Slakken zijn echte opruimers.Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.
Slakken hebben een functie in de natuur, ze eten afstervende plantendelen weg en zetten die stoffen om tot eenvoudiger stoffen die verder in de kringloop de planten weer ten goede komt. Ook eten ze maar wat graag de blaadjes van de jonge (sla)plantjes.
Echter maakt een slak deel uit van het ecosysteem van je tuin. Slakken zijn vooral de grote opruimers in de natuur. Het voedsel van de slak bestaat voor een groot deel uit dode bladeren, maar helaas hebben ze een grotere voorkeur voor vers groen. Ook dode dieren als regenwormen en andere slakken worden gegeten.
Bijvoorbeeld wilde akelei, beemdooievaarsbek, bleeksporig bosviooltje, bosanemoon, duizendblad, longkruid, inheemse varens, klimop en kruiden zoals tijm en bieslook. Lok natuurlijke vijanden zoals egels, padden en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken.
Slakken zijn de enige weekdieren die op het land leven. Dit is mogelijk doordat ze zichzelf nat houden met slijm. Zonder dit slijm zouden ze uitdrogen en doodgaan. Het slijm zorgt er ook voor dat de slak zich kan voortbewegen.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
een slak kan namelijk drie jaar slapen zonder te eten. hij gaat in winterslaap. en wordt pas wakker als het weer warm genoeg is. maar als de slak eenmaal gaat eten.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Koffiegruis vormt nauwelijks een barrière tegen slakken; doe de test maar eens. Planten besproeien met restjes koude koffie houdt de slakken wel weg. Koperstrips weren slakken (ze krijgen een soort stroomstootje) maar blijken niet altijd zo succesvol; bovendien zijn ze duur.
Maak een bierval
Vul een glazen potje of glas met bier, graaf deze in in de grond en je zult zien dat slakken al snel op jouw bierval afkomen. Slakken zijn namelijk dol op bier!
De slak schraapt zijn eten af met de radula, een rasptong. Dit schrapen maakt een regelmatig geluid. Als het erg stil is kan je het zelfs horen.
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig. Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Slakken hebben een heel klein brein, maar zijn bijzonder efficiënt in het bepalen van hun gedrag. Dat komt doordat een slak slechts twee hersencellen gebruikt om complexe beslissingen te nemen, zo ontdekten de onderzoekers.
Voortplanting. Slakken zijn hermafrodiet. Dat betekend dat ze zowel een mannetje als vrouwtje geslachtsdeel hebben. Ze kunnen niet zichzelf bevruchten, dus hebben ze wel een partner nodig om te paren.
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren.
Achteruit kruipen is onmogelijk voor een slak, omdat hij dan niet over een slijmspoor glijdt. Op de kop heeft een slak vier sprieten of horentjes. In de lange sprieten op de kop zitten de ogen van de slak.
Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers). Het is daarom ook dat de meeste bronnen muggen als meest dodelijke dieren neerzetten.
Deze slakjes zijn ook een ster in verdedigen. Als ze schrikken kruipen ze snel weer in hun huis en blazen ze bellen. Erg apart gezicht maar schrik niet, de bellen kunnen geen kwaad en als de pomatia kalmeert zal ze snel weer uit haar huisje kruipen.
Populaire rustplaatsen zijn stukken hout, stenen en bladeren, maar ook spleten in huizen of de bovenkant van buitendeuren. Naaktslakken hebben geen huis om zich in terug te trekken - zij graven zich in. Dat kan tot een meter diep zijn. Slapen doen slakken trouwens vaak in groep, hoewel ze niet in groep leven.
Bescherming. Een huisjesslak kan niet zonder zijn huisje. Het beschermt de slak tegen roofdieren. En tegen uitdroging.
Een slak kan wel meer dan 25.000 tanden hebben en haaien hebben er 'maar' 3.000. De slak verstopt al deze kleine tandjes op zijn tong en schraapt hiermee kleine stukjes van de blaadjes af die hij zo opeet.
Slakken houden van vocht, maar zwemmen kunnen ze niet. Graaf een gracht met water met een diepte van ongeveer 15 centimeter, dat houdt ze op afstand. Koffiedik, eierschalen en cacaodoppen houden slakken tegen.
De meeste slakkensoorten graven zich in voor de winterslaap en trekken zich diep terug in hun huis. De ingang wordt afgesloten door een mengsel van slijm en aarde, dat hard opdroogt. Zo is de slak verzekerd van een ongestoorde slaap. De afsluiting zorgt er ook voor dat de slak niet uitdroogt of kan bevriezen.