Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Bloedvlees is het vlees uit de halsstreek wat eigenlijk het mooiste vlees is. Ze noemen het bloedvlees daar het relatief veel bloed bevat.
De meeste zoogdieren hebben veel myoglobine in hun weefsel. Daarom wordt vlees van zoogdieren, zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees, 'rood vlees' genoemd. Vlees van dieren met een laag myoglobinegehalte (zoals de meeste pluimvee) of helemaal geen myoglobine (zoals sommige zeedieren) wordt ' wit vlees ' genoemd.
Maar eigenlijk is dat rode sap in je vlees geen bloed. Bloed wordt verwijderd tijdens het slachtproces en daarna blijft er heel weinig bloed over in het spierweefsel . Die rode vloeistof is water gemengd met een proteïne genaamd myoglobine. Kijk, naarmate vlees ouder wordt, breekt het spierweefsel af – en dat duurt niet lang.
Gelukkig zit er ook geen bloed in een goed stuk vlees. Het rode sap dat eruit komt, is myoglobine. Dat is een eiwit dat zuurstof aflevert aan de spieren van een dier. Wanneer dat in aanraking komt met lucht of wordt gesneden, kleurt het rood.
Vaak wordt gedacht dat dit bloed is, maar dat is het dus niet. Het is water met het eiwit myoglobine, dat zuurstof transporteert en een rode kleur heeft. Het kan in die zin ook geen bloed zijn, omdat slachterijen de geslachte dieren geheel laten uitbloeden alvorens ze verder te kunnen verwerken.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
“Het sap dat je uit het vlees ziet komen is geen bloed, maar een mix van water en myoglobine”, weet Martijn. “Dat is een eiwitje dat in onze spieren zit en ervoor zorgt dat onze spiercellen zuurstof krijgen.
Veel mensen denken dat de roze vloeistof in verpakte verse kip bloed is, maar het is voornamelijk water dat door de kip is opgenomen tijdens het koelproces. Bloed wordt verwijderd uit pluimvee tijdens het slachten en er blijft slechts een kleine hoeveelheid achter in het spierweefsel .
Het is een proteïne genaamd myoglobine, dat zuurstof naar de spieren verdeelt. Al het bloed is uit het karkas verwijderd tijdens het slachtproces. Er bestaat niet zoiets als een bloedige biefstuk .
Bewerkt (rood) vlees is over het algemeen ongezonder dan onbewerkt (rood) vlees. Tijdens de bewerking wordt namelijk vaak veel zout toegevoegd. Daarnaast kunnen door de bewerking van deze vleeswaren kankerverwekkende stoffen ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Naast het hoornvlies bevinden zich in andere lichaamsdelen geen bloedvaten, zoals haar, nagels, tandglazuur en de buitenste huidlagen .
Het restbloedgehalte van mager vlees is 2 tot 9 ml/kg spier . Er is geen bewijs dat deze hoeveelheid wordt beïnvloed door verschillende slachtmethoden of dat grote hoeveelheden restbloed de microbiologie van vlees beïnvloeden.
Albert Heijn stopt voortaan bloedplasma in gehakt. De supermarktketen Albert Heijn wil op korte termijn de hamburgers in de schappen aanpassen, zo bericht het AD. Minder vlees, meer rundereiwit uit bloedplasma. Volgens AH is dit duurzamer en is het bovendien goedkoper voor de consument.
Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Is dat bloed? Antwoord: Wat u ziet is water en gekleurd eiwit, myoglobine genaamd – geen bloed . De rode vloeistof of het sap van rauw rundvlees is een combinatie van water, dat ongeveer 65-75 procent van vlees uitmaakt, en een eiwit dat in spierweefsel voorkomt, myoglobine genaamd.
De wetenschap
Omdat we onze kip op een lagere temperatuur roken gedurende een veel langere periode, breekt de myoglobine niet volledig af . Dit creëert een roze tint op het vlees – dezelfde reactie die de rookring veroorzaakt die u ziet op onze brisket en ribben.
Conclusie. Kortom, het zien van bloederige roze tinten in uw gekookte kip hoeft geen reden tot paniek te zijn. Zoals we in deze uitgebreide gids hebben onderzocht, ligt de sleutel tot perfect gevogelte in het begrijpen en bereiken van de juiste interne temperatuur, in plaats van alleen op kleur te vertrouwen als maatstaf voor gaarheid.
De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze komen regelmatig voor. Ook al is maar een deel van de kip ermee besmet, je kunt er wel flink ziek van worden. Dat geldt vooral voor mensen met een verlaagde weerstand, ouderen, jonge kinderen en zwangeren.
De rode vloeistof die uit je saignant steak ontsnapt bij het snijden of doorprikken met je vork, is helemaal geen bloed. In werkelijkheid gaat het om myoglobine, een eiwit dat zuurstof kan vervoeren en in dierlijk spierweefsel voorkomt. Myoglobine bevat een rood pigment, waardoor het eruitziet als bloed.
Hamburgers, chipolata's en gehakt waar rundereiwit uit bloedplasma aan is toegevoegd. Het ziet eruit als elk ander vlees, en het voelt precies hetzelfde aan. En als de kok het vlees in de pan gooit, bakt het normaal. Maar volgens Albert Heijn is hier toch echt sprake van een innovatie.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Er loopt een zeentje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Het zeentje lijkt na bereiding op sukade (geconfijt fruit) en is ook eetbaar. Kalfsvlees is niet alleen licht verteerbaar, maar bevatook veel vitaminen en mineralen en weinig cholesterol.
Albert Heijn voegt rundereiwit uit bloedplasma toe aan hamburgers en gehakt zodat de producten duurzamer geproduceerd kunnen worden. Het eiwit dat wordt gebruikt is,een restproduct van de slacht en bevat waardevolle stoffen.
Zolang je de hoeveelheid rood vlees per week een beetje in de gaten houdt, is ons broodje carpaccio zeker gezond en krijg je veel gezonde eiwitten, vitamine B en K, zink, mineralen en ijzer binnen. Af en toe een broodje Carpaccio is dus een prima keuze!