Graniet is in verkrijgbaar in verschillende kleuren en geeft een luxe uitstraling aan een keuken. Ook keramiek is dan wel geen natuurproduct, maar wel een duurzaam materiaal voor een keukenblad. Hitte-, vlek- en krasbestending, en dus onderhoudsvrij.
We moeten wel zeggen dat een aanrechtblad van graniet nog relatief goedkoop is: hoewel het aanrechtblad een keer zo duur is als een aanrechtblad van kunststof, is het nog altijd goedkoper dan keramiek, terrazo en gehard glas.
Zo is een granieten keukenblad niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. Een composiet keukenblad heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een hygiënische keuken. En een houten keukenblad geeft juist warmte en sfeer aan je keuken. Wil je meer weten over een speficieke materialen keukenblad?
Een werkblad in Dekton is bijzonder sterk en een goed alternatief voor composiet en graniet. Zo is het niet alleen krasvast maar ook nog eens hittebestendig. De voordelen, eigenschappen, realisaties en prijs advies voor een keukenblad in Dekton vind je hier.
Dit aanrechtblad zal normaal gesproken wat duurder zijn dan een composiet werkblad. Als u kiest voor een keramiek aanrechtblad, kiest u voor een onderhoudsvrije optie, die krasvast en hittebestendig is.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Composiet werkbladen zijn heel populair en passen in elk type keuken. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken.
Onder meer de grootte en dikte, plinten, achterwanden en voorzieningen zoals een spoelbak en kraan, zullen invloed hebben op de uiteindelijke prijs van een keramiek keukenblad. Om u toch een richtlijn te geven, voor een eenvoudig keramisch keukenblad betaal je ongeveer 300 euro per strekkende meter.
Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Een aanrechtblad van composiet heeft een natuurlijke uitstraling en is een goedkoper alternatief voor natuursteen. Composiet is beschikbaar in vele kleuren en structuren en is daardoor geschikt voor elke keuken. Daarnaast is ook dit blad zeer onderhoudsvriendelijk, sterk en meer kleurvast dan natuursteen.
De prijs van een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte, kwaliteit en groeve waar hij vandaan komt. Momenteel ligt de granieten aanrechtblad prijs per meter op ongeveer 250 euro, maar de exacte prijs is geheel afhankelijk van uw vereisten en keuken.
Allereerst de dikte van het materiaal. Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.
Neem het keukenblad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.
Conclusie: voor de meest hittebestendige aanrechtbladen moet je kiezen voor graniet, dekton, inox of beton. Composiet is ook heel hittebestendig maar is gevoelig voor verkleuringen. Keramiek is ook extreem hittebestendig tot 450 graden Celcius.
Qua onderhoud is marmer namelijk veel ingewikkelder dan keramiek. Voor het schoonmaken van marmer heb je altijd speciaal natuurzeep nodig, omdat schoonmaakmiddelen te hardnekkig zijn voor natuursteen. Dat is bij keramische tafels absoluut niet het geval en kun je heel gemakkelijk vuil en vlekken weghalen.
– Hogere prijs: Keramiek is dan wel een topmateriaal voor in de keuken, de prijs is vrij hoog vergeleken met andere materialen. Dat komt door het uitgebreide productieproces.
Een keramiek aanrechtblad is zeer hittebestendig en kan temperaturen aan tot 450 graden. Warme ovenschalen neerzetten is dus geen enkel probleem! Het keramiek aanrechtblad is krasbestendig en behoudt goed zijn vorm gedurende de jaren. Een keramiek aanrechtblad is duurzaam en milieuvriendelijk.
Zoals elk materiaal, heeft keramiek ook nadelen. Zo is keramiek naast erg hard ook breekbaar. Zeker op de randen van het keramiek kan er bij puntbelasting een bluister afschieten.
Met een dagelijkse verzorging blijft uw keramiek jarenlang glanzend. Voor het dagelijks onderhoud van uw keramiek adviseren wij het gebruik van een zachte, niet schurende spons of doek.
Keramische materialen hebben een aantal zeer bruikbare mechanische eigenschappen. Ze zijn zeer hard en bezitten een hoge vloeigrens (sterk). Ze zijn erg slijtvast, hittebestendig, isoleren zowel elektrisch als thermisch en zijn niet magnetisch.
Een écht massief keramisch keukenblad heeft na het slijpen en polijsten een hele subtiele dikte van 8-12mm. In veel gevallen worden de dunste platen keramiek verstevigd met vezelmatten en extra "opgedikt" naar 20-100mm dikke keukenbladen.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.