Uitmaischen is iets wat nog in veel schema's gebeurd, maar je moet je afvraqen of dit wel nodig is. Tijdens de laatste stap worden de laatste (onvergistbare) suikers gevormt.Hierna zal alles omgezet moeten zijn. Je temperatuur zal ergens rond de 73°C liggen.
Inmaischen en uitmaischen
Toch is het is juist goed een paar graden boven de temperatuur te zitten, want de mout is koeler en de temperatuur zal wat dalen. Het uitmaischen gebeurd op 78 °C en duurt 5 minuten.
Maischen (spreek uit: maaisjen) is een onderdeel van het bierbrouwproces. Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers.
9.2.2 Maltoserust (Beta-amylaserust)
In deze stap wordt zetmeel afgebroken tot vergistbare suikers (maltose). Deze rust is van belang voor de latere vorming van alcohol uit deze suikers. Bij een langere rusttijd krijg je dus meer vergistbare suikers en dus een droger en alcoholrijker bier.
Enzymen spelen binnen de mouterij en de brouwerij een belangrijke rol. In de mouterij zorgen ze o.a. voor de afbraak van celwanden in de gerstkorrel. In het brouwhuis zorgen ze ervoor dat gewenste stoffen uit de mout en het ongemout oplossen.
Wat gebeurt er tijdens het maischen
Tijdens het maischproces komen er enzymen vrij. Deze enzymen breken het zetmeel dat in de mout zit af tot suikers. Deze suikers zijn belangrijk want deze zorgen uiteindelijk voor de o zo belangrijke alcohol in je eigen brouwsel.
Het filteren van het wort
Dit is een van de eerste stappen om een helder bier te brouwen. Het is belangrijk om het filteren op een goede manier te doen. Laat een aantal malen de wort in een kannetje lopen en kijk of er vaste stoffen inzitten. Als dit niet meer het geval is, dan kan het wort helemaal worden afgetapt.
De beste manier om de mout te schroten is met een walsenmolen. Een walsenmolen plet de moutkorrels tussen twee walsen. Hierbij gaat de binnenkant van korrel kapot terwijl de buitenkant (het kaf) intact blijft. Als je de mout te fijn maalt breek je het kaf en komen er ongewenste stoffen als tannines en polyfenolen vrij.
Witbier wordt gemaakt op basis van pils- of palemout en ongemoute tarwe in een verhouding van 50/50 tot 60/40 gewichtsprocenten. 5 - 10% havervlokken kunnen worden toegevoegd voor een wat vollere body, smaak en een mooie schuimkraag.
Het schroten wordt gedaan om twee redenen: Het kapot maken van de zetmeellichamen van het mout, zodat water met de daarin aanwezige enzymen het zetmeel kunnen afbreken tot suikers (sachariden). De bij het schroten los gemaakte bliezen, die om de graankorrels zitten, vormen na het maischen een filterbed.
Geschrote mout heeft een kortere levensduur en kan binnen een paar weken muf worden als het blootgesteld wordt aan de lucht. Als je niet regelmatig brouwt probeer dan steeds zoveel mout te kopen als je denkt nodig te hebben.
De optimale afstand zou tussen de 0,8 en 1,2 mm liggen. Het een en ander afhankelijk van de snelheid waarmee je schroot.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Niet het drankje zelf, maar de schimmel in het bier: biergist. Koster legt uit dat gisten schimmels zijn van één cel groot. ,,Het zijn simpele gisten en daardoor is het makkelijk te begrijpen hoe deze werken en aan te passen zijn om er andere dingen mee te doen.''
Hop werd oorspronkelijk bij bier toegevoegd als natuurlijk conserveringsmiddel. Men wist van oudsher al dat hop een ontsmettende werking had. Hop bevat namelijk lupuline, een bittere, gele stof die de plant helpt beschermen tegen schadelijke micro-organismen en schimmels.
Door de verdamping van het water dat in de theedoeken zit zal de temperatuur getemperd worden. De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
De meeste bieren bereiken hun ideale ontwikkeling tussen de 5 en 8 jaar. Lambiek en geuze bieren kan je tien tot vijftien jaar laten liggen. Even geduld dus a.u.b. Ik plak op mijn bieren etiketjes met daarop de datum dat ik ze weggelegd heb.
Maischen. De bedoeling van het maischen is dat we de mout gebruiken om daaruit suikers te extraheren in het brouwwater. Na dit proces wordt het brouwwater eruit gefilterd en houden we dit brouwwater over voor het verdere brouwproces.
Het meest ingewikkelde deel van de eigen bierproductie is het maischen. Het geschrote mout moet nauwkeurig verhit en gedurende langere tijd op een zelfde temperatuur gehouden worden, om het zetmeel van het graan om te zetten in fermenterende suiker. Dit proces wordt met de maischketel zeer gemakkelijk.
Gerst: goed voor bier en brood
Nee, bierbostel is het gerstgraan dat overblijft na het brouwen van bier. Voor de bierbrouwer zijn het slechts de moutresten, voor onze bakkers is het een duurzaam, ambachtelijk en gezond ingrediënt.
Gebruik bij kunststof schroten monteren rvs bevestigingsmiddelen, zoals een rvsschroef 3,5 x 25 mm met een platte kop of rvs nietjes of nagels van minimaal 14 mm. Bevestig de kunststof schroten op elke regel, en dus op een h.o.h. afstand van 30 cm.
Dit type heeft 2 draaiende schijven, waarmee het mout grof gemalen kan worden. Ze zijn budgetvriendelijke en grotendeels van gietijzer. Over het algemeen zit er een kleine trechter op, waar ongeveer 1 kilo mout in past. De mout wordt niet echt geplet, maar meer gemalen.
De giststammen die in de drankindustrie sinds 1950 worden gebruikt, komen van de Saccharomyces cerevisiae. Elke variant van deze stam heeft een apart smaakprofiel en er zijn er nogal wat. Zo is bijvoorbeeld de gistvariant voor rode wijn anders, dan de gist voor champagne. De whiskyindustrie gebruikt de M-stam.