Cutaan betekent betrekking hebbend op de huid. Het is een term die vooral onder medici en apothekers gebezigd wordt voor zaken die met de huid te maken hebben. In hetzelfde verband wordt ook de term dermaal veel gebruikt.
Zo worden geneesmiddelen "voor cutaan gebruik" op de huid aangebracht om hun werking uit te oefenen, bijvoorbeeld ter genezing of preventie van oppervlakkige bacteriële of mycotische infecties), maar ook worden sommige anesthetica cutaan aangebracht voor een (korte) plaatselijke verdoving of als pijnstiller.
-ontsmettingmiddel voor de huid op de plaats waar geopereerd wordt. De chloorhexidine in Hibiscrub maakt een grote groep bacteriën, gisten en schimmels onschadelijk. Het geneest echter niet de aandoeningen die door deze micro-organismen veroorzaakt worden. Herhaald gebruik geeft door de nawerking een versterkt effect.
De Cutane Leukocytoclastische Angiitis is in feite de meest voorkomende vasculitis maar het is geen primaire systemische vasculitis. De oorzaak is namelijk vaak bekend en alleen de huid is aangedaan. Wanneer de oorzaak bekend is dan is er meestal ook een eenvoudige en doeltreffende behandeling.
De pijn ontstaat door een beknelling (entrapment) van de huidtakjes (cutane) van de voorste (anterior) zenuwuiteinden (nerve) van de tussenribben. Oftewel: buikwandpijn door een beknelling van een gevoelszenuw. De pijn kan in een milde vorm aanwezig zijn, maar de meeste mensen ervaren een vervelende onhoudbare pijn.
De klachten ontstaan meestal geleidelijk na een aantal kuren en worden steeds erger. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen enkele maanden na de behandeling. Soms zijn de klachten blijvend of verdwijnen ze maar gedeeltelijk.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan.
Sterilon is een wond- en huidontsmettingsmiddel op basis van alcohol en chloorhexidine en is een heldere vloeistof.
Chloorhexidine is een ontsmettend middel. Het wordt gebruikt bij huidinfecties en om infecties te voorkomen. Het wordt ook gebruikt om steeds terugkerende infecties, zoals steenpuisten, te voorkomen.
Gebruik Hibiscrub niet langer dan 14 dagen achtereen, zonder uw arts te raadplegen. Wat moet u doen wanneer u Hibiscrub heeft ingenomen? Als Hibiscrub per ongeluk of moedwillig is ingeslikt kan braken en diarree voorkomen.
Zoals gezegd duurt een behandeling 6 tot 8 weken, maar als u na 4 weken nog geen of onvoldoende verbetering ziet moet u uw arts raadplegen. Het kan dan zijn dat de bacteriën ongevoelig zijn geworden en met verdere behandeling met Inderm moet dan 2 maanden worden gewacht.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Volgens de huisarts is soda prima bij een ontsteking! Je kunt het beste spoelen met lauw en schoon kraanwater Magda. En als dat niet helpt raadpleeg dan een arts.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Limiteer of vermijd ook de inname van fastfood en suiker.
Kies voor water in plaats van frisdrank, en kies voor gezonde snacks zoals een stuk fruit, groente, of magere yoghurt. Probeer meer thuis te koken en minder af te halen.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Vitamines B en D lijken in belangrijke mate zowel het regeneratieproces van zenuwbanen, alsook het functioneel herstel van het eindorgaan te versterken. Vitamines C en E vertonen een belangrijk antinociceptief effect.