Een basiliek is in de Rooms-Katholieke Kerk een kerkgebouw met een bijzondere status. Alleen de paus bepaalt welke kerken basiliek mogen heten. Basilieken krijgen die eretitel omdat ze een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis hebben gespeeld of het centrum vormen van bedevaarten.
De term basilica is een bouwkundige term uit de klassieke oudheid. De basilica was een meerschepig gebouw, vaak met een hogere middenpartij. De hogere middenpartij was voorzien van grote vensters, de zogenaamde lichtbeuk. Een basilica diende voornamelijk als markthal en beursgebouw, in de keizertijd ook als rechtszaal.
Andere basilieken in Nederland zijn onder meer de Sint-Bavo in Haarlem, de Sint-Jan in Den Bosch en de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht. Wereldwijd hebben vijf kerken de titel basilica major, vier in Rome en een in Assisi.
Een kathedraal is een kerk waar de bisschop van een bisdom zijn zetel heeft staan. Het woord 'kathedraal' wordt pas in de middeleeuwen gebruikt ter aanduiding van een bisschopskerk. In de oudheid werd gesproken van een basiliek, omdat in nagenoeg elke basiliek een cathedra stond.
De Notre Dame de la Paix in Yamoussoukro is echt de allergrootste kerk ter wereld. Groter nog dan de Sint Pieter in Rome. Op de vloer in die Sint Pieter is langs een lijn af te lezen hoe groot andere kerken zijn in de wereld.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
De kleinste kerk, Verenigde Staten. De Cross Island Chapel in de Amerikaanse staat New York profileert zich als de kleinste kerk ter wereld. Met een afmeting van maar 1,3 bij 2 meter en een oppervlakte van 2,6 m² zou dat wel eens kunnen kloppen.
Een basiliek had de vorm van een langwerpige drie- of meerschepige bouw met zuilen. Andere kenmerken waren de zichtbare balkenconstructie of het cassettenplafond en de halfronde apsis als achterdeel. In de apsis stond de cathedra (bisschopszetel) met stenen bank voor de priesters (presbyterium).
Een basiliek is in de Rooms-Katholieke Kerk een kerkgebouw met een bijzondere status. Alleen de paus bepaalt welke kerken basiliek mogen heten. Basilieken hebben een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis gespeeld of vormen het centrum van bedevaarten.
Een kerk kan verheven worden tot basiliek vanwege een belangrijk relikwie of omdat het een belangrijke bedevaartsplek is. Ze hoeft dan niet die typische architectuur te hebben.
In de huidige katholieke cultuur is 'basiliek' een eretitel die de paus aan een kerk kan verlenen; en waaraan een aantal privileges zijn verbonden. Basilieken zijn te herkennen aan een staande paraplu met geel-rode banen ('conopeum') en een belletje ('tintinnabulum').
De Basiliek van Oudenbosch werd gebouwd in een tijd dat vele Zouaven, strijders voor de Paus in Italië via OUdenbosch naar Rome reisden vanuit heel Nederland. De Basiliek werd ter ere van de Zouaven gebouwd. Met de bouw van de Basiliek in de laatste fase werd het Zouavenmonument geplaatst op het plein voor de kerk.
De Kerk van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Maagd Maria (Pools: Kościół Świętej Trójcy i Najświętszej Maryi Panny) in de Poolse stad Strzelno is een driebeukige basiliek met een transept en apsis.
De Onze-Lieve-Vrouw Geboorte basiliek is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Aan dit monument werd vanaf 1254 meer dan 300 jaar gebouwd.
De Sint-Pietersbasiliek is bijna 190 meter lang (met het portiek erbij zelfs 218 meter) en – op het breedste punt – 155 meter breed. Daarmee is de basiliek ruim 22.000 m2 groot.
Ook in Nederland hebben wij prachtige kerken en kathedralen staan die al eeuwen geleden gebouwd zijn. Tijd om wat cultuur te snuiven in eigen land! Hier vind je een lijst met verschillende kerken en kathedralen die zeker de moeite waard zijn om een keer te bezoeken (en te fotograferen):
Een kathedraal of dom is de kerk waar een bisschop zetelt. De benaming valt te herleiden tot ecclesia cathedralis, kerk van de zetel. Die zetel is de zetel van de bisschop, die aan de zijkant van het priesterkoor van de kerk staat opgesteld, in de vroegchristelijke kerk in de exedra of de koorapsis.
Rome kent 4 van deze pauselijke basilieken: De Sint-Pietersbasiliek, De Sint-Jan van Lateranen, de Basiliek van Santa Maria de Meerdere en de Basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren. In het hart van Rome ligt Vaticaanstad, met 44 hectare de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.
De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof.
Er is sprake van een kerk als een groep mensen in verbinding staat met elkaar, met God, met de context en met de kerk als groter geheel. In het uitgebreidere basisartikel (PDF) vind je een verdere uitwerking hiervan.
De belangrijkste geloofswaarheden staan opgesomd in de apostolische geloofsbelijdenis . Volgens de leer van de Kerk, is de Rooms-Katholieke Kerk de oorsprong van alle kerken binnen het christendom, omdat de paus, de leider van de Rooms-Katholieke Kerk, de opvolger is van de apostel Petrus.
De meest bezochte kerk van Duitsland en de grootste kerk van Europa is gevestigd in de prachtige stad Keulen. De Cologne Kathedraal heeft een bijzondere geschiedenis en een schitterende architectuur. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1248 en pas voltooid werd in 1880, staat in het centrum van Duitsland.
De kathedraal van Etsjmiadzin in Armenië. De kathedraal in Etsjmiadzin is de eerste christelijke kerk ter wereld. De kathedraal zou gebouwd zijn tussen het jaar 301 en 303, waardoor hij 15 jaar ouder is dan de Sint Pieter.