In deze blog bespreek ik de vier meest bekende kledingsoorten in China: Hanfu, Qipao, Tangzhuang en Zhongsan zhuang. Allereerst begin ik met de Hanfu. De Hanfu is de oudste traditionele kleding uit China dat werd gedragen door de Han bevolking (Oost-Azië). Hanfu is dan ook ontstaan in de Han Dynasty (206 v.
Qipao is de meest populaire kledingsoort in China, het wordt ook wel Cheongsam (cantonees) genoemd. Deze is ontstaan in de Qing Dynasty (1644-1912) en komt oorspronkelijk uit de Manchu-bevolking. Tijdens de Qing Dynasty, werd de Manchu bevolking door de Han Chinezen ook wel 'Qi' genoemd.
Reacties. De sari of de qipao voor de vrouwen, de longhi voor mannen.
Het land staat bekend om de Chinese Muur, de moderne steden, de export en de traditionele cultuur. China is een groot land in het oosten van Azië. Nederland past er ongeveer 239 keer in. De hoofdstad is Beijing, dat vroeger Peking werd genoemd.
Zoenen. In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.
De Chinese staat erkent vijf religies: het boeddhisme, het katholicisme, de islam, het protestantisme en het taoïsme. Religieuze organisaties moeten zich registreren bij één van de zeven religieuze verenigingen die onder controle staan van de staat en de Communistische Partij.
De hindoestaanse klederdracht de sari.
De traditionele feestelijke kleding van de Hindoestaanse vrouw is de sari, een lange zijde-achtige 'jurk' die haar hele lichaam omwikkelt. Tegenwoordig is de dhoti van de man vervangen door een broek of pantalon maar daaroverheen een losvallend hemd. Steeds vaker wordt daarbij een colbert gedragen en zelfs een das.
De kameez (de jurk en de broek) word vaak gedragen met een sjaal (dupatta). De chagra Choli word ook wel lehenga choli genoemd. Het is een traditionele Indiase klederdracht die gedragen word in de deelstaten Guiajat en Rajastan. De kleding bestaat uit een strak aansluitend geborduurd topje tot boven de navel.
Een djarik (in het krama sindjang genoemd) is een gebatikte doek van 2,50 m x 1,10 m en wordt gebruikt door zowel mannen- als vrouwen om het onderlijf en benen te bedekken. In Indonesie spreekt men van een kain.
Er zijn dan ook geen officiële cijfers over de religieuze overtuiging van Chinezen, al zijn het boeddhisme (tussen 660 miljoen en 1 miljard volgers), taoïsme (400 miljoen) en traditionele Chinese religies het grootst.
China is een enorm land, met een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen. Het leven in China is heel anders dan het leven in Nederland. In China wonen en werken mensen in grote steden en is er veel vervuiling en lawaai. Het leven in China is ook erg duur en mensen moeten vaak lange dagen maken om geld te verdienen.
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
China is niet langer het spotgoedkope land wat het ooit was. Het grootste deel van het land is nog altijd goedkoper dan Nederland, maar grote, moderne steden als Beijing, Shanghai en Hong Kong zijn zeer prijzig. Over het algemeen zijn de welvarende kustprovincies duurder dan de binnenlanden.
Taoïsme: Het taoïsme is de enige godsdienst die ontstaan is in China zelf. Het boeddhisme komt uit India en het confusianisme is in hoofdzaak een levenswijze. De stichter van het taoïsme was Lao Tse, hetgeen 'grote, oude meester' betekent, en naar zeggen werd hij geboren in het jaar 604 na Chr.
Een koto is de rok van het traditioneel Creools-Surinaamse vrouwenkostuum. Samen met de koto draagt de kotomisi (de vrouw die de koto draagt) vaak nog een jaki (bovenkleding) en een angisa. De angisa kan ook zonder koto gedragen worden en is een gesteven doek die als hoofddeksel gedragen wordt.