Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
OUZO . Om te beginnen is ouzo een van de meest voorkomende en populaire likeuren van Griekenland. Deze drank werd in de 19e eeuw gecreëerd en kan alleen in Griekenland en Cyprus worden gemaakt - dus je weet dat het authentiek is. Ouzo wordt gemaakt met druiven of granen en wordt vervolgens gedistilleerd met anijs, venkel en andere kruiden.
De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
De Ouzo Spritz is perfect om te combineren met Griekse mezzes, de Lemon and Thyme Gin and Tonic is perfect om te combineren met Griekse gerechten met veel kruiden en citrusvruchten, en de Mastiha Margarita is perfect om te combineren met Griekse gerechten met sterke en pittige smaken.
GYROS MET GRIEKSE WIJN
Dat de gyros gemaakt is door een tentje om de hoek maakt dan even niet uit. Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros.
Ouzo, tsipouro, raki , deze heldere, sterk geurende sterke dranken zijn het kenmerk van Griekse feesten bij elke gelegenheid. Traditionele distilleerderijen en moderne productiefaciliteiten zetten een eeuwenoude traditie voort, met grote kennis en toewijding.
Ouzo en Tsipouro
Ouzo, met zijn kenmerkende anijssmaak, is misschien wel de bekendste Griekse drank.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Ouzo-limonade
Als je een traditionele Griekse cocktail wilt maken, moet je ouzo gebruiken! Combineer het met citroensap, verse muntblaadjes, bruiswater of limonade om deze cocktail te perfectioneren. Zin in iets bijzonders? Garneer je drankje met verse citroen of een suikerrandje.
Veel klanten zijn vaste gasten, die van 16 verschillende merken ouzo nippen en toosten op het bord tegenover de ingang: "De hele wereld is een gekkenhuis, maar dit is het hoofdkwartier." Wij zouden "yamas" zeggen boven deze mezetafel.
Pastis heeft een lager alcoholpercentage dan ouzo en wordt vaak verdund met water. Door de aanwezigheid van water krijgt Pastis een witte melkachtige kleur, waardoor het ook anijsmelk wordt genoemd.
Tsipouro is snel een van de meest trendy drankjes in Griekenland geworden. Tsipouro wordt gemaakt van druiven en gemaakt van de bijproducten van wijn. De drank wordt vaak puur gemaakt of soms met anijssmaak. Het is vooral in de regio's Epirus en Kreta dat tsipouro populair is.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
De oude Grieken hielden van wijn en beschouwden het als een belangrijk product van hun beschaving. Ze vonden zeker niet dat er iets mis was met drinken, maar ze herkenden wel de gevaren van alcohol als het verkeerd werd gebruikt.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Drankjes in Griekenland
Ouzo: 3 tot 8 euro per glas (maar krijg je er soms standaard bij, ook afhankelijk van de grootte van het glas) Mythos biertje (Grieks bier): 2 tot 5 euro (in de supermarkt ongeveer 1-2 euro) Colaatje: 2 tot 4 euro (in de supermarkt 0,50 - 1,50 euro) Wijntje: 3 tot 7 euro.
Het belangrijkste verschil is dat Raki veel, veel sterker is dan Ouzo . Het is vaak 90% proof, bijna twee keer zoveel als Ouzo. En als je het niet kunt zien, kun je het verschil zeker proeven! Als je meer wilt weten over lokale sterke drank, bekijk dan onze blog over Griekse sterke drank.
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
Lamsgyros is het lekkerst met fruitige rode wijn zoals Pinot Noir, Tempranillo of Sangiovese , terwijl kipgyros geweldig is met Riesling of Gewürztraminer – vermijd wijnen met een hoge zuurgraad, omdat deze de zuurgraad van de tzatziki accentueren. Rosé is een goede keuze voor beide.
Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild. Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma. Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'.
Souzouki is Grieks gekruid gehakt dat meestal wordt gekneed in de vorm van platte burgertjes maar soms ook als worstjes, en gegrild. Komijn is een belangrijke smaakmaker, daarnaast zit er vaak knoflook, munt en tijm door het gehakt. Meestal wordt er lams- of rundergehakt gebruikt.