Wist je dat IJsland het dunst bevolkte land van Europa is? Tijdens een rondreis IJsland reis je door een ruige natuur, bewonder je watervallen, geisers en vulkanen, wandel je over zwarte stranden en kun je in de wintermaanden het Noorderlicht aanschouwen. Niets in IJsland is zoals in Europa.
Het land staat het meest bekend om de prachtige natuur in alle seizoenen. Je kunt op IJsland o.a. gletsjers, sneeuw, watervallen, ijsmeren, vulkanen en geisers vinden. In IJsland komen veel verschillende vogel- en vissoorten voor, waarvan de papegaaiduiker verreweg het bekendst is.
Er worden op IJsland veel tradities in ere gehouden, vooral als het om eten gaat. De meest prominente hiervan is de Thorrablot. De oude Noorse maand Thorri wordt in januari – februari door heel IJsland gevierd. Wanneer families, of zelfs hele dorpen, samenkomen en traditioneel bereide gerechten eten.
Het nationale drankje van IJsland is Brennivin. Deze sterke drank bevat 37,5% alcohol en is gemaakt van aardappelen en karwijzaad. Bier en wijn kun je overal krijgen. Dat was jaren geleden nog anders toen er een alcoholverbod gold in IJsland.
De IJslandse keuken staat voor lamsvlees, vis en skyr, maar kan ook véél specialer. Wat te denken van gekookte schapenkop bijvoorbeeld? De IJslandse keuken is traditioneel een arme keuken: door de gure winters was het beschikbare voedsel er beperkt en aten IJslanders alles wat eetbaar is.
De boeren en vissers dragen ze om praktische redenen, maar de trui (of het vest, geknoopt of geritst) is nu één van de modernste kledingsstukken. Je kunt ook dassen, handschoenen, mutsen, dekens en allerlei andere dingen van hoge kwaliteit kopen, allemaal gemaakt van IJslandse wol.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Eten en levensmiddelen
Eten is niet goedkoop in IJsland, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Reykjavik en Akureyri liggen wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
In Noord-IJsland worden de letters p, t en k 'harder' uitgesproken dan in het zuiden, meer zoals de Engelsen dat doen. In Zuid-IJsland worden genoemde letters 'zachter' uitgesproken: de p klinkt bijna als een b, de t als een d en de k als een g.
De IJslanders (IJslands: Íslendingar) vormen een volk dat voornamelijk afstamt van Vikingen uit Scandinavië, die zich rond de 8e eeuw op IJsland en de omringende eilanden vestigden.
IJsland heeft vrijheid van godsdienst. De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk, ruim 63% van de IJslanders is Luthers. Een minderheid van 4% is rooms-katholiek. Hoewel de meerderheid van de bevolking christelijk is, gaan de meeste IJslanders niet regelmatig naar de kerk.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Wist u dat u IJsland het gehele jaar kunt bezoeken? Waarvan mei tot en met september is de beste reistijd met een prettige temperatuur (11 - 13 graden) en het hele land is goed bereikbaar. Om toeristenstroom te vermijden kunt u het beste reizen in de maanden mei, juni, eind augustus en begin september.
Waarom komen er geen muggen voor in IJsland? IJsland ligt ver van het vaste land. Stekende muggen hebben daardoor IJsland nooit bereikt. In het noorden van IJsland ligt er een “muggenmeer”, Myvatn meer.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo'n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat.
Een vakantie naar IJsland kost tussen de € 750 en de € 3.600 per persoon. De prijs van de reis hangt van een aantal zaken af. We sommen ze hieronder op: Het seizoen.
Wil je toch een avondje drankjes doen? Koop dan alvast wat in op het vliegveld, daar is het altijd goedkoper dan in IJsland zelf. Qua prijzen kun je denken aan 5,- euro voor een biertje, 7,- tot 10,- euro voor een glas wijn en voor een fles betaal je tussen de 10,- en 30,- euro in de supermarkt.
Je hoeft geen fooi te geven. IJslanders verwachten geen fooi, maar het wordt wel gewaardeerd.
Als je in IJsland alcohol wilt drinken of wilt kopen moet je ouder dan 20 jaar zijn. Met een minimumleeftijd van 20 jaar heeft IJsland de hoogste drink leeftijd van Europa.
IJsland is een veilig vakantieland en ook de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit.
IJsland heeft een zeeklimaat dat landinwaarts overgaat in een toendraklimaat. Gezien de noordelijke ligging zijn de winters redelijk mild terwijl de temperatuur in de zomer niet vaak boven de 15 graden Celsius komt. Op de hoger gelegen gletsjers komt de temperatuur ook in de zomer niet boven het vriespunt.