Bij een citaat gaat het eerder om de weergave of het aanhalen van geschreven woorden. Ook gaat het om wat serieuzere teksten. In een wetenschappelijk artikel staan geen quotes maar citaten. Bij een quote gaat het eerder om het gesproken woord, zoals de bekende quote van Johan Cruijff 'Elk nadeel heb z'n voordeel'.
Citeren betekent 'letterlijk overschrijven'. Dit is iets anders dan parafraseren, waarbij je iets in je eigen woorden navertelt. Bij een citaat is het belangrijk dat je heel precies overneemt wat er in de tekst staat geschreven.
Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Een quote is vaak op schrift of digitaal vastgelegd. Een quote wordt vaak toegepast bij e-mailberichten. De geadresseerden krijgen elkaars reacties (quotes) of reacties van anderen te lezen zodat de rode draad goed te volgen is.
Een goede quote wordt vaak een mantra dat je helpt bij het maken van keuzes of het nemen van risico's. Een goede quote is dus ook altijd catchy, bijvoorbeeld door rijm, alliteratie of woordspelingen.
Het gebruik van namen volgens de APA-stijl: de basis
In de literatuurlijst begin je de bronvermelding doorgaans met de achternaam van de auteur, gevolgd door de initialen. Als je in de tekst naar de auteur verwijst, vermeld je alleen de achternaam. Vrolijks, Chimene. (2021).
Er zijn ook veel apps beschikbaar waarmee je qutes kunt maken. Quotes Creator is een makkelijke manier om citaten te maken en delen met de wereld. Je kunt ook je eigen watermerk, logo en QR-code toevoegen. Nog een andere app is WordSwag, die is te downloaden zowel op de iPhone als op Android apparaten.
Een citaat wordt nooit in het cursief weergegeven. Wel wordt een citaat altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst, tenzij dit uit 40 of meer woorden bestaat.
Citeren zonder bronvermelding is plagiaat en dat is strafbaar. De regels voor citeren gelden ook voor het overnemen van afbeeldingen of foto's. Je mag een beeld overnemen (altijd met bronvermelding) om het in je eigen werk te bespreken.
Er is geen limiet voor het aantal verwijzingen, ongeacht of het citaten of parafrasen zijn. Er zijn ook geen regels die aangeven wanneer een citaat en wanneer een parafrase gebruikt moet worden of hoe lang een citaat of parafrase mag zijn. Het eindoordeel wordt overgelaten aan de docent/beoordelaar van de tekst.
Een citaat dient om iets in je tekst te verduidelijken. Je mag bijvoorbeeld in een boekrecensie een stukje tekst uit dat boek overnemen om te verduidelijken waar jouw mening over dat boek op gebaseerd is. Daarbij mag je niet meer uit het boek overnemen dan strikt noodzakelijk is om je punt te maken.
quote (zn) : aanhaling, allegatie, citaat, quotatie, quotisatie.
Met de zon in je hart, regent het nooit de hele dag.
Niets doen is ook iets doen.
Een citaat is een letterlijke uitspraak van iemand, die door iemand anders aangehaald wordt. Citeren verschilt van parafraseren doordat bij deze laatste vorm in eigen woorden ideeën van anderen weergegeven worden. Het idee blijft dan wel gehandhaafd, maar anders dan bij citeren is de vorm anders.
Citeren is:
Het overgenomen tekstgedeelte heet: het citaat. Het citeren mag worden uitgevoerd door het hele tekstgedeelte over te nemen in het antwoord of door het eerste en het laatste woord van het tekstgedeelte in het antwoord over te nemen, gescheiden door drie puntjes tussen haakjes.
Een citaat is een verwijzing naar een uitspraak of een tekst van iemand anders om het eigen betoog kracht bij te zetten ("Shakespeare zei al ... ").
Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding en het op die manier presenteren als je eigen werk. Het is intellectuele diefstal en wordt gezien als fraude. Plagiaat overtreedt de basisprincipes van de ALLEA code ; de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Mag ik een citaat omzetten in mijn eigen woorden? Als je een tekst citeert, dan neem je dit deel letterlijk over: je tikt dus woord voor woord wat er in de oorspronkelijke tekst staat. Het is ook mogelijk om in je eigen woorden te beschrijven wat er in een bepaald deel van de tekst staat. Dit heet parafraseren.
Voorbeelden van plagiaat zijn: Informatie uit een andere bron kopiëren en plakken in je eigen scriptie. Uit een bron citeren zonder een bronvermelding toe te voegen. Parafraseren zonder daadwerkelijk je eigen woorden te gebruiken (te dicht bij het origineel blijven)
Citeren of parafraseren
Een citaat is een letterlijk overgenomen passage uit een publicatie. Een parafrase is een weergave in eigen woorden van een passage uit een publicatie.
Bij het schrijven van een scriptie of paper maak je bijna altijd gebruik van werk van anderen. Het is belangrijk correct te verwijzen naar de bronnen die je aanhaalt. Je kunt je bronnen citeren,maar ook parafraseren of samenvatten. Het hergebruik van materiaal zonder bronvermelding wordt plagiaat genoemd.
Als een citaat van één enkele zin wordt onderbroken, komt er na de citaatonderbreker een komma in plaats van een punt en volgt er geen hoofdletter. (6) 'Ik vermoed', zei Piet, 'dat Jan al wel thuis is. ' (Het volledige citaat luidt: 'Ik vermoed dat Jan al wel thuis is. ')
Bij parafraseren is het belangrijk dat je de ideeën van de ander echt in je eigen woorden omschrijft. Alleen een paar woorden veranderen, of de zinsvolgorde omgooien, is niet voldoende. Dat wordt als plagiaat beschouwd. Je kunt de tekst van de ander dan beter letterlijk citeren en je eigen ideeën daarop laten volgen.
Er zijn geen vaste regels voor het gebruik van enkele of dubbele aanhalingstekens. Tegenwoordig krijgen enkele aanhalingstekens meestal de voorkeur. Aanhalingstekens geven aan dat woorden letterlijk geciteerd worden. Ze worden ook gebruikt om de betekenis van een woord of uitdrukking te omschrijven.