Om steenwol isolatieplaten en dekens op maat te snijden gebruik je het Rocktect Knife. Het isolatiemes is gemaakt van gehard materiaal en snijdt moeiteloos door steenwol zonder bot te worden. Met het extra lange lemmet kun je bovendien gemakkelijk door een dikke isolatierol of isolatieplaat snijden.
Grotere diktes worden bij voorkeur met een reciprozaag met gekarteld zaagblad, een cirkelzaag (afkortzaag), op een zaagtafel of een speciaal ontwikkelde kettingzaag verzaagd (bijvoorbeeld bij L-Ments). Een isolatiezaag, zoals de ISC240 isolatiezaag van Festool is ook een handig hulpmiddel om isolatieplaten te verzagen.
Het snijden van steenwol gaat simpel met een broodmes. Gebruik wel altijd een stofkapje en handschoenen. Om netjes te werken snijd je langs een lat van hout of aluminium.
Glaswol weegt weinig, je kunt het knippen met een schaar of snijden met een broodmes. Je kunt het vouwen en vastzetten met een tacker, een nietapparaat.
Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).
ROCKWOOL isolatieproducten zijn stevig maar flexibel waardoor ze eenvoudig aan te brengen zijn. Je snijdt ze op maat met een isolatiemes, zodat je de isolatie voor elke ruimte passend kunt maken. Dankzij de veerkracht en unieke structuur sluiten de producten naadloos op elkaar of op de constructie aan.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Voor dakisolatie kun je de wol gebruiken aan de binnenkant en om tussenmuren te isoleren. Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Steenwol rol met spijkerflens
Een ander voordeel is dat de rollen zijn voorzien van een aluminium-laag. Deze laag werkt als dampremmer; u hoeft hierdoor niet met folie te werken. U zet de steenwol via de flens vast met spijkers of nietjes en werkt het vervolgens af met aluminiumtape.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Steenwol isolatie voor het dak
Steenwol isolatie wordt gebruikt in rollen, dekens of als dakplaten voor dakisolatie. Bij dakisolatie moet de laag steenwol ongeveer 10 centimeter dik zijn om goed te isoleren.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat in diverse varianten verkrijgbaar is zoals dekens of platen. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand door deze materialen op hoge temperatuur samen te smelten met behulp van bindstoffen en lucht. Hierdoor is het 100% recyclebaar.
Glaswol is officieel het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal voor de spouw. Dit is vastgesteld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).
Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
De folie moet altijd aan de warme zijde bevestigd worden. houtrot te voorkomen kan het beste een volledig (damp)open materiaal zoals glaswol of steenwol worden gebruikt.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht. Met een zelfklevende zijde kan het ook op onze andere materialen bevestigd worden.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Dampopen steenwol: geen condensatie
ROCKWOOL steenwol is dampopen en voorkomt condensatie. Waterdamp vindt moeiteloos een weg naar buiten door dampopen steenwol, zonder te condenseren in het materiaal.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.