Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Zo heeft iedere regio in Kroatië haar eigen culinaire specialiteiten. Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur uit Dalmatië. De authenticiteit van de gerechten wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten.
Het is misschien maar een klein land, met slechts 4 miljoen inwoners, maar met haar 1778km lange kustlijn, 1185 eilanden, 8 nationale parken , 11 natuurparken, 7 stuks UNESCO werelderfgoed en 11 stuks immateriele werelderfgoed kun je toch wel zeggen dat het een unieke vakantiebestemming is.
Vanwege de geografische ligging draagt Kroatië een cultuur met zich mee, die zowel westerse als oosterse invloeden kent. Dit is al tot stand gekomen met de scheiding tussen het West-Romeinse en Byzantijnse Rijk. Kroatië ligt in een gebied waar diverse stromingen van het christendom en de islam elkaar ontmoeten.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
Is het een moeilijke taal? Ja en nee! Ja, omdat de taal een flinke hoeveelheid grammaticale regels kent. Namelijk, drie geslachten, zeven naamvallen en drie groepen vervoegingen van werkwoorden.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
Kroatië, evenals andere landen, heeft een groot aantal authentieke souvenirs die onderscheiden zijn van gemeenschappelijke toeristische souvenirs die bij bijna elke winkel kunnen worden gekocht, zoals overhemden, hoeden, figuren, koelmagneten, kopjes, glazen en dergelijke souvenirs.
Daarom eten ze graag goed, houden ze van een goed glas wijn en proberen ze zo veel mogelijk van het leven te genieten. Ook tijdens werkuren zijn bars en restaurant goed gevuld. Ga je met een Kroaat uit eten splits dan niet de rekening, oftewel 'paying Dutch'. Kroaten houden ervan te trakteren of getrakteerd te worden.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Het Kroatisch (Kroatisch: Hrvatski jezik) is een Zuid-Slavische taal die bijna gelijk is aan het Servisch, Bosnisch, en Montenegrijns, en verwant aan het Sloveens (Slovenen en Kroaten kunnen elkaar onderling verstaan). Het Kroatisch heeft zo'n 6,2 miljoen sprekers en gebruikt een aangepast Latijns alfabet.
Het Bulgaars staat namelijk bekend als één van de moeilijkste talen ter wereld! Volgens onderzoek zal het je 44 weken (1100 uur) kosten om de taal volledig onder de knie te krijgen.
Binnen de Slavische talen onderscheiden we drie takken: de Oost-Slavische talen (onder andere Russisch, Wit-Russisch en Oekraïens), de West-Slavische talen (onder andere Pools, Tsjechisch en Slowaaks) en de Zuid-Slavische talen (onder andere Sloveens, Servisch en Bulgaars).
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.
In Kroatië zijn ze gek op bier, maar als het gaat om pils zijn er drie grote spelers in het land. Vooral Karlovacko en Ozujsko zijn niet uit het Kroatische straatbeeld weg te denken, en van dit laatste biertje worden er wel tien flessen per seconde geconsumeerd.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.