrip voor en probeer hem niet te overtuigen van het feit dat het allemaal zo eng niet is. Blijf in de eerste plaats veel oefenen en zwemmen samen. Plezier in het water zorgt ervoor dat de angst afneemt.
Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen. Het lichaam kan heftig reageren op de combinatie van het zicht met deze gedachte. Hoogtevrees wordt een fobie als de angstgevoelens niet meer in verhouding staan tot het gevaar.
Binnen enkele minuten verdrinkt het kind. Je moet het maar net doorhebben als ouder." Want jonge kinderen maken geen geluid als ze verdrinken - al denken de meeste ouders dus van wel. "Wat je in films ziet, dat mensen nog even goed spetteren, gebeurt niet.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Bij een gasprijs van 1 euro per m3 (prijs voor de langere termijn ) is dat bij elkaar € 90.
Milieu Centraal raadt aan vijf minuten per keer te douchen. In totaal veroorzaakt douchen een CO2uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Als je maximaal vijf minuten zou douchen, kun je 90 kilo CO2 besparen. Doen we dat allemaal, dan besparen we 1,5 miljard kilo CO2 per jaar.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden.