Sperziebonen worden ook slabonen of prinsessenbonen genoemd. Naast de gewone groene sperziebonen bestaan er ook gele sperziebonen. Haricots verts is een soort sperzieboon met langere dunne peulen. Kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt vooral gebruikt in de Surinaamse keuken.
In vakjargon worden sperziebonen ook wel slabonen genoemd; er bestaan stamslabonen en stokslabonen. Stokslabonen hebben steun nodig om te groeien (bijvoorbeeld een stok, of touw) en stamslabonen houden zichzelf overeind. Alle slabonen worden vers gegeten, in tegenstelling tot droogbonen.
Spekbonen. Spekbonen zijn bonen die klimmen, die vleziger zijn dan de sperzieboon en die steun nodig hebben. Ze hebben lange peulen en zijn rond in doorsnede. Wanneer een sperzieboon plat is, dan is het geen spekboon maar een snijboon.
Prinsessenbonen, sperziebonen, slabonen of Franse bonen? Het zijn allemaal synoniemen voor dezelfde jonge boontjes. Ze zijn lekker mals en worden daarom met peul en al gegeten. Dankzij hun frisse kleur en volle smaak zijn prinsessenbonen graag geziene gasten in zomerse slaatjes of bij een stukje vlees.
Sperziebonen en snijbonen: twee boonsoorten die erg op elkaar lijken. Maar wat is nou precies het verschil? Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Groene bonen en sperziebonen zijn hetzelfde, maar de term "sliert" is grotendeels verouderd . Groene bonen hadden vroeger karakteristieke vezelachtige "slierten" die over de lengte van de peul liepen en die boon voor boon verwijderd moesten worden, net als peultjes.
Prinsessenbonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie en zijn een peulgewas net zoals erwten. Bonen werden pas na 1550 in onze contreien binnengebracht vanuit Peru en het zuiden van de VS. Deze warmteminnende planten bieden een enorme rijkdom aan variëteiten.
Geschiedenis. De haricotboon (waaronder sperziebonen) was al lang een gedomesticeerd hoofdbestanddeel in het dieet van de Midden- en Zuid-Amerikaanse indianen toen Columbus arriveerde en de groente in Europa introduceerde. Er zijn zaden gevonden in Peru met een koolstofdatering van bijna 8.000 jaar geleden .
Snijbonen en sperziebonen zijn één en dezelfde soort bonen: bonensoorten die vers gegeten worden, met peul en al, terwijl de bonen nog onrijp zijn en de peul een bevredigende crunch of 'knap' heeft .
En je gebruikt ze net als sperziebonen (hoewel je ze waarschijnlijk eerst in stukken ter grootte van een sperzieboon moet snijden). Chinese sperziebonen smaken, niet verrassend, net als sperziebonen, hoewel ze iets zoeter en minder draderig zijn .
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Romanobonen (Italiaanse groene bonen of platte bonen)
Ze hebben een bevredigende crunch als ze rauw worden gegeten, vergelijkbaar met die van een sugar snap pea. Romano's kunnen langere kooktijden aan dan andere soorten sperziebonen, of je ze nu stoomt, kookt of braadt. Romano Bean Recepten: Romano Bean Salad.
Sperziebonen bereiden
Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Met andere woorden: alle bonen zijn peulvruchten, maar niet alle peulvruchten zijn per se bonen. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom sperziebonen in technische zin eigenlijk geen bonen zijn. Omdat de vrucht van de sperziebonenplant in een peul zit , zijn sperziebonen eigenlijk gewoon peulvruchten, geen bonen.
Haricots verts, oftewel fijne sperziebonen, zijn geliefd om hun verfijnde smaak en knapperige textuur. Deze slanke groene bonen voegen een vleugje elegantie toe aan elke maaltijd. Ze zijn eenvoudig te bereiden en passen perfect in uiteenlopende gerechten, van klassieke bijgerechten tot exotische roerbakschotels.
Groene bonen (ook wel snijbonen, sperziebonen of wasbonen genoemd) zijn bedoeld om te worden geconsumeerd als onrijpe peulen met kleine, onontwikkelde zaden erin . Wanneer de zaden in de peul te groot en rijp zijn, wordt de peul taai en draderig en is niet zo smakelijk.
De sperzieboon wordt zoals gezegd ook wel prinsessenboon en verder nog slaboon of herenboon. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'.
De meeste sperziebonen ter wereld worden geoogst in China, gevolgd door Indonesië, India en Turkije .
Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand. Door de bonen te verhitten, daalt het lectinegehalte, waardoor de kans op klachten nihil wordt.
Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is 'sperzie' afkomstig van het woord 'asperge'. Vroeger werden de sperziebonen net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat gegeten. Een paar eeuwen geleden werd de sperzieboon dan ook wel 'aspergieboontjes' genoemd.
Prinsessenbonen of ook wel groene bonen genoemd, behoren tot de vlinderstruikfamilie en zijn net als erwten een peulvrucht . Bonen werden pas na 1550 vanuit Peru en het zuiden van de VS in onze streken geïntroduceerd. Deze warmteminnende planten bieden een enorme variëteit aan variëteiten.
Andere eetbare peulvruchten zijn volgens de plantkunde bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlotti, limabonen, kidneybonen, sojabonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen, sperziebonen en sugarsnaps. Het Voedingscentrum raadt ,in de Nieuwe Schijf van Vijf, aan deze iedere week te eten.
Slabonen is een verzamelnaam van verschillende soorten sperziebonen, denk naast de gewone sperzieboon bijvoorbeeld ook aan haricot verts, chinese boontjes, kievitsbonen en de gele boterbonen of ook wel wasbonen.
Sommige sperziebonen worden geleverd met hun steeluiteinden al afgesneden - ze zien eruit alsof ze een plat, afgesneden uiteinde hebben. Maar als de steeluiteinden er nog aan zitten, breek ze dan af voordat u ze kookt. Voor een nettere look lijnt u de uiteinden van de sperziebonen uit en snijdt u ze schuin af. Het is niet nodig om de zachte scheut aan de andere kant bij te snijden .