Een jaarrekening bestaat uit 3 onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de daarbij horende toelichting. Heb je een bv, nv, coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij?Dan moet je ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.Dat is wettelijk verplicht.
Een jaarrekening is een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Het omvat een jaarverslag van het bestuur, een balans, een resultatenrekening of winst- en verliesrekening van het afgelopen jaar, een toelichting op beide, het kasstroomoverzicht en in bepaalde gevallen een accountantsverklaring.
De jaarrekening is een onderdeel van het jaarverslag. In het jaarverslag beschrijf je de werkzaamheden en gebeurtenissen van dat jaar. Met de jaarrekening beschrijf je wat er gebeurd is op financieel vlak, aan de hand van de balans, winst- en verliesrekening en een toelichting.
Grote ondernemingen, zoals BV's, NV's, coöperaties, CV's, VoF's, onderlinge waarborgmaatschappijen en verenigingen zijn wel verplicht om hun jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Het hebben van een balans is niet voor niets verplicht: naast dat de Belastingdienst dan een overzicht heeft van jouw uitgaven en inkomsten, heb je zelf ook een goed overzicht.
Op je balans vind je al je bezittingen, schulden, en ook je eigen vermogen terug op een bepaald moment. Je balans bestaat uit twee zijden, namelijk de activa en de passiva, de belangrijkste eigenschap van een balans is dat deze ten alle tijden in evenwicht moet zijn.
Meestal maakt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u, maar u mag het ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.
De jaarrekening deponeren is voor veel bedrijven wettelijk verplicht. Hiermee komt de financiële informatie van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is.
Een jaarverslag bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een financieel verslag, een sociaal en maatschappelijk verslag, een toekomstverwachting en een verslag met betrekking tot de werknemers. De jaarrekening is het financiële eindverslag.
BV Klein - enkelvoudig
Is je klant een kleine BV, dan moet je minimaal de inrichtingsstukken en publicatiestukken samenstellen. Ben je daarnaast accountant, dan moet je de inrichtingsstukken ook voorzien van een samenstellingsverklaring en je moet zorgen voor een deugdelijk opdrachtdossier.
Een jaarrekening bestaat uit een balans, winst- en verliesrekening én een toelichting op beide. Zo'n jaarrekening bevat dus alle drie de overzichten en is het meest compleet.
De wettelijke controle van de jaarrekeningen mag alleen worden uitgevoerd door accountants die in het bezit zijn van een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) afgegeven vergunning. Om in het bezit te komen van deze vergunning worden er eisen gesteld aan het kwaliteitsniveau van het accountantskantoor.
Het opstellen van een jaarrekening kan best moeilijk zijn. Het vereist specifieke kennis en behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Dat hangt af van hoe complex jouw boekhouding is, hoe bekend je bent met de cijfers en hoe veel tijd je aan de jaarcijfers wilt besteden.
Kosten opstellen jaarrekening
De kosten voor het opstellen zijn € 325,- voor een eenmanszaak of vof en € 520,- voor een BV of stichting.
De resultatenrekening is een onderdeel van de jaarrekening. De jaarrekening is een algemeen overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Verder bestaat de jaarrekening uit de balans en een toelichting van het bestuur op zowel de resultatenrekening als de balans.
Waarom is een jaarrekening belangrijk? Jaarrekeningen belangrijk omdat ze een overzicht geven van de financiële gezondheid en prestaties van een bedrijf. Deze informatie is nuttig voor aandeelhouders, schuldeisers en andere belanghebbenden die willen begrijpen hoe goed een bedrijf het doet.
Het bestuursverslag is een belangrijk onderdeel van de jaarrekening.
Het niet tijdig deponeren van de jaarrekening is een economisch delict en kan leiden tot een boete die in hoogte kan variëren van enkele honderden euro's tot maximaal 21.750 euro.
Voor zzp'ers is het niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. In Nederland geldt namelijk een vrijstelling voor eenmanszaken, waaronder zzp'ers. Deze vrijstelling houdt in dat je geen uitgebreide jaarrekening hoeft op te stellen.
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders keurt de jaarrekening goed of verwerpt hem.
De algemene vergadering van de aandeelhouders stelt de jaarrekening vast. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het alleen vaststellen van de jaarrekening niet ervoor zorgt dat decharge is verleend door de commissarissen en/of bestuurders.
Een winst- en verliesrekening bestaat uit alle baten en lasten van een onderneming. Dit zijn de binnengekomen omzet en de gemaakte kosten. De ondernemer noteert onder meer zijn netto omzet, ontvangen subsidies en kosten als salarissen, handelsgoederen en sociale lasten. Onderaan de streep staat het resultaat.
Wat is een jaarrekening? De jaarrekening is het financiële eindverslag van je onderneming, waarin de financiële balans wordt opgemaakt. De jaarrekening moet aansluiten bij je bedrijfsadministratie (bonnen en facturen) en overeenkomen met de berekeningen van de Belastingdienst.