Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Pepermunt (Mentha piperita) is een plant die zeer geschikt is om pepermuntsnoep van te maken. De plant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten.
"Wij hebben een naamsbekendheid van 99 procent en liggen in vrijwel iedere supermarkt, benzinestation, snoep- en tabakswinkel", zegt marketingmanager Maaike Maagdenberg. King is eigenlijk een afkorting. Het staat al 95 jaar voor 'Kwaliteit In Niets Geëvenaard'. De fabriek staat sinds 1922 in Sneek.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Nog zo'n typisch Nederlandse taart is rijstevlaai. Heerlijk met chocoladeschaafsel als topping. Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo'n typisch Hollandse taart. Of eigenlijk: een mix tussen een taart en koek.
Sinds de Spanjaarden chocolade in het begin van de 17e eeuw introduceerden in Nederland is het niet meer weg te denken en komt het in tal van variaties voor in het Nederlandse chocolade assortiment.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Appelmoes is ook zo'n typisch Nederlands product en omdat het van appel gemaakt wordt klinkt het gezond. Echter gaan bij de bereiding van appelmoes veel gunstige eigenschappen van de appel verloren.
In Nederland (13de eeuw) werd in de natuurencyclopedie van Jacob van Maerlant drop aanbevolen als middel tegen hoest en aandoeningen van de luchtwegen in het algemeen. Tot op de dag van vandaag wordt zoethoutwortelextract nog steeds gebruikt in geneesmiddelen tegen hoest en keelverzachting.
De echte oorsprong van Drop
Maar volgens ons is Italië het moederland van het dropje. Daar maken ze het nog steeds op dezelfde manier als vroeger. De blokdrop gaat de hele wereld door, om als basisbestanddeel in elk dropje terecht te komen.
Spanje produceert het meeste
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt.
Wanneer is het merk Wilhelmina opgericht? Wilhelmina pepermunt werd in 1892 ontwikkeld door de firma Fortuin ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het bedrijf en als hommage aan de toen 12-jarige Koningin Wilhelmina.
In 1892 bracht snoepfabrikant Fortuin uit Dokkum een pepermuntje op de markt ter ere van prinses Wilhelmina. Dit om haar twaalfde verjaardag te vieren. Het pepermuntje, met daarop de beeltenis van de Oranje-telg, bestaat nog altijd en is vooral populair in de horeca.
Frits Sissing bedacht pepermunt.